Nový typ nebezpečných aplikací se nazývá Fleeceware

Nový typ nebezpečných aplikací se nazývá Fleeceware
2019-10-06T19:30:37+02:00
• 6. 10. 2019
1

Nedávno jsme vás informovali o aplikaci Number Finder, která se snažila podvodem vylákat z uživatelů peníze. Dokonce byl zaznamenán problém s falešnými antiviry. Sem tam se objeví malware nebo adware. Takové aplikace jsou nebezpečné, jelikož mohou infikovat zařízení, případně agresivně zobrazovat reklamu, což má dopad na data i spotřebu energie. Nyní se ale objevuje nový typ aplikací, které neporušují úplně podmínky a dokonce dělají přesně to, co slibují. Již nyní se rozšířily natolik, že si vysloužily označení „fleeceware“.

Fleeceware jako nový typ nebezpečných aplikací

Fleeceware by se dal volně přeložit, jako „vlk v rouše beránčím“. Zpravidla se jedná o takový typ aplikací, které slibují například změnu fotografie, zestárnutí, nebo skenování QR kódu. Po nainstalování skutečně nabízí to, co slibují. Neobsahují malware nebo jiný škodlivý kód. Dokonce nemusí ani vyžadovat přílišná oprávnění nebo prodávat data uživatelů. Cílí totiž na něco jiného.

Aplikace typu fleeceware nabízejí vyzkoušení kompletní funkcionality v rámci zkušební doby, přičemž následně bude uživatel platit předplatné. A zde je právě háček. Vývojáři mohou nastavit nejkratší délku zkušební doby na 3 dny. Fleeceware aplikace většinou mají zpravidla takto dlouhou zkušební dobu, přičemž po uplynutí dojde k naúčtování velké sumy. Například aplikace „Gif maker editor: Gif creator & Gif editor“ na tvoření animovaných GIF obrázků má nastavenou cenu na 215 dolarů měsíčně.

Než si uživatel uvědomí, že mu z účtu byla stržena velká částka, může být pozdě na vyžádání vrácení peněz. Zatím by se ale jednalo jednoduše o nepozornost uživatele, což je do jisté míry pravda, ale vývojáři implementovali ještě jednu vychytávku.

U dražších aplikací vývojáři jednoduše berou odinstalování aplikace jako zrušení předplatného, ale není to podmínkou. Ostatně u aplikací, kde je cena kolem 30 Kč, se nejedná o velký problém. Ale právě fleeceware aplikace si účtují stovky dolarů a spoléhají na nevědomost a neznalost uživatele. Bezpečnostní společnost Sophos již objevila podobných aplikací mnoho, přičemž Google stihl zareagovat a odebrat takové tituly z Obchodu Play. Bohužel nedošlo na odebrání všech.

Příkladem může být „Capture Recorder – Video Editor, Screen Recorder“ pro záznam dění na obrazovce. Aplikace jako taková je k dispozici v Obchodě Play a je vytvořena tak, aby uživatele nalákala na roční předplatné ve výši 2 600 Kč.

Aplikace jednoduše splňují podmínky Obchodu Play, ale pohybují se na hraně. Měli byste tak dávat pozor, co vlastně aplikace nabízí, jak dlouho trvá zkušební doba a kolik si chce účtovat a v jakém intervalu. Zpravidla tyto informace nejsou příliš viditelné.

Aplikace typu fleeceware

Následující aplikace označuje společnost Sophos jako fleeceware. Většina z nich byla již odstraněna z Obchodu Play, tedy až na jednu, která není tak moc agresivní, i tak vás může přijít na tisíce korun.

  • QR Code Reader-Barcode Scanner & QR Code Scanner
  • HiddenMe -Face Aging App, Palm Reader, Old Face
  • Capture Recorder – Video Editor, Screen Recorder
  • Screen Recorder
  • Old Me
  • Gif maker editor: Gif creator & Gif editor
  • Hide Photos & Videos – Calculator Photo Vault
  • Compass Pro: GPS Coordinates – GPS Navigation
  • Camera Search By Image: Reverse Image Search

Ochrana je jednoduchá

Pokud u jakékoliv aplikace odsouhlasíte předplatné, ale následně se rozhodnete k odinstalování, měli byste si zkontrolovat, jestli nejste stále přihlášení k placení. Běžte do aplikace Obchod Play a v menu klikněte na položku Předplatné. Zde sám zobrazí předplatné všech aplikací a služeb, ke kterým jste se přihlásili.

Zdroje: thenextweb.com, news.sophos.com, phonesheriff.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Aleš Studený

13. 10. 2019, 13:55

. P0. 9

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat