iPhone 12 mini – šokující výkon v tak malém těle recenze

iPhone 12 mini – šokující výkon v tak malém těle [recenze]
2020-12-01T15:00:25+02:00
• 1. 12. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

3

Apple se zpravidla pyšní tím, že na trhu určuje trendy on a ostatní ho následují, a iPhone 12 mini je toho ukázkovým příkladem. Žijeme ve světě, kde téměř všechny smartphony mají 6palcové nebo větší displeje, proto tento nový 5,4palcový model tak vyniká. Zatímco iPhone 12 Pro Max (recenze) má dosud největší displej z dílny Applu, naopak iPhone 12 mini má nejmenší displej od dob uvedení první generace iPhone SE. Telefon jednoznačně cílí na lidi, kteří se stále drží svých starších zařízení iPhone 5 nebo 6. Ti mají rádi především kompaktní velikost bez žádných kompromisů. Pár let to trvalo, ale konečně tu máme produkt, který tyto dva parametry splňuje – žádný kompromis a kompaktní velikost. Ovšem vše má svá ale. V této recenzi si detailně „popovídáme“ o nejmenším iPhonu současnosti.

iPhone 12 mini – první pocit

Když jsem držel iPhone 12 mini poprvé, řekl jsem si jediné – tohle má prostě smysl. Už v našem podcastu Pod Zlatou Lampou (odkaz ZDE) jsem zmiňoval, že iPhone 12 Pro má skvělý hranatý design, ovšem pro tento koncept je příliš velký. Opravdu jsem se těšil, až otestuji mini variantu. 

Troufám si říci, že tento hranatý design více sedí kompaktní konstrukci, kterou 12 mini disponuje. Při první zkušenosti s telefonem jsem cítil, jako kdybych v ruce měl iPhone 5. Opravdu krásný pocit. Ze začátku jsem však měl problém s tím, že jsem se neustále snažil stisknout Home Button, logicky jsem si myslel, že držím iPhone 5. 

Určitě to ale není design pro každého. Běžné telefony jsou obrovské, dobře se prodávají a uživatel má k dispozici více prostoru pro informace (vyšší efektivita při práci). Mnoho lidí si však s příchodem iPhone 12 mini může ulevit. Dokonce si myslím, že mnoho lidí upřednostní mini variantu před standardním iPhone 12 (recenze). 

iPhone 12 mini – design a displej

Po zhruba šesti letech zaoblených hran, počínaje iPhonem 6, se Apple vrátil k plochým stranám. iPhone 12 mini vypadá hodně jako iPhone 5, 5s a SE a pokud jste u těchto modelů vydrželi doteď, pravděpodobně teď bude pro vás správný čas aktualizovat na novější. Zařízení je v prodeji v pěti barvách – černá, bílá, modrá, zelená a (PRODUCT)RED (červená). 

Na rozdíl od starších iPhonů je v tomto případě displej zcela plochý, bez výrazně zaoblených stran. Hliníkový rám také postrádá jakýkoli druh zkosených hran, místo toho se rozprostírá dopředu a dozadu a uzavírá sklo. Telefon na mě tak působí ještě více jako jednotný kus. Doposud na mě iPhony dělaly dojem, jako kdyby byl displej výše než zaoblené strany. 

iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Zařízení jsem osobně testoval zhruba dva týdny a musím říci, že jsem si na něj musel chvíli zvykat. Přechod z iPhone Xs pro mě nebyl tak hladký, jako v případě iPhone 12 Pro (recenze). Za to může opravdu malá konstrukce, která byla ve srovnání s Xs nebo 12 Pro opravdu mini. Naopak jsem si vůbec nemusel zvykat na zmíněné strany kolem displeje. Telefon se v této menší variantě drží opravdu dobře. 

iPhone 12 mini je ve srovnání s klasickou „dvanáctkou“ stejný. Na první pohled jednoznačně poznáte rozdíl ve velikosti, materiál, fotoaparáty a vše ostatní bylo zachováno. V černé variantě vypadá jednotná barva rámu velice dobře. Krásu však rychle vystřídá lehká iritace z neustále vytvářejících se otisků prstů. Porty a tlačítka jsou pak umístěna na stejných místech, jako v případě iPhone 12. Tlačítka mají dobrou zpětnou vazbu a jsou plochá, tak jako u ostatních letošních modelů. 

Co mi na tomto menším modelu vadilo ze všeho nejvíce, tak byl přechod z většího modelu. Třeba s menším displejem jsem neměl žádný problém. Co mi ale vadilo, tak je kompatibilita s různým příslušenstvím. Jelikož jsou dnešní držáky telefonů v automobilech připraveny na velké „placky“, malé telefony do nich logicky nedáte. Respektive ano, ale pak vám telefon během jízdy vypadne, tak jako mně. Tohle určitě není kritika směrem k Applu, snažím se vás jen upozornit na to, že pokud budete přecházet z velkého telefonu, je třeba si uvědomit pár souvislostí. 

iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Možná si myslíte, že malá obrazovka bude při práci omezující. Ve skutečnosti to tak podle mě není. iOS 14 se skvěle přizpůsobuje a vše je v rozumných poměrech. Pokud nepotřebujete pracovat s obrovskými tabulkami nebo PDF soubory o velikosti A4, nebudete mít velké potíže.

Jistě, videa a hry na celou obrazovku nejsou tak pohlcující a psaní je někdy kostrbatější než například na iPhonu 12, který má větší displej. Myslím si však, že tyto nevýhody jsou vyváženy pozitivy – iPhone 12 mini je neuvěřitelně snadno použitelný i jednou rukou, je velmi kapesní a neuvěřitelně lehký (jen 133 gramů). 

Celým lákadlem „mini“ iPhonu je pohodlí bez obětování prémiových funkcí a až letos mi Apple připomněl, jak moc mi chybí tato kombinace chybí. Během testování jsem s telefonem chodil a psal jednou rukou nebo natáčel videa a vytvářel fotografie bez bolesti v zápěstí. 

Pokud budete přecházet z jakéhokoli iPhonu staršího než iPhone 8 (recenze), budete mít velmi dobrý pocit z používání. iPhone 12 mini je fyzicky menší než iPhone SE (2020) (recenze), ale má větší obrazovku a je jen o málo větší než původní iPhone SE.

Displej

Apple v tomto případě vsadil na 5,4palcový Retina displej, který je větší než v případě letošního iPhone SE (ten má 4,7palcový panel). Jako ostatní modely je i 12 mini chráněn sklem Ceramic Shield. Jedná se o nový materiál, který vyvinul sám Apple – ten by měl být až čtyřikrát odolnější než displej u iPhonu 11 Pro. 

iPhone 12 mini iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Přesto, že je zde menší displej s nižším rozlišením 1080 x 2340 pixelů, obrazovka je typu OLED a podporuje haptické zpětné vazby, HDR, široký barevný gamut DCI-P3 a maximální jas 1200 nitů. Pouhým okem jsem si rozdílu nevšiml, 12 mini má však ostřejší displej než „dvanáctka“ a iPhone 12 Pro.

iPhone 12 mini 8 5772x3240x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Displej mě překvapil svou velmi dobrou ostrostí. OLED panel vnáší živé podání barev a bohatý kontrast. Funkce True Tone umožňuje kalibraci displeje na základě okolního světla, což je taktéž příjemnou záležitostí. Je ale smutné, že v pohotovostním režimu není vždy k dispozici. Také nedostanete vysokou obnovovací frekvenci, která je nyní standardem u prémiových Android telefonů, ačkoli animace iOS 14 jsou stále plynulé. 

iOS 14 v krátkosti

Když už mluvím o iOS, získáte úplně stejnou uživatelskou zkušenost v celé rodině iPhone 12 a spoustě starších modelů. Kromě mnoha vylepšení, která byla nedávno zavedena, získáte tři měsíce přístupu k Apple Arcade a jeden rok Apple TV + zdarma. Všiml jsem si několika otravných oznámení a bannerů v aplikaci Nastavení pro nabídky Apple a pro Apple Music, což pro mě bylo zklamáním.

iOS nemá tolik možností, jako Android, například nemůžete spustit více instancí aplikací a možnosti přizpůsobení jsou omezeny. Na druhou stranu získáte závazek Applu, že vaše data budou pouze na vašem zařízení a nikdo jiný k nim nemůže přistupovat. Můžete si být také jisti, že minimálně dalších pět let budete získávat nové verze operačního systému, řadu bezpečnostních aktualizací a podobně. 

Zvuk

Kvalita zvuku mě do jisté míry zarazila, samozřejmě v dobrém smyslu. Reproduktor je docela hlasitý a stereofonní efekt dodává pocit přirozenosti. Basy jsou sice velmi mírné, zato zvuk nezkresluje a je celkově bohatý. Ve srovnání s iPhone 12 a 12 Pro je samozřejmě hlasitost nižší, ale nejde o výrazné snížení. 

Hardwarové specifikace

Už teď vám musí být jasné, že nejde o „dostupnější“ iPhone s nižším výkonem nebo omezenými funkcemi. Apple do značné míry udržuje paritu funkcí v celé letošní řadě. To znamená, že všechny modely mají stejný procesor, displej nebo třeba fotoaparát. Ani v případě 12 mini nenajdeme žádné kompromisy, kromě případů, kdy narazíme na zákony fyziky. 

Přední stranu už máme z pohledu displeje probranou, zbývá tedy jen fotoaparát. Zde máme 12Mpx senzor pro vytváření selfie. Na straně druhé najdeme dva fotoaparáty, které se nachází také u „dvanáctky“. Jde tedy o 12Mpx širokoúhlý a 12Mpx ulltra-široký fotoaparát. Video můžete nahrávat pomocí Dolby Vision HDR. Všechny triky s fotoaparátem, kterými se Apple chlubí, platí stejně pro iPhone 12 mini i iPhone 12 – mnohem více později.

iPhone 12 mini

Mini a Max; Zdroj: Dotekomanie.cz

Telefon je vybaven hodně propagovaným 5nm A14 Bionic procesorem od společnosti Apple. Stojí  však za zmínku, že firma nezveřejňuje podrobnější data, takže bude zajímavé sledovat, zda tepelná omezení více ovlivní menší telefon. A14 Bionic nabízí až o 50 % lepší výkon CPU a GPU ve srovnání s předchozí generací, která je stále velmi výkonná. Největší změnu nabízí Neural Engine v SoC, který má 16 jader (oproti předchozím osmi jádrům) a nabízí až o 80 % rychlejší výkon v úlohách strojového učení. Třetí strany a diagnostické aplikace odhalily, že iPhone 12 mini má 4 GB RAM. Možnosti úložiště jsou 64 GB, 128 GB a 256 GB.

Mezi další funkce patří Wi-Fi 6, Bluetooth 5, Ultra Wideband (UWB), podpora více satelitních navigačních systémů a NFC. iPhone 12 mini nabízí Face ID pro biometrické ověřování pomocí 3D kamerového systému TrueDepth. 

iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dostáváme se konečně k největšímu rozdílu mezi 12 mini a 12. Zatímco iPhone 12 je vybaven 2 815mAh baterií, mini varianta dostala jen 2 227mAh akumulátor. Dále je bezdrátové nabíjení omezeno na 12 W. Nutno podotknout, že v balení nenajdete adaptér do zásuvky, pouze kabel s USB-C a Lightning. 

V podstatě mohu říct, že iPhone 12 mini je prakticky úplně stejný telefon jako iPhone 12, jen v menším provedení. 

Výkon a hraní na iPhone 12 mini

Druhým problémem s vtělením takového hardwaru do tak malého prostoru je teplo. Několikrát se mi během náročnějších operací, například hraní her, stalo, že se zařízení na chvíli zahřálo. Dokonce si fotografování a vytváření videí někdy může telefonu zatopit pod nosem. Musím však říci, že šlo o výjimečné případy. Zkoušel jsem Asphalt 9: Legends a Call of Duty Mobile a telefon pracoval na výbornou. 

Zajímavé jsou ale zátěžové testy, které se opakují po dobu 20 minut. Vzhledem k tomu, že iPhone 12 mini a iPhone 12 jsou jinak velké, bylo jasné, že každý bude práci s teplem vstřebávat odlišně. iPhone 12 se pohyboval kolem 40 snímků za sekundu, přičemž skóre po každé smyčce jemně klesalo – konečné skóre 71,2 %. Na straně druhé se iPhone 12 mini zapotil, takže získal stabilní skóre pouze 46,6 %. To ukazuje, že trvalý výkon není při velkém zatížení konzistentní.

Zase si však pojďme říci, jak často hodláte telefonu zatopit? Budete na zařízení stříhat videa nebo streamovat? Pravděpodobně asi ne. A kdyby ano, pokud telefon nebudete zatěžovat několik minut v kuse, k žádnému poklesu výkonu nedojde. Je to tedy o přístupu. Troufám si říci, že uživatelé, kteří hledají takto malé zařízení, nebudou nároční, takže ti to ani nepocítí. 

Baterie

Jak už jsem uváděl, nejedná se o nějakou verzi lite, kterou známe od konkurenčních značek. Je tedy vybaven stejným hardwarem jako vlajkové modely Pro a dokonce sdílí i některé stejné funkce, jako iPhone 12 Pro. Prakticky řečeno, zmenšené tělo má za následek určité kompromisy. Prvním kompromisem je výdrž baterie, protože zákony fyziky. 

S fyzicky menší baterií pro mě nebylo překvapením, že iPhone 12 mini má oproti všem letošním modelům nejnižší hodnoty výdrže na jedno nabití. Po dobu testování jsem se dostal na celý jeden den používání. Bylo to však způsobeno menší aktivitou na telefonu. Když jsem například hodinu hrál hru, streamoval hudbu a neustále kontroloval sociální sítě, procenta baterie mi ubývala přímo před očima. 

Rozhodně se tedy připravte na to, že iPhone 12 mini budete muset nabíjet každou noc. Zařízení sice podporuje bezdrátové nabíjení, ovšem to je omezeno na 7,5 W. Vyšší hodnoty lze získat jen s MagSafe, kde se teoreticky dostanete na 15 W (prozatím omezeno na 12 W). Bohužel prozatím jsem neměl možnost MagSafe otestovat, takže nemohu posoudit, jak velký rozdíl v nabíjení je. Skrze klasický adaptér a Lightning kabel jsem se dostal z 0 na 100 % za zhruba 2,5 hodiny, což je opravdu dlouhá doba. 

Fotoaparáty

Dvě zadní fotoaparáty a jedna přední kamera jsou úplně stejné, jako na iPhone 12. V praxi tak získáte stejné funkce a dokonce také i některé možnosti, které nabízí iPhone 12 Pro, který je dražší o několik tisíc korun. 

Nicméně, v případě iPhone 12 mini se bavíme o fotoaparátech s rozlišením 12 Mpx (platí pro oba zadní foťáky), přičemž hlavní širokoúhlý má clonu f / 1,6, zatímco ultraširoký má f / 2,4. Novinkou v této generaci je podpora nočního režimu a Deep Fusion ve všech fotoaparátech, nahrávání videa Dolby Vision HDR rychlostí až 30 snímků za sekundu a Smart HDR 3.

iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Apple úplně nevěří v nabízení mnoha možností uživatelům, takže se 90 % práce děje zcela na pozadí. Aplikace Fotoaparát tak nenabízí příliš velké množství různých přepínačů nebo indikátorů. Například Deep Fusion je určen k zachycení více expozic a jejich sloučení do jediného snímku pro zvýšení detailů a kontrastu, zejména při slabém osvětlení – však nikdy nevíte, kdy jej telefon použil. Podobně pracuje noční režim; pokud iPhone 12 mini zjistí, že snímky vyžadují podporu této technologie, prostě se sama aktivuje (noční režim však můžete vypnout nebo alespoň regulovat rychlost závěrky). Nenachází se zde ani žádné filtry, i když je možné použít určité prvky inteligence, čímž fotky vypadají o něco lépe.

iPhone 12 mini 4 6000x3368x iPhone 12 mini 2 6000x3368x iPhone 12 mini 1 6000x3368x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Barvy mají tendenci být téměř klinicky neutrální, bez umělého zesílení, čímž vypadají živěji. Bylo pro mě trochu těžké ověřit, že zaostření bylo uzamčeno, ale výsledky jsou naprosto velkolepé, pokud je tedy váš objekt izolován a pozadí je daleko za ním. 

iPhone 12 mini byl při fotografování detailů na absolutně dobré úrovni, s vynikající hloubkou ostrosti a ostře definovanými objekty v popředí. Denní expozice byly na místě, textury byly ostré a detaily byly často překvapivě přesné. Skvěle funguje i širokoúhlý fotoaparát a zkreslení je minimální.

IMG 0003 4032x3024x IMG 0004 4032x3024x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Režim Portrét rozpoznává lidi a zvířata. Možná budete mít štěstí s jinými objekty, však neočekávejte skvělou detekci hran. Musíte být ve správné vzdálenosti a velmi často můžete ve výchozím fotografickém režimu dosáhnout dokonale ostrých výsledků, aniž byste se museli obtěžovat. Pokud používáte režim Portrét, světelné efekty a hodnotu clony můžete vyladit později v aplikaci Fotky.

IMG 0006 4032x3024x 1 IMG 0007 4032x3024x 1 IMG 0008 4032x3024x 1 IMG 0009 4032x3024x 1 IMG 0010 4032x3024x 1 IMG 0011 4032x3024x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Noční fotografie jsou tím, kde iPhone 12 mini skutečně vyniká. Noční režim může přinést opravdu fenomenální výsledky a jeho použití s ​​širokoúhlým a předním fotoaparátem je velmi uspokojivé. Telefon je obvykle nutné držet v klidu po dobu 1–3 sekund, ale můžete jej zcela zatlačit až na 29 sekund, což má smysl pouze v případě, že používáte stativ. V ruce jsem se dostal maximálně na 10 sekund. 

IMG 0024 4032x3024x 1 IMG 0025 4032x3024x 1 IMG 0026 4032x3024x 1 IMG 0027 4032x3024x 1 IMG 0028 4032x3024x 1 IMG 0029 4032x3024x 1 IMG 0030 4032x3024x 1 IMG 0031 4032x3024x 1 IMG 0032 4032x3024x 1 IMG 0033 4032x3024x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Dokázal jsem zachytit celou krajinu s čistě definovanými oblastmi světla a tmy, dokonce i ve vzdáleném pozadí. Tam, kde jiné telefony vytvářely pouze stíny, mohl iPhone 12 mini zachytit ostré detaily, i když se zdálo, že kolem není žádné světlo. S vnitřním osvětlením vypadají některé snímky v nočním režimu, jako by mohly být pořízeny ve dne. To platí i pro širokoúhlý fotoaparát; zdá se, že noční režim kompenzuje slabší clonu.

IMG 0013 4032x3024x 1 IMG 0014 4032x3024x 1 IMG 0015 4032x3024x 1 IMG 0016 4032x3024x 1 IMG 0017 4032x3024x 1 IMG 0018 4032x3024x 1 IMG 0019 4032x3024x 1 IMG 0020 4032x3024x 1 IMG 0021 4032x3024x 1 IMG 0022 4032x3024x 1 IMG 0023 4032x3024x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Video je podobně ostré jak ve dne, tak v noci. HDR se spustí automaticky a pokud jej chcete deaktivovat, budete se muset ponořit do Nastavení. Pohyb je extrémně plynulý při rozlišení 4K i 1080p, i když při přepínání mezi primárním a ultra širokým fotoaparátem je patrný rozdíl ve stabilizaci. Nespatřil jsem však žádný třpyt ani artefakty, dokonce ani při záznamu při chůzi v noci. Videa se slabým osvětlením byla také perfektní. 

IMG 0061 4032x3024x 1 IMG 0041 4032x3024x 2 IMG 0062 4032x3024x 1 IMG 0042 4032x3024x 2 IMG 0063 4032x3024x 1 IMG 0043 4032x3024x 1 IMG 0044 4032x3024x 1 IMG 0045 4032x3024x 1 IMG 0046 4032x3024x 2

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pomalé snímání videa dosahuje až 240 snímků za sekundu při 1080p a je stejně ostré jako běžné video. iOS nabízí spoustu editačních nástrojů a můžete se rozhodnout, kolik z každého klipu se bude přehrávat normální rychlostí a kdy přesně by měl efekt slow-mo nastartovat.

IMG 0048 4032x3024x 2 IMG 0049 4032x3024x 2 IMG 0050 4032x3024x 1 IMG 0051 4032x3024x 1 IMG 0052 4032x3024x 1 IMG 0053 4032x3024x 1 IMG 0059 3024x4032x 1 IMG 0060 3024x4032x 1

Zdroj: Dotekomanie.cz

Přední kamera je stejně dobrá jako zadní. Selfie mají vynikající detaily a tváře jsou dobře exponovány i při slabém osvětlení. Režim Portrét používá stejné pole 3D snímačů jako Face ID. Noční režim se podle potřeby automaticky spustí podle potřeby.

IMG 0055 3024x4032x IMG 0056 3024x4032x IMG 0058 3024x4032x

Zdroj: Dotekomanie.cz

iPhone 12 mini: Rozsudek

Za posledních několik let by si každý, kdo chtěl menší iPhone, musel vystačit se starším modelem nebo low-endem řady iPhone SE. Nový iPhone 12 mini však nabízí špičkový hardware a funkce, včetně velmi dobrého OLED panelu, fantastických fotoaparátů a výkonného procesoru A14 Bionic. Pokud se rozhodnete pro mini variantu oproti větším „dvanáctkám“, nepřijdete o nic zásadního – získáte stejnou kvalitu konstrukce, IP68, software a ekosystém příslušenství. Ve skutečnosti je iPhone 12 mini velmi podobný variantě Pro. 

iPhone 12 mini

Zdroj: Dotekomanie.cz

Výdrž baterie není skvělá, spíše hrozná a výkon může být v extrémních případech omezen teplem. Displej a reproduktory nejsou při sledování videí a hraní her tak poutavé, jako v případě 12 Pro. Pokud tohle jsou faktory, které vám brání k aktualizaci na 12 mini, možná by stálo za to podívat se na větší modely. 

Upřímně si myslím, že spousta lidí bude s tím vším spokojena. Bude to navíc naprosto skvělý „upgrade“ ze starého iPhone 6s nebo staršího modelu. Samozřejmě by bylo zajímavější, kdyby tento model byl levnější než třeba iPhone 11. I přes to bude pravděpodobně iPhone 12 mini pro mnoho lidí nový výchozí telefon. Cena telefonu začíná na 21 990 Kč a končí na 26 490 Kč. Záleží tedy, jaký model upřednostníte. Ceník připojuji níže. 

  • iPhone 12 mini – 64 GB – 21 990 Kč vč. DPH
  • iPhone 12 mini – 128 GB – 23 490 Kč vč. DPH
  • iPhone 12 mini – 256 GB – 26 490 Kč vč. DPH

Klady:

  • Kompaktní velikost
  • I při malé konstrukci byl zachován hardware z iPhone 12
  • Kvalitní displej
  • Výkon
  • Fotoaparáty – zejména noční režim

Zápory:

  • Cena – cenovou politiku chápu, ale i přesto bych ocenil nižší cenovku
  • Nízká výdrž baterie
  • Absence 120Hz displeje
  • Nízká rychlost klasického nabíjení

 

Smarty

Za poskytnutí produktu děkujeme obchodu Smarty.cz. iPhone 12 mini si můžete zakoupit ZDE

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Zdeněk Koutský

Passionate Senior Editor at Dotekomanie.cz, where tech meets storytelling. Seasoned Sales Director, weaving technology into every success story, and relishing every moment of it!

Komentáře

Martin Soukup

4. 12. 2020, 21:59

Dát jako zápor, že nemá 120hz displej je opravdu úsměvné vzhledem k velikosti baterky a výdrži při „pouze“ 60hz.

Zdeněk Koutský

VIP 8. 12. 2020, 10:30

Pro mě to zápor prostě je. Už jenom z toho důvodu, že telefon stojí více než 20 000 Kč. I levnější konkurenční modely (Android) mají 120Hz displeje

Ota Navrátil

2. 12. 2020, 13:59

Apple nebyl první.
Samsung měl mini verzi, ale hardware ořezaný.
Opravdové mini vlajkové lodě i s výkonem přineslo Sony. Pořád i po létech se všude tvrdí, že Apple to vymyslel, zavedl, udal trend.
Pravda je snad jen to poslední, trend.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat