Siri a Cortana dominují trhu, Google nemá ani 10 %

Siri a Cortana dominují trhu, Google nemá ani 10 %
2019-12-25T18:00:23+02:00
• 25. 12. 2019
1

Virtuální asistenti mají za úkol zjednodušit život, respektive ovládání zařízení a případně domácností. Dalo by se říci, že v současnosti dominují produkty od Googlu a Applu, ale není to úplně tak pravda. Sice Google může nabídnout přesnější výsledky, případně je rozšířenější, ale k dominanci na trzích k tomu má daleko.

Siri vede

Společnost Futuresource Consulting vydala analýzu aktuálního stavu trhu s virtuálními asistenty, přičemž se dozvídáme, že se dodalo 1,1 miliardy zařízení s touto podporou. V roce 2023 má toto číslo stoupnout na 2,5 miliardy zařízení. Sem se počítají smartphony, počítače, ale také i příslušenství se zabudovanou podporou minimálně jednoho chytrého asistenta.

Dle analýzy v současnosti dominuje Apple s chytrou asistentkou Siri. Konkrétně se jedná o 35 % trhu, což je skutečně velké číslo. Není se čemu divit, když Siri je v takřka v každém produktu, který Apple vydá. Společnost za tento podíl vděčí zejména iPhonům a sluchátkům AirPods. Druhé místo patří Microsoftu. Ten kontroluje 22 % trhu, byť třeba došlo na redukci dostupnosti Cortany. I tak je asistentka dostupná v systému Windows 10.

Microsoft Cortana končí na iOS a Androidu

Třetí místo získává DuerOS od čínského giganta Baidu. S 15 % zastupuje dost velký podíl na trhu, byť dostupnost je omezena na Asii, zejména Čínu. Tento asistent je dostupný pro širokou škálu nejen domácích spotřebičů.

Google se dostal až na čtvrté místo s 9 %, což není mnoho, zejména s ohledem na podporované jazyky. Zřejmě bude muset vyhledávací gigant zapracovat na širší podpoře. Amazon zastupuje pouze 4 % trhu se svou asistentkou Alexa.

Sice můžeme konstatovat, že Apple dominuje trhu, ale tato čísla reprezentují jen dodávky. Čísla kolem používání nejsou dostupná, ostatně společnosti zde nevydávají přesné statistiky.

Zdroje: futuresource-consulting.com, searchenginejournal.com, theverge.com, tatacliq.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

jaroslav melena

25. 12. 2019, 19:14

Podporu češtiny nám tu slibovali dávno..google na nás z vysoka kašle..

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat