Pozor na aplikaci Number Finder, jedná se o „scam“ (podvod)

Pozor na aplikaci Number Finder, jedná se o „scam“ (podvod)
2019-07-12T15:00:40+02:00
• 12. 7. 2019

Nedávno jsme vás informovali o aplikaci, která slibovala aktualizace pro Samsung telefony. Ve své podstatě se jednalo o aplikaci, která nabízela jen firmware. Ke kompletnímu stažení došlo až v případě, kdy uživatel začal platit. V tuto chvíli již není k dispozici v Obchodě Play. Nyní zde máme jinou aplikaci, která se snaží vylákat z uživatelů peníze. Jmenuje se Number Finder a upozorňuje na ni i společnost Avast.

Nestahujte Number Finder

Za aplikací stojí POZTechnology a slibuje, že Number Finder dokáže identifikovat jakékoliv telefonní číslo a zobrazit, komu nebo čemu patří. Bohužel aplikace nic takového neumí a jen láká peníze z uživatelů. Po nainstalování a spuštění se vám ihned zeptá, jestli chcete běžné předplatné (1599 Kč ročně) nebo jestli chcete vyzkoušet verzi zdarma. Verze zdarma v tomto případě znamená, že máte jen 3 dny na vyzkoušení a pak se začne automaticky platit 369,99 Kč měsíčně, pokud nezrušíte platbu. Právě na to vývojáři spoléhají.

Scam je slovo označující podvodné jednaní, kdy je slíbena služba nebo produkt, přičemž je cílem jen vylákání peněz. Scam aplikace mají za cíl získávat peníze a neplnit svou funkcionalitu.

Pokud se uživatel nenechá nalákat při prvním spuštění, může se proklikat až k běžně vypadající aplikaci. Zde je ale problém. Ať se zadá jakékoliv telefonní číslo, aplikace vždy ohlásí, že našla jeden kontakt. Avast například otestoval smyšlené číslo (+1) 63 66666666 a aplikace stejně ukázala, že je k dispozici jeden záznam. Pro zobrazení výsledků je ale nutné zaplatit, tedy se přihlásit k pravidelnému placení.

Zkušenější uživatel se nedá jen tak zlákat touto pochybnou funkcí, ale méně znalejší a nepozorní uživatelé mohou doplatit na Number Finder. Aplikace jako taková má v Obchodě Play přes 5 milionů instalací. Když se podíváte do recenzí, najdete zde hodně záporných textů. Avast již kontaktoval Google a zřejmě bude následovat stejný proces jako ve výše uvedeném případě.

Zdroj: Tisková zpráva

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat