Už i britský ARM ukončuje spolupráci s Huawei aktualizováno

Už i britský ARM ukončuje spolupráci s Huawei [aktualizováno]
2019-05-22T13:00:54+02:00
• 22. 5. 2019

Visitors pass a Huawei marquee in Barcelona, during the Mobile World Congress last year. The daughter of the Chinese telecommunications giant's founder was arrested Saturday in Canada on U.S. request, in a move that threatens to inflame U.S.-China trade tensions.

9

Aktualizováno 22. 5.

Situace kolem Huawei se začíná zamotávat. První jsme zde měli zákaz, který stanovoval ukončení spolupráce amerických společností s Huawei, ale následně došlo k odkladu o 90 dnů. Bylo pochopitelné, že toto rozhodnutí budou respektovat americké společnosti jako Google, Intel, Broadcom a další, ale nyní se přidává i britská společnost ARM.

Huawei získává odklad 90 dnů na americký zákaz

Dle zprávy BBC vedení společnosti ARM rozesílá svým zaměstnancům, že dochází k ukončení spolupráce s Huawei. Dokonce je zakázáno zaměstnancům jakkoliv komunikovat s lidmi z Huawei. Jedná se o zvláštní rozhodnutí, jelikož ARM sídlí ve Velké Británii. Na tuto firmu se tedy přímo nestahují zákazy v USA, ale ve skutečnosti některé technologie byly vytvořeny v USA, jsou označovány jako „US-origin technology“. Sice není známo, jestli se jedná jen o rozhodnutí společnosti ARM, nebo tak činí na doporučení, aby se firma nedostala do problémů.

Huawei uvede zřejmě tento rok vlastní operační systém nejen pro mobily

ARM napomáhá s vývojem procesorů Kirin, které si Huawei vyrábí a používá je ve svých zařízeních. Zástupci Huawei se vyjádřili, že toto rozhodnutí přímo neohrozí byznys se smartphony a procesory. Dá se předpokládat, že Huawei bude muset učinit patřičné kroky a najít náhradu. Navíc se toto rozhodnutí nijak nedotkne připravovaného procesoru Kirin 985, který je určen pro další top modely.

Původní článek 20. 5.

Včera jsme vás informovali, že Google ukončuje dost velkou část byznysu se společností Huawei. Současné mobilní telefony a jiná zařízení se systémem Android budou fungovat dál v normálním režimu, ale jakákoliv další zařízení již budou bez Google služeb. Mohli jsme tušit, že se bude jednat o začátek, jelikož Google není jedinou společností, která dodává technologie výrobci Huawei.

Google zastavuje spolupráci s Huawei, mobily budou bez Google služeb

Huawei vs. USA

Ukončení spolupráce s Googlem nejvíce pocítí samotní fanoušci smartphonů této značky. Nyní se ale ukazuje, že Huawei bude mít ještě větší problém, jelikož další americké společnosti se budou muset podřídit zákazu amerických úřadů.

Dle článku redakce Bloomberg další společnosti rozbíhají ukončovací procesy. Mezi nimi jsou firmy jako třeba Qualcomm, Intel, Xilinx, Broadcom a další. Zpravidla dodávají procesory, modemy a další součástky potřebné pro výrobu mobilních telefonů. Sice Huawei má vlastní procesory nebo modemy, ale nemůže pokrýt kompletně celé portfólio.

V tuto chvíli jsme neobdrželi jakékoliv oficiální stanovisko společnosti Huawei. Firma se bude muset vypořádat asi s největším přerušením dodávek, přičemž k tomu budeme muset připočíst další komplikace se zajištěním fungování jejich budoucích smartphonů a tabletů.

Dá se předpokládat, že se Huawei odvolá proti rozhodnutí amerických úřadů, ale než se vše vyřeší, bude muset sáhnout po alternativních službách a technologiích, což může hodně zdržet příchod nových zařízení. Případně zvolí vyčkávací strategii a soustředí se na čínské zákazníky, kde například nepotřebuje Google služby.

Huawei reaguje na americké zákazy

Zdroje: bloomberg.com, phonearena.com, 9to5google.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

To se týká pouze softwaru, a možná některých komponent, ale až Čína zavelí, stop dovozu všech prvků, že kterých se vyrábějí mikroprocesory, tak USA zbyde JEN název Silicon valley:_D, ale křemík, ten dovážejí z Číny:_D. Trumpeta to nebude mít jednoduché!!!

Karel Mička

20. 5. 2019, 22:05

Po tomhle se žádného představení iPhonu nedočkáme,myslím že to tak číňani nenechají bez patřičné odezvy

Souhlas!
Žluťásci se pomstí na na applu.
odsere to zákazník…

Rokos, tys kokos 😀
Váš koment bych tesal do žuly, a autora zalil do betonu 😉
Mě celý ten humbuk přijde pouze jako Trumpovina. Ale dojedeme na to díky cenám všichni – koneční uživatelé.

Daniel Rokos

20. 5. 2019, 20:21

Neznamená když podporuješ Čínu a její výrobky že to musí dělat všichni.Tvůj vůdce Zeman se snaží vlézt do prdele číňanům.A ty jako správnej čecháček to podporuješ.

Takže „kokos“ sedí 😂
Sorry!!!
Nerad bych urazil!

Mám v řiti čínu i ameriku, koreu … i prezidenty „jakékoliv země“.
Tak toho našeho vynechte, nikdy jsem s ním na pivku nebyl.

Zakázat velkým firmám, jako Google, Amazon, Apple… využívat služeb čínských společností je dle mého Trumpovo buď dobrý, politický tah, (nemyslím si to), nebo přešlap, který mu zlomí vaz.

Stále se bavíme o mobilu, nebo o politice?

Daniel Rokos

20. 5. 2019, 15:06

Podporuji USA.

Martin Jeřábek

VIP 20. 5. 2019, 11:56

Takže Apple si už v Číně ani neškrtne!! Hned po tomhle co udělali, bych udělal totální zákaz Applu v Číně atd. Ať se ti buzeranti v Americe posrali a Apple může zkrachovat, Čína je pro ně důležitý trh. Teď ať si naserou.

Tadeáš Pospíšil (Britanian man)

20. 5. 2019, 11:23

A co to že jsou tam/byly předinstalovaný opice od Mrkvosofťáků?

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat