Youtube už testuje Shorts, vyzkoušeli jsme si část novinky aktualizováno

Youtube už testuje Shorts, vyzkoušeli jsme si část novinky [aktualizováno]
2020-04-03T14:20:00+02:00
• 3. 4. 2020

Zdroj: Dotekomanie.cz

Aktualizováno 3. 4.

Teprve včera se objevily informace o chystané novince Shorts na Youtube, ale jak to vypadá, je již nějakou dobu k dispozici, aspoň částečně. Někteří uživatelé potvrdili existenci Shorts v aplikaci Youtube a po bližším prozkoumání můžeme potvrdit, že skutečně je k dispozici, minimálně u některých uživatelů v rámci testování.

Nemyslíme si, že aktuální implementace je kompletní. Spíše soudíme, že se jedná jen o část, která je navíc automaticky generována. Shorts je budou krátká videa orientovaná horizontálně. Aktuálně je možná objevíte pod přehrávaným videem, kde pod základním popisem se nachází sekce s Příběhy. Možná zde uvidíte popisek Příběhy a krátká videa, což by měla být část nové funkcionality.

2020 04 03 141405 1440x2960x 2020 04 03 141452 1440x2960x 2020 04 03 141428 1440x2960x

Zdroj: Dotekomanie.cz

Rozdíl mezi příběhem a krátkým videem je patrný. Dočasný příspěvek má ikonu profilu, navíc dochází k automatickému přehrávání. Krátká videa jsou po jednom a vždy jsou na výšku. Zatím Youtube tuto sekci zřejmě generuje automaticky, ale asi se chystá značné rozšíření možností, stejně jako další funkce. Zatím bychom tedy mohli Shorts (krátká videa) přirovnat k IGTV od Instagramu. Časem asi budou konkurovat TikToku.

Původní článek 2. 4.

Neodmyslitelnou součástí internetu je v podstatě Youtube. Dnes se dá považovat za centrum uživatelských videí, přičemž platforma je pomyslným odrazovým můstkem pro celebrity, umělce, i vizionáře. Nelze se ale spoléhat na původní formát, takže i zde dochází k vývoji. Příkladem mohou být dočasné příběhy, které již nějakou dobu podporuje a snaží se konkurovat příběhům na platformách Snapchat a Instagram. Nyní se chystá další novinka, která ponese označení Shorts.

Youtube Stories získávají AR filtry

Youtube Shorts

Minulý rok údajně Google projevil zájem o čínskou platformu TikTok, která nabízí video obsah od uživatelů doplněný o hudbu. Do jisté míry se vlastně jedná o evoluci formátu krátkých videí Vine. Vzhledem k tomu, že se nic nestalo a TikTok pokračuje v růstu, zřejmě nikdy nedojde k pohlcení Googlem. Ten zřejmě nelení a chystá odpověď v podobě služby Shorts.

Dle dostupných informací má být Youtube Shorts součástí aplikací pro Android a iOS. Hlavní výhodou v případě Youtube je velká uživatelská základna, takže rozšíření bude poměrně snadné. Navíc Youtube má podepsané licenční dohody s majiteli práv k hudbě, takže se nabízí ještě více obsahu. Navíc se dá formát Shorts použít k propagaci hudby a lze vytvořit napojení na Youtube Music, s čímž by došlo k rozšíření marketingu.

Zdroj: TikTok

Může se zdát, že Youtube Shorts bude zbytečně konkurovat příběhům, ale je zde podstatný rozdíl. Dočasné příspěvky vidí zpravidla odběratelé, respektive jsou cíleny převážně na ně. Youtube Shorts ale budou dostupné pro všechny a může tak vzniknout nová sekce a kategorie obsahu.

Zatím není známo, kdy by mělo dojít k představení Youtube Shorts, ale odhadujeme, že první uživatelé se budou moci zapojit do konce roku, případně v horizontu několika týdnů, nebo měsíců. Otázkou je, jestli uživatelé Youtube budou nakloněni tomuto formátu.

Zdroje: 9to5google.com, xda-developers.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat