Předinstalované aplikace nejsou vždy bezpečné

Předinstalované aplikace nejsou vždy bezpečné
2019-11-17T15:00:08+02:00
• 17. 11. 2019

Zdroj: Google.com

1

Pokud jde o smartphony se systémem Android, tak se většinou dodávají s předinstalovanými aplikacemi, které mohou a nemusí být užitečné pro majitele. Všeobecně se jim říká bloatware a mnozí uživatelé hledají způsoby, jak se jich zbavit. Bohužel nejdou odinstalovat, takže většinou lze jen vynutit ukončení a zakázání. I tak nadále zůstávají v systému. O některých z nich uživatel ani neví, jelikož pracují na pozadí a výrobci je například používají k analýze dat. Možná byste si mysleli, že jsou zabezpečené, když pochází přímo od výrobců, ale není to tak.

Předinstalované aplikace mohou být nebezpečné

Bezpečnostní společnost Kryptowire provedla analýzu předinstalovaných aplikací a bylo zjištěno, že mnohé z nich obsahují zranitelnosti. Když se k tomu připočítá i jejich chování, jako je třeba změna oprávnění, možnost instalace dalších aplikací nebo odesílání dat bez vědomí uživatele, jedná se o poměrně velkou hrozbu.

Kryptowire objevila celkem 146 předinstalovaných aplikací, které mají jednu i více bezpečnostních chyb. Došlo na kompletní zveřejnění, přičemž se problémy většinou týkají mobilů z nižších tříd. Pokud byste si mysleli, že komplikace mají jen výrobci levnějších mobilů, máte pravdu, ale například se zde objevily i firmy jako Samsung, Sony, Asus, Xiaomi. Kompletní seznam chyb, aplikací a výrobců najdete na oficiálních stránkách Kryptowire.

Google již stihl reagovat na vzniklou situaci a dodal, že bude více dohlížet na výrobce. Mimo jiné bylo podotknuto, že by Google měl zpřísnit Build Test Suite, kterým musí projít každý mobil, pokud chce dostat certifikaci od Googlu, aby na zařízení byly služby této společnosti.

I tak by se nejednalo o finální řešení, jelikož mobil projde certifikací jen jednou, takže následně nemusí být test zcela přesný, pokud se objeví chyba nebo zranitelnost v aplikaci až po certifikaci. Někteří podotýkají, že by měla vzniknout legislativa, která by kladla větší důraz na bezpečnost a hnala by výrobce k lepšímu starání se o svá zařízení. Možná je to jediný způsob, jak donutit výrobce aktualizovat i levnější mobily.

Zdroje: techcrunch.com, engadget.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Sandra Abigail Maitland

17. 11. 2019, 22:54

Sony zrovna moc bloatwaru nemá, na Xperii 10 jsem napočítala 3 neodstranitelné appky přičemž jedna je už ukončená Lounge a druhá je Facebook, který stejně používám. Ta třetí je Sony Email a opět končí, Xperia 5 ho už ani nemá.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat