Google ARCore s Depth API pro všechny aktualizováno

Google ARCore s Depth API pro všechny [aktualizováno]
2020-06-25T16:40:21+02:00
• 25. 6. 2020

Aktualizováno 25. 6.

Ke konci minulého roku Google oznámil preview verzi Depth API pro vývojáře v rámci ARCore. Tato novinka umožňuje využít jednu kameru/foťák na mobilním zařízení k tomu, aby systém vytvořil hloubkovou mapu okolí. Hlavní výhodou je, že vývojáři budou moci počítat i s objekty v běžné prostředí, přičemž budou moci renderovat obraz s tím, že budou počítat s překážkami.

E714 Samsung QuickMeasure v01 310x675x E714 Snapchat Hotdog v02 147x320x

Tato novinka se stává běžnou součástí ARCore verze 1.18 a je dostupná pro všechna podporovaná zařízení. Dokonce Google spolupracoval na vyladění technologie se Samsungem a společností Snapchat.

Původní článek 10. 12. 2019

Google už dávno ukončil projekt Tango, který využíval mnoha senzorů pro rozpoznání objektů a prostoru. Nástupcem je softwarové řešení v podobě ARCore (seznam podporovaných zařízení), které podporuje mnoho zařízení a je jednodušší na rozšíření. Do této chvíle v podstatě API umožňovalo většinou jen určená základního prostoru pro umístění objektů v rámci rozšířené reality. Bohužel to mělo za následek levitující objekty a jiné chyby, které spočívaly v absenci informací kolem hloubky. Nyní se to ale mění.

Depth API

Google představil novinku Depth API pro vývojáře, která přináší informace určující, co je v pozadí a co je v popředí. Ve své podstatě konečně dochází ke skutečnému mapování prostoru ve 3D, kde se počítá s objekty, které jsou rozmístěny v prostoru.

Díky tomu aplikace a hry budou moci lépe pracovat například s nábytkem, jak je vidět na animovaném obrázku níže. Je evidentní, že novinka přinese další úroveň interaktivity do her, kde se objekt bude moci skrývat za nábytkem a či jinými objekty. Není to ale hlavní důvod nasazení této technologie. Například se počítá s lepšími lokalizačními aplikacemi, ale využití se najde například i u designování.

V tuto chvíli Google využívá pro určení hloubky ostrosti data z hlavní kamery, ale počítá se také s podporou systémů, respektive kamerových modelů, kde je dedikovaný senzor pro určování hloubky ostrosti. Následně by mělo dojít ke značnému zrychlení. První aplikace, která používá Depth API je Houzz – Home Design & Remodel. V dohledné době ale přibudou další.

logo-app Houzz Interior Design Ideas Houzz Zdarma ANDROID logo-app Služby Google Play pro RR Google LLC Zdarma ANDROID

Zdroje: androidpolice.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat