Google zřejmě bude čelit podezření z využívání monopolních praktik v USA

Google zřejmě bude čelit podezření z využívání monopolních praktik v USA
2019-06-03T13:06:44+02:00
• 3. 6. 2019

Přední americké servery v posledních dnech nezávisle na sobě zveřejnily informace o možném vyšetřování americké společnosti Google v USA. Vyšetřování dle dosavadních informací má zahájit tamní ministerstvo spravedlnosti. To má údajně zkoumat, zda proti Googlu podá žalobu za porušení antimonopolních pravidel.

Zatím je k dispozici pouze řada otazníků

Mohlo by tak dojít například k dalšímu pokračování případu z roku 2011, kdy byl Google obviněn ze sledování cookies v prohlížeči Safari. Případ byl původně uzavřen o rok později a Google na jeho konci obdržel pokutu 22,5 milionů dolarů.

Federální obchodní komise navíc společnost vyšetřovala z využití monopolních praktik ještě o rok později. Tento případ byl nicméně uzavřen a společnost nebyla nijak pokutována. Ze střípků informací, které se na veřejnost dostaly, by mělo americké ministerstvo spravedlnosti vyšetřovat Google z podobného důvodu.

Pro Google by to znamenalo další obtíž v další lokalitě. Kromě velkého sporu s Evropskou Unií jsme vás nedávno informovali rovněž o začínajícím vyšetřování americké společnosti v Indii. V USA nicméně Google mnoha sporům z porušení antimonopolních pravidel nečelil – úřady jej společně s ostatními giganty nechával poměrně v klidu.

V poslední době se Google stal jedním z hlavních cílů amerických konzervativců, kteří Google osočují z toho, že ve svých službách projevuje zaujatost vůči republikánům. Do tohoto sporu přispěl ostatně i sám americký prezident Donald Trump, který obvinil společnost z ovlivnění výsledků vyhledávání jeho osoby. Proti tomuto nařčení nicméně neexistuje žádný důkaz.

Momentálně tak není zcela jasné, jaké oblasti podnikání se tamní ministerstvo věnuje. Je zcela legitimní hledat spojitost se spory Googlu a Evropské unie. Nicméně v USA jsou úřady mnohem shovívavější k velkým hráčům než právě v EU. Google se k tamní situaci nevyjádřil, tamní úřady také ne. Chytřejší tak budeme až obě strany zveřejní oficiální stanoviska.

Zdroje: theverge.com, washingtonpost.com, nytimes.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat