Exkluzivně: Vyzkoušeli jsme Mapy.cz v Android Auto

Exkluzivně: Vyzkoušeli jsme Mapy.cz v Android Auto
2021-02-26T07:59:52+02:00
• 26. 2. 2021

Foto: Dotekománie.cz

14

Naše redakce dostala exkluzivní příležitost vyzkoušet připravovanou aplikaci Mapy.cz pro všechna automobilová rádia s podporou funkce Android Auto. Společnost Google dlouho držela stranou vývojáře třetích stran od připojení jejich řešení mezi mapové a navigační systémy. Veškerý prostor patřil v podstatě jen dvěma vlastním aplikacím – Google Mapy a Waze. Právě teď přichází v této situaci důležitý zlom a česká firma Seznam nabídne své řešení všem uživatelům, kteří po tomto uvolnění už velmi dlouho volají.

Konečně, Android Auto míří do Česka a na Slovensko

Naplnění všech očekávání

Jestli jste dodnes jezdili s aplikací Mapy.cz v držáku telefonu, který nevzhledně trčel za průduch klimatizace, tak vás zanedlouho čeká příjemná změna, protože vývojáři ze Seznamu dostali zelenou ke vstupu mezi aplikace v Android Auto. Aplikace přizpůsobená autorádiu zrcadlí na obrazovku vše, co vidí běžný uživatel v klasické mobilní aplikací. Pro někoho možná jen malá změna, ale v reálném provozu jde o velký skok kupředu. Hlavně s maximálním přehledem o provozu a minimem učení toho, kam na co nově kliknout.

Mapycz Android Auto 6 800x480x Mapycz Android Auto 10 800x480x Mapycz Android Auto 9 800x480x

Foto: Dotekománie.cz

Po spuštění aplikace v nabídce se dostáváte do vstupní obrazovky, kde vlevo jsou situovány hlavní ovládací prvky a pravá část patří aktuální poloze s lupou pro vyhledávání míst. Pokud máte vyplněnou adresu domů a do práce, tak výběrem můžete jednoduše přejít přímo k navigování. Moje místa využívá uložené destinace z počítače nebo mobilní aplikace. Jak napovídá samotný název, tak poslední volba pracuje s posledními hledanými místy.

Mapycz Android Auto 3 800x480x Mapycz Android Auto 15 800x480x Mapycz Android Auto 5 800x480x

Foto: Dotekománie.cz

V režimu hledání lze hledat dle vlastní libosti, a to za pomoci klávesnice na displeji rádia nebo z telefonu po přepnutí přes tlačítko k tomu určené. To se nachází na klávesnici v první řadě hned za číslovkami. Také jsou k dispozici známé tipy na výlety, nejbližší restaurace či bankomaty. Jednotlivé body si uživatel dokáže zobrazit na celé mapě a tak si při plánování vybrat tu nejvhodnější cestu k místu.

Mapycz Android Auto 13 800x480x Mapycz Android Auto 5 800x480x Mapycz Android Auto 10 800x480x

Foto: Dotekománie.cz

Navigační systém je velmi jednoduchý, což jenom přihrává k maximálnímu přehledu. Žádné rušivé elementy rozhodně nebudou ohrožovat bezpečnost během cestování. Vidíte pouze nejpotřebnější informace – čas příjezdu, dobu cesty, vzdálenost od zvoleného místa, kdy a kam odbočit. Ještě před odjezdem si navíc jde projít celou trasu a v případě zvýšeného provozu vybrat jinou. Základem je vždy dopravní typ mapového podkladu bez možnosti uživatelské změny. Zobrazení při navigaci převzal z mobilní aplikace, čili nechybí například sklopený 3D pohled a přibližování podle rychlosti.

Mapycz Android Auto 7 800x480x Mapycz Android Auto 2 800x480x

Foto: Dotekománie.cz

Mapy.cz přijdou, jednou

Zpřístupněná verze aplikace Mapy.cz pro Android Auto pro naši redakci sice nebyla v konečné fázi vývoje, ale přesto fungovala po celou dobu 14denního testování bez problémů a již by mezi uživateli plně obstála při běžném používání. I proto nemá momentálně smysl vydávat předčasná hodnocení, soudy či srovnávat s přímou konkurencí. Každopádně všichni uživatelé kvitující kvalitu mapových podkladů od Seznamu se nepochybně mají na co těšit. Nakonec musíme dodat, že přesné datum vydání do ostrého provozu nebylo zatím stanoveno, a tak nezbývá nic jiného, než pár chvil ještě vyčkat.

Mapycz Android Auto 11 800x480x Mapycz Android Auto 12 800x480x Mapycz Android Auto 4 800x480x

Foto: Dotekománie.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Antonín Horňáček

Členem Dotekománie od samotného založení a tato věrná podpora trvá více než 10 let. Oblíbeným výrobcem je jednoznačně kalifornský Apple, ale velmi rád vzpomíná na BlackBerry a nezanevřel ani na zařízení s Androidem.

Komentáře

Jiří Falta

1. 4. 2021, 20:07

Už aby to bylo schváleno. Snad se brzy dočkáme.

Petr Bezručka

27. 3. 2021, 20:37

No, a od jaké verze AA to má podporovat mapy.cz ? Nebo od kdy aspoň.

Přemysl Vaculík

VIP 27. 3. 2021, 20:38

Zatím nebylo stanoveno. Dle informací se čeká na schválení.

Miloš Homola

26. 2. 2021, 22:42

Na co potřebuji navigaci domů a do práce. Tu cestu si pamatuji.

Martin Lapáček

28. 2. 2021, 0:43

Ne všichni jezdí jen z práce domů a obráceně. A když jedeš z větší dálky, můžeš si vybrat, kde chceš přistát. Podle mě to rozhodně smysl má.

Zatím jsem se nikde nedocetl jednu podstatnou informací. Musí být v obou případech přenosu (bezdrát, kabel) informací rozsviceny displej, nebo je telefon trvale zhasnutý?

Jirka Stehlík

26. 2. 2021, 23:57

Čekal bych rozhodně zhasnutý. Ještě se mi nestalo, že by u android auta musel být rozsvícený telefon.

Antonín Horňáček

26. 2. 2021, 23:58

Dobrý den, displej nemusí být rozsvícený jako u kterékoliv jiné aplikace v Android Auto.

Martin Radek

26. 2. 2021, 21:51

Mapy.cz jsou dobré tak pro cestovani v offoradu, predpokladam ale.ze moznost pesi trasy a horskeho kola v autě nebude. tim se z toho stava jen dalsi navigace jako lazda jina. Navic jal tady zaznělo politika seznamu se mi hnusi, to jak v posledni dobe mazou nepohodlné pruspevky je velmi nechutné. Takže za mě ne. Radeji zustanu u google. waze je super, pridana hodnota aktualniho deni na silnici se mi moc libi, ale strašně se mi z te apky prehriva mobil :( (A40)

Jan Antošovský

26. 2. 2021, 19:53

Waze je Waze a u toho hodně jezdící řidiči zůstanou kvůli on-line hlášením, které jsou mnohem důležitější, než samotné mapy. Na navigování stačí jakákoli navigace, i ta od Googlu, nebo Waze. Mapy.cz jsou jen další z mnoha obyčejných navigací. Co reklama, je taky v aplikaci jako ve všem od Seznamu?

PS: Vis Maior narážel nejspíš na Novinky.cz kde poslední dobou probíhá neskutečná cenzura a blokování přispěvatelů a tím omezování svobody slova, už jen kvůli tomuto chování od Seznamu nic neinstaluju…

Antonín Horňáček

26. 2. 2021, 20:07

Dobrý den, v aplikaci se žádná reklama nenachází. Ano, Waze je Waze, ale každá aplikace má své plusy a minusy.

Dobrý, ale mám otázku. Když si zadám nějakou adresu kam bych chtěl jet a seznamu se to nebude líbit že to není podle jejich představ, jestli mě tu adresu nezablokuje, nebo mě nebude navádět někam jinam na to „správné“ místo. Víte on to tak dělá. Několikrát jsem na jejich webu napsal SVŮJ názor za který mě smazali a nakonec zablokovali. A nikoho jsem neurazil. Tak já raději dám přednost seriózní společnosti, nechci se bát že skončím s autem místo na adrese kam jsem chtěl jet, třeba senátem, nebo aby mě to navádělo jen do leva.

Přemysl Vaculík

VIP 26. 2. 2021, 16:50

Dobrý den, toto jsme nezaznamenali, ani nevíme, že by se to dělo.

Petr Komárek

26. 2. 2021, 19:10

Může v tom mít prsty Putin.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat