Android a aktualizace – dva roky jako neměnný standard?

Android a aktualizace – dva roky jako neměnný standard?
2020-07-13T11:30:26+02:00
• 13. 7. 2020

Zdroj: Google

5

Pokud jde o dostupnost aktualizací operačního systému, tak se v podstatě nikdo nemůže vyrovnat Applu. Ten je lídrem v této oblasti a i velmi staré modely dostanou aktuální systém, byť ořezaný o funkce. Mnohokrát se vyčítá Googlu, že nedokáže nabídnout takovou podporu u Androidu, ale nelze mu vše vyčítat. Apple má výhodu hlavně v tom, že si stojí za vším a vše ovládá. Žádná jiná společnost se nepodílí na vývoji a do jisté mír se dá říci, že mu nikdo nekecá do toho, co může a co ne. To ale není případ Googlu a aktualizace jednotlivých smartphonů podléhají mnoha faktorům, i výrobcům procesorů.

Dva až tři roky, víc nečekejte

Google sice každý rok vydá novou verzi operační systému a každý měsíc uvolní bezpečnostní opravy, které mají výrobci mobilů implementovat. Někteří tak činí svědomitě, jiný se uchylují ke čtvrtletním aktualizacím, jiné se o to moc nestarají a o pravidelnosti nelze hovořit. Svou roli zde hrají i výrobci procesorů, respektive SoC (System on Chip). I ti musí nabízet podporu svých procesorů a grafických čipů, aby výrobci mohli uzpůsobit novou verzi Androidu a vydat ji.

Web AndroidAuthority se na tuto problematiku zaměřil a v podstatě potvrdil, co je známé dlouho. Většina společností udržuje podporu pro procesory dva až tři roky. V případě společnosti Qualcomm se jedná o pochopitelný krok, byť ve svém tvrzení uvádí, že díky této podpoře některé společnosti dosáhnou i na více než dvě hlavní aktualizace systému. Navíc může poskytovat dodatečnou podporu pro výrobce, ale asi to nebude zrovna nejlevnější.

Příkladem může být společnost Fairphone se svým modelem z roku 2015. Mobil přišel na trh s Androidem 5.1 a teprve nedávno dostal aktualizaci na Android 9. Qualcomm přestal podporovat obsažený procesor Snapdragon 801 po vydání Androidu 6 a od té doby firma Fairphone musela investovat nemalé úsilí, aby udržela mobil aktuální. Dokonce musela pomoci i komunita.

android ota updates 1600x1107x

Zdroj: dignited.com

Konkurencí v této oblasti je Madiatek, ale firma neposkytla jakékoliv vyjádření o délce podpory pro výrobce. Ostatně mobily s těmito procesory nebývají nějak často aktualizovány. Jen je těžké odhadnout, jestli za to může přímo Mediatek, nebo i samotní výrobci, kteří používají jejich procesory u levnějších mobilů

Na druhou stranu zde máme Samsung a Huawei, kteří si mimo jiné vyrábí vlastní procesory a očekávali bychom, že v této oblasti se budu blížit strategii Applu, ale ani zde není situace jiná. Obě firmy v podstatě podporují mobily v případě procesorů jen dva až tři roky, zejména pak top modelové řady.

U Androidu nelze hodit vinu jen na jednu společnost nebo subjekt. V podstatě součástí problému jsou všichni zúčastnění a bylo by zapotřebí změnit více věcí, než jen samotný Android. Google v této oblasti například zavedl projekt Mainline, Qualcomm se snaží poskytovat aktualizace GPU přes Obchod Play, ale to nestačí.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aleš Příhoda

18. 7. 2020, 10:34

Tady hrajou prim proste ty penize. Vyrobci mobilu jsou radi, ze lide vice (casteji) kupuji a Google urcite dostava take nemalou castku za kazdou prodanou „licenci“ Androidu vyrobcum. Apple to ma jednodussi, protoze je v globalu drazsi (ma vetsi marze) a ma pocitani jednoho baliku jednodussi. Ze by se Google smiril s aktualnim rozdelenim trhu a na konkurenci Applu tolik nehledi?

Richard Fabián

14. 7. 2020, 10:15

Je to smutné, mám Galaxy S9+ a další velký update už zřejmě nedostane, 2 roky starý model, pořád ve špičkové kondici a výrobci to prostě utnou jen aby lidi kupovali další. Osobně bych si i klidně za update zaplatil drobnou částkou

Richard Tesař

14. 7. 2020, 6:44

Mám telefon Nexus 6p, který přímo Google nabízel svého času jako prémiový telefon. Bohužel teď už je to jen tuctový telefon s výbavou srovnatelnou s telefony nižší střední třídy a navíc s Oreoe 8 bez další možnosti aktualizace. Myslím že Google dělá záměrně něco špatně!!

Sandra Abigail Maitland

14. 7. 2020, 0:51

Měla jsem Sony Xperii 5 a dva roky aktualizací u telefonu za 20.000 Kč je ubohé a směšné. Navíc aktualizace na Android 10 přišla až více než půl roku po uvolnění a do ČR dva měsíce poté co to Sony začalo rozesílat. Ubohé. A to Sony patří mezi ty lepší.

Michal Bayerl

13. 7. 2020, 22:33

Proc to u mobilu nefunguje stejne jako u PC? Koupim si OS jaky chci a ten pouzivam. Zda-li mi jej komponenty pocitace utahnou, je ciste na mem rozhodnuti.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat