Konečně, Android Auto míří do Česka a na Slovensko

Konečně, Android Auto míří do Česka a na Slovensko
2020-12-04T08:44:44+02:00
• 3. 12. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

23

Android Auto je další možnost, jak využít mobilní telefon v autě, které podporuje tento systém. Bohužel Google nějak moc nespěchá s rozšiřováním dostupnosti, takže český uživatel nakonec musel sáhnout nejrůznějších návodech, jak novinku aktivovat v Česku. Po mnoha letech jsme se konečně dočkali, a nejenom my.

Na Dotek – Apple CarPlay VS. Android Auto + recenze Yoga Book

Android Auto v Česku

Google z ničeho nic, bez jakéhokoliv varování, zveřejnil, že dnešním dnem je Android Auto oficiálně dostupné v 36 zemích, přičemž v seznamu nechybí Česká republika a Slovensko. Zde je seznam zemí, které se brzy dočkají podpory Android Auto:

Švédsko, Dánsko, Norsko, Holandsko, Belgie, Polsko, Portugalsko, Turecko, Thajsko, Indonésie, Albánie, Angola, Arménie, Bělorusko, Bosna a Hercegovina, Botswana, Bulharsko, Chorvatsko, Kypr, Česká republika, Estonsko, Finsko, Řecko, Maďarsko, Island, Lotyšsko, Lucembursko, Litva, Makedonie, Malta, Moldavsko, Rumunsko, Srbsko, Slovensko, Slovinsko a Ukrajina.

Novinka také zamířila i mimo Evropu, takže uvolnění je skutečně masivní. Sice se jedná o dobrou zprávu, ale radovat se budou jen majitelé novějších aut a také mobilů minimálně se systémem Android 10. Těm bude stačit propojit smartphone přes USB se systémem v autě. Následně budou moci jednoduše používat vybrané aplikace a více méně se nebudou muset starat o menší obrazovku na mobilu.

ezgif 2 ce450b987020 600x338x

Zdroj: Google

Pokud máte starší mobilní telefon, budete potřebovat doinstalovat jednu aplikaci navíc. Seznam kompatibilních aut najdete na oficiálních stránkách Googlu. Pokud novinku ještě nevidíte nebo se vám ji nedaří aktivovat, tak si budete muset chvíli počkat. Google uvádí, že celý proces uvolňování do jednotlivých zemích může trvat několik týdnů, maximálně pár měsíců.

logo-app Android Auto Google Inc. Zdarma ANDROID

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Theodor Dietl

2. 5. 2021, 14:01

Máme tu začátek května a AA stále není pro ČR na Google Play dostupné. Kde se stala chyba? Žádný aktuálnější informace se mi nedaří najít.

Jiří Hadrava

18. 2. 2021, 22:06

Budu se opakovat ale dnes dne 18.2.2021 stale nedostupne navic posledni updaty aplikace dostumne neoficialne na apk mirroru jsou silne nestabilni a neustale padaji. Takze vyvoj teto aplikace jde spise strme dolu nez alespon pomale nahoru.

Bigbigpista

26. 1. 2021, 23:38

26.1.2021 stále nedostupné. Nebyla by aktuální informace?

Jiří Hadrava

19. 1. 2021, 22:14

Jinak dnes 19.1.2021 je po více jak měsíci v google play AA stále nedostupné.

Je vidět , že ani autor článku ani komentující nevědí hodně věcí.
Takže Android Auto jsem měl automaticky předinstalované s Androidem 10. Jen nebylo vidět v nabídce aplikací na ploše avšak v nastavení aplikací ano. Tj. Už nejméně rok.
Druhá věc. Pokud si nainstalujete AA jako běžnou aplikaci můžete ji spustit na telefonu a nemusíte kvůli tomu kupovat do staršího vozu drahé vybavení jen kvůli displeji. Ten přeci máte na telefonu. Takto jsem AA používal i před tím. Čeština byla v aplikaci přítomna takže bez problémů.
A na závěr. Přestože mohu tak používám plně systém vozidla. Připadá mi lepší , intuitivnější a navíc vestavěná navigace navádí lépe než Google Nav nebo Waze a to včetně změny trasy kvůli dopravě (vestavěná navigace TOMTOM s online daty). Navíc mám přehled o systémech vozidla což samozřejmě AA nemůže logicky pokrýt.

Přemysl Vaculík

VIP 6. 12. 2020, 10:24

Tento článek není o tom, že to už můžeme používat v Česku, viz náš test z roku 2016 (odkaz v článku). Že něco u nás funguje, neznamená automaticky, že to je oficiální. Google nenabízel žádnou podporu, ale od tohoto týdne to je oficiálně i pro naši zemi, nic víc. Neplést si funkčnost a oficiální dostupnost.

Jaroslav Suchánek

5. 12. 2020, 10:25

No nevim, ja to mam v aute z roku 2016 v cestine a do mobilu jsem nemusel nic instalovat.

Tomáš Frček

5. 12. 2020, 0:38

V Play Store jej nemám, při otevření v článku uvedeného odkazu se otevře Play Store, ale u aplikace je napsáno, že není kompatibilní s žádným mým zařízením. Přesto mám AA na telefonu nainstalovaný.

Lukáš Horák

4. 12. 2020, 20:12

Mám obyčejnou Fabii 2019 a AA mi funguje už od novoty a bez problémů. Přijde mi to tu, jako vlákno z pravěku.

Myslím si o tom své. Kvalita např. ŠKODAservisu je tragická. Nejsou schopni uvést do provozuschopného stavu základní MFA displej tak, aby se stále nenuloval. Prostě mi natvrdo řekli, že to nejde. Auto v záruce…. Takže pokud bude s AA jakýkoliv problém, tak ve značkovém já osobně hledat radu nebudu.

Štěpán Trávníček

4. 12. 2020, 12:53

Dá se mobil připojit k AA i bez usb kabelu?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2020, 13:15

Dá, jen je potřeba 5GHz WiFi a myslím, že Android 11.

Kamiq výroby 3/2020 bezdrátově AA funguje

Martin Prokop

4. 12. 2020, 8:39

Předpokládám že v autosalónech a autoservisech zavládne zděšení, protože vymluva že v teto zemi to není podporována byla jejich záchrana před zákazníkem, který stim měl problémy. A tak komunikuji to podle nepotvrzených informaci i zástupci některých značek.

Takhle budou se moci bránit jen strohým seznamem o zkušených kusů telefonů, který ještě budou muset doplnit o konkrétní verzi a aktualizaci systému s kterým to funguje…. No to bude sranda.

Dostupné v krajinách? Je to ještě česky?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2020, 8:44

Změněno.

Adam Grufík

4. 12. 2020, 7:13

Chtěl jsem to vyzkoušet, ale nejlevnější rádio s AA stojí desítku a to už je výběhový model a ještě musí být připojen kabelem. Nějaké lepší tedy patnáct tisíc. To ať si strčí někam.

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2020, 7:23

Jen kvůli AA bych to asi nekupoval. Spíš počkat na nový model, až jednou.

Petr Gašparík

4. 12. 2020, 7:09

Krocan? Tak jistě, proč by nemohli mít svoji zemi :D

To jste převzali, nebo prohnali G. Translátorem?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2020, 7:20

Přiznávám se, že na ty země jsem použil translátor. Díky za upozornění, opraveno.

Teď jsem byl na Google play a pořád pro CR nedostupné?

Přemysl Vaculík

VIP 4. 12. 2020, 5:30

Může nějakou chvíli trvat. Jak je napsáno v článku, klidně pár týdnů.

Jakub Vacek

3. 12. 2020, 22:10

Hmm tak to už by to konečně mohlo předčítat česky :) Ale to se asi nestane :/ Jinak je to dobrá zpráva, protože AA už jsem měl ve všech autech od roku 2017. Letos bezdrát a tam o to více oceníte hlasové ovládání. Ale jestli si pamatuju správně, tak na začátku to umělo předčítat česky, ale zase to nereagovalo na české povely.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat