T-Mobile testuje „skleněné“ antény, i pro 5G

T-Mobile testuje „skleněné“ antény, i pro 5G
2020-12-10T18:00:15+02:00
• 10. 12. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Antény pro šíření mobilního signálu dnes mohou nabývat nejrůznějších podob. Pokud byste zapátrali, tak dokonce objevíte takové, které jsou maskované jako stromy. V případě městské zástavby je trochu větší problém, zejména s ohledem na historický charakter v případě starších měst. Nejenže je umisťování běžných anténa poněkud obtížné, ale ani jejich vzhled příliš nezapadá. Nově se zde nabízí řešení od společností T-Mobile a AGC Glass Europe.

Skleněné antény

Uvedené společnosti v tuto chvíli testují nový typ antény WAVEATTOCH, která je průhledná a dalo by se skoro říci, že se jedná o skleněnou anténu. Ve vrstveném skle jsou umístěny velmi malé vodiče v potřebném uspořádání, které fungují jako anténa. Díky svému rozložení je právě vše průhledné a okem skoro nepostřehnutelné.

V rámci testování se používají menší typy, které stačí umístit za existující okno. Díky průhlednosti poměrně lépe zapadnou, přičemž z venku nejsou tak viditelné jako běžné typy. Společnost AGC Glass Europe nám potvrdila, že samotná technologie by mohla být použita i pro vytvoření speciálního okna v patřičných rozměrech s touto technologií. V tuto chvíli se ale testují jen menší modely, které jsou jen jako doplněk na okno.

11737 5315x3543x

Zdroj: T-Mobile

Součástí testování jsou také speciální skla WAVETHRU, která nabízí deseti až stonásobně nižší útlum, takže signál může lépe procházet. V tuto chvíli jsou nové průhledné antény směrové, přičemž se počítá s pokrytím signálu mimo budovu, respektive místnost. Již v tuto chvíli se novinka testuje na centrále T-Mobile v Praze.

Antény pracují na frekvencích pod 6 GHz, takže se mohou používat pro 3G, 4G a také 5G sítě. Otázkou je, jestli testy dopadnou dobře a bude zájem na trhu. S komerčním prodejem a nasazením by se mohlo začít v příštím roce. Tato novinka si najde uplatnění na místech, kde není dovoleno jen tak umisťovat běžné antény, případně by to bylo komplikované.

11736 1791x1575x

Zdroj: T-Mobile

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat