Android One na sklonku konce?

Android One na sklonku konce?
2020-08-04T16:30:46+02:00
• 4. 8. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

7

Google si svého času potrpěl na čistém Androidu, zejména pak u série Nexus. V té době se také objevovaly modely jiných výrobců v rámci programu Google Play Edition, což znamenalo, že se na trhu objevovaly smartphony bez nadstaveb od výrobců a jen s čistým systémem. S příchodem Pixelů Google tak trochu rezignoval na původní koncept a dovybavuje si Android o nejrůznější exkluzivní funkce. V tuto chvíli je k dispozici program Android One, který je určen pro ostatní společnosti, které chtějí nabídnout čistý systém. Jeho budoucnost je ale čím dál více nejistá.

Skončí Android One?

V programu Android One bylo zapojeno několik výrobců. Hlavním tahounem je zde firma HDM Global, která stojí za modely Nokia. Ty stále vycházejí s tímto systémem, ale jde pozorovat, že ostatní výrobci ustupují a preferují své vlastní úpravy. Jde to vidět například u Motoroly, která svého času odstartovala sérii mobilů Android One, ale ty se již neobjevují. Výrobce sází na vlastní úpravy, byť jich není mnoho.

Například i LG se pokusilo vstoupit na trh s Androidem One, ale neočekáváme, že by došlo na uvedení dalších modelů. Na trhu najdeme ještě několik značek, které se zapojily, ale nesmíme zapomenout na Xiaomu. První model s Androidem One byl Xiaomi Mi A1 (recenze), následně přišla generace Xiaomi Mi A2, a to dokonce ve dvou verzích. Posledním modelem je Xiaomi Mi A3. Dalo by se říci, že se jednalo o raritu, jelikož společnost ustoupila před svou nadstavbou MIUI aspoň u těchto novinek.

Xiaomi Mi A1; Zdroj: Dotekomanie.cz

Bohužel Xiaomi oficiálně potvrdilo, že další model s Android One nebude. Nebylo poskytnuto jakékoliv vysvětlení, ale lze odhadovat, že ukončení má něco společného s komplikovanými aktualizacemi. Xiaomi muselo držet další vývojářský tým kvůli těmto modelům, kde navíc Google udává směr. Možná se tyto modely ani moc dobře neprodávaly, ale to nemůžeme potvrdit.

Jediným a asi posledním hráčem na trhu s mobily v rámci Androidu One tedy zůstává HMD Global s Nokiemi. Otázkou je, jestli se dočkáme novinek od jiných společností, nebo bude Google spolupracovat jen s jednou firmou na udržení tohoto programu.

Zdroj: gsmarena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Petr Horník

5. 8. 2020, 20:01

Mám Dogge právě proto.

Ondra Kalousek

5. 8. 2020, 11:18

Škoda… Teď je v mém seznamu jen Nokia a Pixel. (Sám mám Nokii)

Jaromír Klein

5. 8. 2020, 8:34

Mysim ze by si autor mel vic proverovat zdroje. Pise ze Xiaomi oficialne oznamilo ze s android one konci, ale kdyz si prectete z ceho clanek na gsm arena vychazi, zjistite, ze puvodni autor ma v clanku poznamku, ze vychazi z predpokladu pozorovani trhu, nikoliv z oficialnich prohlaseni vyrobcu.

Což znamená, že až mi umře Nokia, koupím si Nokia :). Zrovna před chvilkou jsem kamarádce pomáhal „opravit“ zasekaný Redmi. Tu „Mijují“ parodii na funkční systém jsem nemohl vydejchat. Zlatý, čistý Android…

Roman Praslička

4. 8. 2020, 19:32

Tak pokud má něco jako 7a atd tak se nedivím, to je šrot sám o sobě

Radši jsem nekoumal, co je uvnitř :). Tady byl problém se systémem, nezvonily jí upomínky z Keep. A nezvoní jí dál, chyba je právě v úpravě systému, řeší se to brutálně na XDA :-D. Zlatej úplně čistej droid…

Ondřej Mužný

4. 8. 2020, 20:44

Pravda

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat