Google varuje, neinstalujte GMS na Huawei mobily

Google varuje, neinstalujte GMS na Huawei mobily
2020-02-23T16:30:06+02:00
• 23. 2. 2020

Foto: Dotekomanie.cz

6

Společnost Huawei je stále v nelehké situaci, kdy může na trh dodávat smartphony, ale nemohou obsahovat Google Play Služby (GMS). Místo toho společnost nasazuje vlastní řešení v podobě Huawei Mobile Services, přičemž je součástí i obchod s aplikacemi AppGallery. Google ale stále dostává žádosti a dotazy uživatelů na dostupnost GMS na Huawei mobilech. K celé situaci se vyjádřil už i Tristan Ostrowski z Googlu.

Google a Huawei

Celá situace kolem smartphonů Huawei je poněkud komplikovaná. Všechna zařízení uvedena po 16. květnu 2019 nejsou certifikována společností Google, tudíž nemohou obsahovat Google Play Služby. V tomto případě nejde jen o rozhodnutí společností, zákaz vyplývá z restrikcí, která se vztahují na společnost Huawei ze strany vlády USA. Google se musí řídit zákony, takže nemůže jen tak nabízet své služby pro Huawei a samotné mobilní telefony.

Huawei představuje HMS Core 4.0, ale klidně se vrátí ke Google službám

Pokud si koupíte zařízení, které bylo představeno po 16. květnu 2019 od Huawei, pravděpodobně nebude disponovat Obchodem Play, aplikacemi od Googlu a GMS. Zde již stihla komunita zareagovat a je k dispozici postup, jak nainstalovat vše potřebné do mobilního telefonu. Bohužel nejde jen o instalaci APK balíčku. Ze strany uživatele je nutné provést několik kroků a v podstatě upravit Android. Sice se jedná o poměrně jednoduché postupy, ale nejsou určeny pro amatéry.

Huawei

Grafika: Huawei, Dotekomanie.cz

Ačkoliv se podaří doinstalovat GMS a další aplikace, stále se nebude jednat o certifikované zařízení. Jelikož Google nic takového neudělil novým zařízením, budou se jevit jako necertifikované, takže komponenta SafetyNet bude hlásit, že zařízení není bezpečné. To není takový problém pro Obchod Play, ten bude normálně fungovat po instalaci, ale uživatelé nebudou moci používat Google Pay. Právě tato služba vyžaduje, aby SafetyNet hlásilo, že je zařízení certifikované.

Tristan Ostrowski dodává, že instalace GMS a dalších aplikací na Huawei mobily nemusí být vždy bezpečná. Otázkou je, odkud uživatelé instalují GMS a jestli je někdo neupravil a nepřidal do nich malware nebo jiný software. Tristan navíc dodává, že některé aplikace nemusí fungovat přesně tak, jak by měly.

Zatím Google neudělal jakýkoliv krok, aby zablokoval GMS na necertifikovaných zařízení, ale je zde možnost, že se tak stane. Huawei sice investuje do HMS, ale je stále připraven do všech zařízení vrátit GMS, jakmile přestane platit zákaz.

Zdroje: androidcentral.com, support.google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Chytré. Byli moc úspěšní. Více úspěšní než ostatní značky, jelikož nabízí stejnou muziku za méně peněz a proto se ostatní domluvili. Zatlačili na USA. To udělalo zákon. Google ho musí respektovat a tím Huawei zasadili těžký úder.
Huawei sice udělá vlastní OP a aplikace, ale prosadit je před zavedenou androidí platformou je nesmírně těžké. Tam selhali i velikáni jako Microsoft, Blackberry a jiní. Jediný kdo se drží je Apple, ale i ten bez Jobse jde pomalinku dolů. No uvidíme.

Vratislav Zapletal

24. 2. 2020, 6:48

Vzhedem k tomu, kolik peněz vrazilo Huawei do opensource platformy, je to neskutečná prasárna. Z toho důvodu bude můj příští mobil Huawei. Tablet Huawei mám doma od vánoc. Proti sviňárnám je potřeba vyvinout odpor! A tím neviním Google.

Petr Kostka

24. 2. 2020, 12:38

A jaký odpor vyvíjíš proti sviňárně která zakazuje provozovat služby Googlu v Číně ? :-)

Vratislav Zapletal

24. 2. 2020, 6:47

Vzhedem k tomu, kolik peněz vrazilo Huawei do opensource platformy, je to neskutečná prasárna. Z toho důvodu bude můj příští mobil huawei. Tablet huawei mám doma od vánoc. Proti svi%nárnám je potřeba vyvinout odpor!

Jiří Dvorský

23. 2. 2020, 20:50

Huawei má smůlu, teď jim odstřihnou TSMC a to bude poslední hřebíček do rakve…

Přemysl Vaculík

VIP 23. 2. 2020, 20:52

TSMC je hodně tenký led.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat