NFC nově poslouží k nabíjení, ale nečekejte zázraky

NFC nově poslouží k nabíjení, ale nečekejte zázraky
2020-05-06T16:30:56+02:00
• 6. 5. 2020

Zdroj: atlasrfidstore.com

1

NFC technologie se dnes používá zejména pro možnost placení v obchodech přes mobilní telefony, ale ještě před tím se používala například ke spárování s jiným zařízením nebo pro čtení informací ze speciálních štítků. Využívá se k přenosu menšího množství informací, ale vypadá to, že NFC nově poslouží i k nabíjení příslušenství a nejrůznějších zařízení.

NFC a nabíjení

Organizace stojící za NFC technologií zveřejnila novou specifikaci, která rozšiřuje možnosti využití NFC. V budoucích zařízeních budeme moci použít NFC pro nabíjení jiného zařízení. Specifikace stanovuje i hodnoty, které budou dostupné. Bez razantnějších změn bude možné docílit 1W nabíjení, ale budou k dispozici ještě výkony 0,25 W, 0,5 W a 0,75 W.

Skoro by se dalo říci, že novinka bude fungovat stejně jako reverzní nabíjení u aktuálních mobilů, ale zde jsou vyšší výkony. Mobily mají většinou možnost nabíjet 3 až 5 W například sluchátka. S 1 W ale nelze očekávat, že by to dostačovalo na nabití komplikovanějšího zařízení. Možná vzniknou sluchátka s touto možností, ale je to nepravděpodobné.

k4r1ttfQ 400x400 400x400x

Zdroj: NFC Forum

Organizace se zaměřuje na možnost nabíjet přes NFC zařízení spadající do kategorie IoT (Internet of Things, internet věcí). Jde jen o doplnění energie do zařízení s malou kapacitou baterie. Dalo by se představit například malé příslušenství v podobě prstenu nebo například senzoru pro monitorování nějaké životní funkce. Budeme si muset počkat, co vlastně výrobci vytvoří a jestli vůbec novinku zavedou.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 6. 5. 2020, 18:12

Dává to smysl, všechno začínalo na 1W, dnes 90W již brzy, bezdrátové? Heh kdo by čekal v té době 30-40W. A upřímně furt to bude lepší než Apple se 7W :D nebude dlouho trvat a NFC bude umět 10W.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat