Vychází Chrome 86, zaměřuje se na bezpečnost

Vychází Chrome 86, zaměřuje se na bezpečnost
2020-10-07T08:00:10+02:00
• 7. 10. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

V těchto dnech byste měli mít k dispozici Chrome ve verzi 86 prostřednictvím aktualizačních kanálů. Novinky se zaměřují na zvýšení bezpečnosti a také bezpečnějšího procházení webových stránek. Například jsou plně zapojeny nástroje a funkce na detekci kompromitovaných přihlašovacích údajů, kdy vás Chrome upozorní, že například heslo nemusí být již bezpečné, jelikož mohlo dojít k úniku citlivých dat z některých služeb, které používáte.

Chrome 86

Webový prohlížeč má v sobě integrovaného správce hesel, což je služba propojená například i s Android, samozřejmě za předpokladu, že jste přihlášení pod stejným uživatelským účtem. Ten dostává vylepšení, že může uživatele navigovat přímo na stránku pro změnu hesla konkrétního webu, ale ten musí mít k dispozici adresu ve tvaru example.com/.well-known/change-password. Verze pro iOS získává podporu pro Face ID, Touch ID a OTP SMS zprávy, takže stránky s podporou tohoto API mohou využít lepší zabezpečení. Ve verzi pro Android je již k dispozici jiný systém zabezpečení.

chrome 86 lookalike url warning 704x487x

Zdroj: 9to5google.com

V rámci desktopové verze dochází na zkracování URL adres, ale jedná se o funkci, kterou lze deaktivovat. Jejím primárním smyslem je ukázat hlavní doménu, jelikož některé stránky se snaží oklamat uživatele, aby si myslel, že se nachází na správném webu, což maskují nepřehlednou URL adresou. V tomto ohledu také je k dispozici nástroj, který se snaží upozornit uživatele, jestli zadal přesně takovou adresu, jakou zamýšlel. Například při zadání goog0le.com se zeptá, jestli nebyla myšlena adresa google.com.

V rámci formulářů bude k dispozici varování u konkrétních polí pro vyplňování, že daná stránka není zabezpečená, respektive nevyužívá HTTPS. Kromě těchto bezpečnostních novinek také došlo na úpravu běhu neaktivních tabů, aby došlo na snížení spotřeby a také zatížení procesoru. Bonusem navíc je pro vývojáře Native File System API, kteří takto budou moci vytvořit ještě lepší webové aplikace.

Zdroj: 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat