Čína investuje 56 miliard do tamní továrny procesorů SMIC také pro Huawei

Čína investuje 56 miliard do tamní továrny procesorů SMIC také pro Huawei
2020-05-18T11:00:10+02:00
• 18. 5. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Minulý týden jsme vás informovali, že USA prodlužuje zákaz spolupráce s Huawei o jeden rok. Americká administrativa také zakázala Huawei nákup technologie z USA prostřednictvím zahraničních společností, například společnosti TSMC. Ta vyrábí právě pro Huawei většinu procesorů HiSilicon. Jednou z alternativ může být právě SMIC, přičemž právě tato firma nyní dostává velkou finanční injekci od Číny.

Huawei procesory možná v továrnách SMIC

Společnost Semiconductor Manufacturing International Corp (SMIC) je na pevninské Číně největším výrobcem procesorů. Právě nyní pro ni přichází podpora z čínských státních fondů v hodnotě 56,3 miliardy korun (2,2 miliardy amerických dolarů) pro podporu výroby. Továrna SMIC má nyní kapacitu vyrábět šest tisíc 14nanometrových waferů za měsíc. V plánu je však toto číslo zvýšit na 35 000.

e4b88ae6b5b7e58e821 952x378x

Továrna SMIC v Šanghaji; zdroj: SMIC

Huawei ale nelení a na zákaz výroby čipů v továrnách TSMC se již připravuje. Například nově představený 14nm procesor Kirin 710A bude vyrábět právě SMIC. Tím je tak prvním čipem, který bude vyrábět někdo jiný než TSMC.

Ačkoliv Huawei může v budoucnu přesunout svoji výrobu do pevninské Číny s využitím SMIC, má to v současné době i negativní stránky. SMIC totiž neumí zatím lepší technologii než právě 14nm procesory. TSMC již běžně vyrábí 7nm a připravuje se na spuštění výroby 5nm čipů. Zatím počítali i s výrobou Kirin 1000.

Zdroje: xda-developers.com, scmp.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat