Huawei chystá notebook s ARM procesorem

Huawei chystá notebook s ARM procesorem
2020-12-27T13:30:52+02:00
• 27. 12. 2020

Zdroj: Huawei

Rok 2020 přinesl celkem zásadní obrat na poli osobních počítačů. Společnost Apple uvedla hned tři novinky poháněné SoC Apple M1, což je upravená verze mobilního SoC Apple A14 Bionic. Dá se říci, že několik zařízení má procesor pro mobily, ale jak se ukazuje, první generace zaujala a nabízí dostatek výkonu a možností. Apple do jisté míry zřejmě opět odstartoval závod a i jiné společnosti se dle spekulací chystají na podobný tah. Příkladem bude asi Microsoft. Další společností bude pravděpodobně Huawei.

Huawei a ARM do počítačů

Změna u Applu má několik důvodů, ale hlavně se sníží závislost na společnostech jako Intel a AMD. Díky tomu navíc bude mít Apple více věcí pod kontrolou. V případě Huawei jde o podobnou cestu, ale spíše je to nutnost, jelikož se Huawei stále potýká se zákazy ze strany USA. Čím více si bude moci společnost vyrobit ve vlastních továrnách a čím více bude moci používat možnosti čínských společností, tím méně se bude muset řešit omezené dodávky od amerických firem.

Huawei již připravuje desktopový počítač s procesorem Kunpeng 920, který je založen na technologii ARM. Ten má celkem 8 jader a frekvenci 2,6 GHz. Nejvyšší verze procesoru má až 64 jader a TDP 180 W. Nyní se ukazuje, že se chystá notebook s procesorem ARM. V tomto případě ale po vzoru Applu použije Huawei již dostupný procesore Kirin 990, který je již běžně dodáván do mobilních telefonů.

gsmarena 001 4 1200x1533x

Zdroj: gsmarena.com

Notebook se má jmenovat Qingyun L410 a bude se jednat o levnější verzi aktuálního modelu MateBook 14. Dle dostupných specifikací se bude nabízet 14palcový Full HD displej, 5G konektivita, 8 GB RAM a 512GB SSD disk. Vzhledem k použitému procesoru a snížení závislosti na amerických firmách bude použit Linux jako operační systém. Bude se dodávat s distribucí Deepin OS 20, ale následně má být dostupný systém Harmony OS.

Je otázkou, jestli i tento typ zařízení od Huawei se bude dodávat do světa, nebo zatím se společnost soustředí jen na čínský trh. Možná si nějakou chvíli počkáme, ale asi nakonec i na našem trhu budou k dispozici notebooky s Harmony OS.

Zdroje: gsmarena.com, gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat