Huawei údajně od Číny obdržel výhody za 75 miliard dolarů, společnost konkurenční zvýhodnění odmítá

Huawei údajně od Číny obdržel výhody za 75 miliard dolarů, společnost konkurenční zvýhodnění odmítá
2019-12-28T19:46:35+02:00
• 29. 12. 2019

Zdroj: Industryweek.com

Poměrně klidné vody na konci letošního roku rozbouřila zpráva amerického The Wall Street Journal (WSJ). Ten přišel s analýzou, ze které vyplývá, že čínská technologická společnost Huawei získala od státu výhody v celkové výši necelých 75 miliard dolarů. Tato pomoc měla společnosti pomoci při expanzi do všech koutů světa. Huawei odmítá, že by pomoc Číny pro společnost znamenala konkurenční výhody a článek považuje za lživý.

Vzhledem k tomu, že Huawei je stále jednou z klíčových společností, která se zasazuje a spolupracuje na vybudování 5G sítí, podobné články opět vyvolávají více otázek. Spojení Huawei s čínskými úřady je dlouhodobě kritizováno. Je to rovněž například jeden z důvodů, proč je společnost důrazně kontrolována.

WSJ uvádí, že Huawei obdržel od čínských úřadů 46 miliard dolarů z půjček a úvěrů. Dalších 25 miliard dolarů společnost ušetřila na daňových úlevách. Společnost dále měla obdržet slevy ve výši 2 miliard dolarů na nákupy pozemků a 1,6 miliardy dolarů obdržel Huawei z grantů. Suma sumárum si společnost měla přijít na výhody v celkové výši 74,6 miliard dolarů.

Čína zájem na rozvoji Huawei měla. Huawei se tak i díky této podpoře měl stát jednou z klíčových technologických společnost dneška. Společnost nyní zdárně dokáže v prodejích konkurovat i takovým společnostem jako je Samsung nebo Apple.

Huawei: Článek se zakládá na špatných informacích a obsahuje řadu lží

Vzhledem k napjatým vztahům mezi čínskou společností a západními státy není divu, že článek nenechal zástupce společnosti chladnými. Společnost se prostřednictvím svých sociálních sítí k článku vyjádřila.

Huawei odmítá spekulace, podle kterých se stal celosvětovým technologickým gigantem. Společnost odkazuje na 30 letou historii, ve které ohromně investovala do rozvoje technologií. V minulém roce jen do výzkumu a vývoje investoval 15 miliard dolarů, čímž se stal 5. největší organizací v této oblasti. Za posledních 10 let Huawei investoval 4 miliardy dolarů pouze do vývoje 5G sítí.

Společnost se ohrazuje proti spojitosti s čínskou vládou. Vztah společnosti není, dle jejích slov, jiný než který mají ostatní společnosti, které v Číně podnikají. Společnost nezastírá, že vláda společnost podporuje, nicméně odmítá, že by podpora byla jakkoliv odlišná od ostatních čínských společností.

Většina kapitálu společnosti pochází z obchodních aktivit a externího financování. Za posledních 10 let je 90% pracovního kapitálu společnosti produkováno čistě jejími obchodními aktivitami. Dle společnosti se veškeré státní příspěvky (tj. i ty ze zahraničí) podílejí na výdajích do rozvoje a výzkumu ve výši 0,3% celkových příjmů společnosti. V roce 2018 pak pouze 0,2% ročních příjmů.

Huawei dále obvinil WSJ z toho, že deník publikoval již několik článků, které pošpiňují dobré jméno společnosti. Není proto vyloučeno, že společnost proti článkům podnikne patřičné právní kroky.

Vztahy mezi Huawei a USA stále na bodu mrazu

Článek rozhodně nenapomáhá k urovnání vztahů mezi společností a americkými úřady. V květnu byla čínská společnost zařazena na černou listinu u amerických úřadů z důvodu bezpečnostních obav. Americké úřady se snaží rovněž přesvědčit vlády ostatních spojeneckých zemí, aby omezili role Huawei při budování 5G sítí.

Před rokem byla navíc zadržena finanční ředitelka společnosti v Kanadě rovněž na žádost amerických orgánů. I přes tyto poměrně radikální problémy si společnost udržuje své dominantní postavení na trhu.

Meng Wanzhou

Společnost svůj vztah k čínským úřadům nepopírá, ale zároveň jej nezveličuje. Zástupci WSJ nicméně v prohlášení pro server Business Insider uvedli, že si za svými články plně stojí. O dalším vývoji v této kauze vás budeme i nadále informovat.

Zdroje: businessinsider.com, wsj.com, techcrunch.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat