Zákaz Huawei a ZTE by se Evropě pěkně prodražil, až o 55 miliard eur

Zákaz Huawei a ZTE by se Evropě pěkně prodražil, až o 55 miliard eur
2019-06-12T19:29:49+02:00
• 12. 6. 2019
3

Tento rok hýbe s mobilním trhem kauza kolem společnosti Huawei, která se dostala na černou listinu USA. Kvůli tomu nemohou americké společnosti obchodovat s tímto čínským gigantem. Ten se již připravuje na možnost ztráty přístupu k americkým technologiím, ale jak se ukazuje, omezení budou následovat i u firem, které nesídlí jen v USA.

SiFive se možná stane konkurencí pro ARM v oblasti SoC pro mobily

Prodraží a odloží

Lobbistická skupina GSMA si nechala zpracovat analýzu, co by se stalo, pokud by se Evropa musela spolehnout jen na technologie jiných společností než Huawei a ZTE. GSMA zastupuje zájmy až 750 mobilních operátorů a subjektů v rámci tohoto trhu.

Dle zprávy by se takový zákaz odrazil na délce budování mobilních sítí 5G. Údajně by se vše protáhlo až o 18 měsíců. To je sice významný odklad, ale ještě zarážející číslo je v samotné ceně. Dle analýzy by mobilní operátoři museli vynaložit o 55 miliard eur více. V přepočtu na českou měnu se jedná o částku 1,4 bilionu Kč.

Huawei ZTE

Z tohoto pohledu se jedná o velké finanční zatížení pro mobilní operátory v oblasti investic, ale jak je asi každému jasné, nebudou jen tak něco dotovat. Výsledné investice si vyberou na samotných zákaznících, takže je možné, že ceny nepůjdou jen tak dolů. Je těžké odhadovat, co se stane.

Analýza vychází více méně z toho, že by Evropa dala přednost dodavatelům jako Nokia nebo Ericsson. V tuto chvíli jsou společnosti Huawei a ZTE hlavními hráči na trhu, když vezmeme v potaz, že společně ovládají 40 % trhu. Zatím se nic neděje a samotná zpráva je varování z jedné strany, ale je nutné ji brát v potaz.

Zdroje: techradar.com, reuters.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Janek Fanek

13. 6. 2019, 11:36

Ano, za hloupá rozhodnutí se platí, bohužel to odnesou obyčejní uživatele, politikům je to srdečně jedno. Co dělat, přesvědčit rozumně aby s takovou politikou nesouhlasili a doufat, že další generace politiků bude mít zcela jiný pohled na rozvoj lidské společnosti.

Petr Hošek

12. 6. 2019, 23:17

Myslím že technologie co má Huawei mají i jiné firmy, tak bych tento článek viděl jako kachnu….

Přemysl Vaculík

VIP 13. 6. 2019, 8:27

Ano, mají tyto technologie, ale ne cenu. Huawei a ZTE mají agresivní cenovou strategii, což je důvod, proč mají dominanci na trhu.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat