MagSafe: Apple chystá velký comeback, už letos u MacBooku Pro

MagSafe: Apple chystá velký comeback, už letos u MacBooku Pro
2021-01-23T11:30:52+02:00
• 23. 1. 2021

Zdroj: MacRumors

2

Zprávy z minulých dní nám poskytly první podrobný pohled na to, co můžeme očekávat od nových modelů MacBook Pro, které budou letos představeny. Vše nasvědčuje tomu, že můžeme očekávat významné změny. Spolu s dalšími porty, novým designem s plochými hranami a odstraněním Touch Baru, budou nové Macy opět disponovat s populárním MagSafe.

MagSafe u letošního MacBooku Pro

Analytik Ming-Chi Kuo tvrdí, že se Apple vrátí k nabíjecímu konektoru MagSafe‌. Tuto spekulaci potvrdil také Mark Gurman, který připravil podrobnou zprávu za Bloomberg. Ve své zprávě objasnil, že MagSafe‌ port bude sloužit jako samostatný nabíjecí port, používaný místo současného USB-C, přičemž umístěn bude vedle USB-C portů. Konstrukce nového konektoru MagSafe‌ bude podobná designu z předchozích let, přičemž nabídne vyšší rychlost nabíjení, než jaké nabízí USB-C.

MagSafe

Zdroj: MacRumors

MagSafe poprvé v roce 2006

MagSafe‌ poprvé debutoval v lednu roku 2006, kdy Apple uvedl na trh vůbec první MacBook Pro, který byl vybaven procesory Intel. Existovaly celkem dvě verze MagSafe a MacBook Pro z roku 2006 používal původní koncept.

MagSafe

Zdroj: MacRumors

První generace měla design čtvercového tvaru s pěti piny, které se pomocí magnetického připojení připevňovaly k doprovodnému konektoru. Myšlenka byla taková, že pokud by se za konektor zatáhlo, odpojil by se rychle a hladce. Předešlo by se tak poškození portu, nebo vytažení MacBooku ze stolu.

Stejně jako u USB-C měl ‌MagSafe‌ design, který umožňoval připojení konektoru k Macu v libovolné orientaci, a nabíjení bylo ještě jednodušší než u USB-C, protože nebylo nutné zadávat kabel do portu –  konektor jste přiložili a ten magneticky přilnul na správné místo. Apple vyvinul konektory ‌MagSafe‌ 45W, 60W a 85W pro různé modely.

MagSafe

Zdroj: MacRumors (MagSafe ve tvaru L)

Zpočátku Apple používal design ve tvaru T, který směroval kabel přímo ze zařízení, ale původní ‌MagSafe‌ byl ve tvaru L, který měl kabel v poloze počítače. Konstrukce ve tvaru písmene T byla používána od roku 2006 do roku 2009, zatímco konstrukce ve tvaru písmene L byla používána od roku 2010 do roku 2012.

MagSafe 2

Apple v roce 2012 představil novou verzi s názvem „MagSafe 2“, která přinesla tenčí a širší port a nový design konektoru, který byl vhodný pro tenčí Macy, které společnost představila. Konektory pro MagSafe‌ 2 však nebyly kompatibilní s původními porty ‌MagSafe‌, což vyžadovalo adaptér. Apple se vrátil ke svému designu MagSafe‌ 2, ve tvaru T, a zůstal s ním po celou dobu. Pravděpodobně i tento design lze očekávat u letošního MacBooku Pro.

MagSafe

Zdroj: MacRumors

Apple přestal MagSafe používat

V roce 2016, kdy byly představeny modely MacBook Pro s USB-C, společnost definitivně pohřbila MafSafe. Modely, vydané v letech 2016 až 2020, tuto technologii nepoužívají a místo toho se nabíjejí prostřednictvím jednoho z portů USB-C. ‌MagSafe‌ byl úplně vyřazen z Maců a poslední zařízení s ‌MagSafe‌ byl MacBook Air 2017.

Návrat ke kořenům řady Pro

Společnost Apple už v minulém roce přinesla MagSafe zpět na trh, ovšem u iPhone 12. Celá aktuální vlajková řada je vybavena vestavěným magnetem, který podporuje magnetické bezdrátové nabíječky, kterou Apple nazval MagSafe‌. A podle všeho už letos budeme opět MagSafe používat v celé produktové řadě.

MagSafe

Zdroj: MacRumors

Na základě spekulací to vypadá, že konektor v letošním MacBooku Pro bude vypadat podobně jako ‌MagSafe‌ 2. Je nepravděpodobné, že by byly totožné, protože konektor bude schopen nabíjet rychleji než USB-C. Minulé ‌MagSafe kabely byly náchylné k rozbití a roztřepení kolem nabíjecího konektoru, takže Apple musí určité části vylepšit.

Zdroj: macrumors.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 23. 1. 2021, 13:34

Hnus.

Petr Komárek

24. 1. 2021, 8:33

Trol

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat