Google začíná používat štítek Rychlá stránka v Chromu

Google začíná používat štítek Rychlá stránka v Chromu
2020-08-21T11:30:14+02:00
• 21. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Vytvořit v dnešní době kvalitní webovou stránku není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Sice se dá web naklikat v nějaké službě, ale pokud chcete prorazit na dnešním internetu, musí být splněny mnohé standardy, přičemž nové se objevují poměrně pravidelně. Například Google spustil novou metriku (benchmark) Core Web Vitals. V rámci ní dochází k hodnocení webových stránek z pohledu rychlosti, ovladatelnosti, kvality a dalších aspektů. Nyní Chrome dostává nástroj, který pracuje s touto metrikou.

Rychlá stránka

Docílit vysokého hodnocení v rámci Core Web Vitals bude velmi komplikované pro mnohé weby, zejména kvůli externím skriptům a zdrojům. U jiných bude potřeba zainvestovat do vyladění a optimalizace, což se nedotkne jen samotného zdrojového kódu, ale například i serverů, na kterých daný web běží. Google chce více tlačit na vývojáře a majitele webů, proto zavádí drobnou novinku v Chromu 85 Beta.

V této verzi webového prohlížeče lze aktivovat experiment „Context menu performance info and remote hint fetching“. Ten v podstatě zavede do kontextové nabídky funkci, která ukáže štítek „Rychlá stránka“, pokud bylo docíleno dobrého hodnocení v Core Web Vitals. Má se tedy jednat o ukazatel pro vývojáře, kteří takto mohou jednodušeji zjistit, jestli daný web má dobré hodnocení.

2020 08 19 172819 1440x2960x 2020 08 19 173006 1440x2960x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Pro běžné uživatele se jedná pravděpodobně o nezajímavou novinku, která je navíc ukryta v kontextové nabídce. Na druhou stranu lze očekávat, že se vývojáři webových stránek začnou zaměřovat na novou metriku. Z toho by mohli těžit uživatelé, jelikož se webové stránky zrychlí a budou nabízet lepší uživatelský zážitek.

Zdroj: androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat