Google omezuje adaptivní nabíjení, není až tak „chytré“

Google omezuje adaptivní nabíjení, není až tak „chytré“
2021-01-03T15:00:32+02:00
• 3. 1. 2021

Zdroj: Dotekomanie.cz

4

Google se rozhodl, že bude pravidelně vydávat novinky pro jeho smartphony, které přinesou funkce navíc. Prosincová dávka novinek přinesla adaptivní nabíjení, což má zlepšit životnost a ušetřit baterii. Sice Google funkci popisuje jako chytrou, tak ve skutečnosti má svá omezení. Navíc nebude fungovat vždy.

Adaptivní nabíjení

Funkce má předejít snižování opotřebení baterie. Jejím cílem je, aby se mobil nenabíjel vždy ihned na 100 % s využitím maximálního možného výkonu nabíječky. Mobil by se měl nabíjet pomalu a těsně před začátkem používání doplnit energii na 100 % kapacity. Při aktivaci funkce v nastavení mobilu, je uživatel informován, že musí nastavit budík.

Je tedy jasné, že se mobil ani tak nebude učit podle návyků uživatele, spíše se vše nechá na jednoduchém nastavení budíku. Bohužel funkce je omezena ještě více. Nestačí jen nastavit, kdy vás má mobil probudit. Adaptivní nabíjení je podle stránek podpory aktivní jen v případě, kdy dáte mobilní telefon na nabíječku po deváté hodině večerní. Navíc budík musí být nastaven mezi pátou a desátou hodinou ranní.

Screenshot Jan 3 2021 10 17 34 1080x2340x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Je tedy jasné, že pokud uživatel má jinak nastaven denní režim, adaptivní nabíjení ani nevyužije, respektive nebude aktivní. Možná by bylo na místě, kdyby Google integroval nějaký software, který by se skutečně učil, kdy je mobil na nabíječce a kdy se nepoužívá. Navíc by mohl vše rozšířit na týdenní harmonogram, jelikož uživatelé používají mobily jinak ve všední den a jinak o víkendu.

Dokonce zaznělo, že by Google mohl novinku jednoduše zavést do Android Open Source Project (AOSP), aby se funkce mohla dostat do dalších smartphonů, které nic takového nenabízí. Zatím je dostupná jen pro modely Pixel 4 a novější.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Miroslav Sova

21. 4. 2021, 22:28

Kde to nastavím?

Nabíjím telefon ob den v práci 0,5 A z USB v PC kde mám zapojený dok. Pixel se mi nabíjí pomalým proudem něco kolem 6ti hodin a baterie se šetří. Přez noc nenabíjím téměř nikdy.Takže toto je moje inteligentní dobíjení Pixelů 2XL.

Ota Navrátil

4. 1. 2021, 6:41

To co tady popisujete má ve svých telefonecj 3 roky SONY. Dokonce pokročilejší „verzi“. Sleduje pravidelnosti v nabíjení a používání telefonu a dle toho nastavuje 100% nabití na určitý čas. S kombinací fuknce pomalého nabíjení (též 3 roky funkce) šetří baterii a optimalizuje používání (životnost) telefonu.

Daniel Rokos

3. 1. 2021, 16:39

Mě osobně plně vyhovuje.Chodím spát pozdě a brzo vstávám.Ale chápu že každému nemusí vyhovovat.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat