EU dala Googlu pokutu 4,34 miliard eur kvůli zneužívání postavení Androidu

EU dala Googlu pokutu 4,34 miliard eur kvůli zneužívání postavení Androidu
2018-07-18T15:11:19+02:00
• 18. 7. 2018
15

Když se dnes řekne slovo Android, mnohým se představí smartphony nejrůznějších značek a cenových rozpětí. Za tímto systémem stojí Google, respektive za jeho úspěchem. Systém ve své čisté podobě je zcela zdarma a je veden jako open-source. To znamená, že kdokoliv si jej může stáhnout, upravit a používat dle libosti. Takto činí například Amazon, který jej má ve svých tabletech.

Pokud ale výrobce chce použít Android i se službami Googlu, musí souhlasit s podmínkami Googlu, které například stanovují, jaké aplikace a služby musí být nainstalovány. Ve výsledku se tak třeba objevuje na každém novém smartphonu s Androidem aplikace Duo pro video hovory. Google si v podstatě stanovil pravidla, s kterými může a nemusí výrobce zařízení souhlasit.

Právě tyto podmínky se nelíbí EU, která dnes stanovila antimonopolní pokutu ve výši 4,34 miliard dolarů, kterou musí Google zaplatit. EU tvrdí, že tyto podmínky, co se týče aplikací, které musí být nainstalovány, znemožňují uživatelům jednoduše používat alternativy. Dle EU Google tak zneužívá své postavení hlavně v oblasti vyhledávání, prohlížení webových stránek atd. Nyní bude muset Google učinit patřičné kroky, aby vyhověl EU, jinak bude muset začít platit penále.

Na to samozřejmě již reagovaly akcie mateřské společnosti a také sám CEO společnost Google, Sundar Pichai. My jsme již získali přeloženou verzi jeho vlastního textu společně s videem, které natočil k této kauze – víc níže.

Oficiální vyjádření CEO Googlu

Android rozšiřuje vaše možnosti volby, ne naopak

Když si kupujete telefon s Androidem, volíte jednu ze dvou nejoblíbenějších mobilních platforem dnešního světa. A to tu, která se nejvíce zasloužila o rozšíření množství a škály telefonů, z nichž mohou dnes lidé celého světa vybírat.

Evropská komise dnes vydala rozhodnutí, které označuje Android a zejména jeho obchodní model jako zneužívající dominantní postavení na trhu. Rozhodnutí Komise bohužel nebere v úvahu míru konkurence, jíž je Android vystaven ze strany iOS, což je fakt, který potvrdilo i 89 % respondentů v rámci jejího vlastního průzkumu trhu. Zároveň naprosto pomíjí fakt, jak širokou možnost volby Android nabízí za prvé tisícům výrobců mobilních telefonů a mobilních operátorů, kteří vyrábějí a prodávají zařízení se systémem Android, za druhé milionům vývojářů aplikací z celého světa, kteří si na platformě Android postavili své podnikání, a v neposlední řadě miliardám spotřebitelů, kteří si nyní mohou dovolit koupit a používat nejmodernější telefony.

Dnes si díky Androidu můžete vybrat ze 24 tisíc různých telefonů ve všech cenových hladinách od více než 1 300 různých značek včetně finských, francouzských, italských, lotyšských, maďarských, německých, nizozemských, polských, rumunských, španělských a švédských výrobců.

Přístroje, které tyto společnosti vyrábějí, jsou velice rozdílné, ale jednu věc mají společnou – fungují na nich stejné aplikace. To je možné díky jednoduchým pravidlům, která zaručují základní technologickou kompatibilitu bez ohledu na velikost nebo tvar přístroje. Žádný z výrobců dokonce není povinován se těmto pravidlům upsat – mohou využívat a upravovat Android, jak chtějí, stejně jako to udělal Amazon na svých tabletech Fire a na TV Sticku.

Otevřené platformy existují jedině díky neustálému pečlivému vyvažování potřeb všech zúčastněných. Historie ukazuje, že bez jasných pravidel pro základní kompatibilitu se otevřené platformy fragmentují, což poškozuje uživatele, vývojáře i výrobce telefonů. Pravidla, která zajišťují kompatibilitu Androidu, se tomu snaží vyhnout a udržet Android v dlouhodobě dobré kondici.

Android vytváří flexibilitu a více příležitostí

Díky Androidu dnes koupíte telefon se zhruba 40 předinstalovanými aplikacemi od různých firem, tedy nejen od té, od níž jste svůj telefon koupili. Pokud dáváte přednost jiným aplikacím, prohlížečům nebo vyhledávačům než těm předinstalovaným, můžete je snadno vypnout nebo odinstalovat a místo nich si vybrat jiné. Třeba od některého z 1,6 milionu evropských vývojářů, kteří se jejich tvorbou živí.

Běžný uživatel Androidu si sám nainstaluje kolem 50 aplikací. Jenom loni si z našeho obchodu s aplikacemi Play stáhli uživatelé více než 94 miliard aplikací, prohlížeče Opera Mini a Firefox si uživatelé stáhli více než stomilionkrát, UC Browser více než 500milionkrát.

To je propastný rozdíl oproti tomu, jak svět vypadal v devadesátých letech a na přelomu milénia. Vyměnit tehdy programy předinstalované na vašem počítači bylo technicky i časově velmi náročné. Dnešní rozhodnutí Komise opomíjí současnou možnost výběru i jasné důkazy o tom, jak lidé doopravdy používají své telefony.

Platforma stvořená pro éru chytrých telefonů

V roce 2007 jsme se rozhodli poskytnout Android výrobcům a mobilním operátorům zdarma. Zároveň je potřeba říci, že vývoj Androidu byl nákladný. Aby se stal tím, čím je dnes, musel do něj Google během deseti let investovat miliardy dolarů. Tato investice pro nás dává smysl díky tomu, že můžeme nabídnout výrobcům telefonů možnost předinstalovat na jejich telefony sadu oblíbených aplikací od Googlu (včetně Vyhledávače, Chromu, Obchodu Play, Map a Gmailu), díky kterým může telefon plnit základní funkce hned, jak ho vyndáte z krabice, a které Googlu zároveň generují příjmy z reklamy. Výrobci však nemusí naše služby na své telefony instalovat, zároveň mají možnost s našimi službami nabízet i služby konkurenční. To znamená, že vyděláváme pouze v případě, jsou-li naše aplikace instalovány a pouze pokud se je uživatelé rozhodnou používat namísto aplikací konkurenčních.

Dobrý pro partnery, dobrý pro spotřebitele

To, že jsou Android a základní sada aplikací od Googlu šířené zdarma, není však výhodné jenom pro výrobce a mobilní operátory, vydělávají na tom i vývojáři a spotřebitelé. Kdyby výrobci mobilních telefonů a mobilní operátoři nemohli zařazovat naše aplikace do široké nabídky svých přístrojů, mohlo by vyvést z rovnováhy celý ekosystém Androidu. Dosavadní business model znamenal, že jsme nemuseli naši technologii výrobcům telefonů prodávat za poplatek ani jsme se nemuseli uchýlit k přísně kontrolovanému modelu distribuce.

Vždy jsme tvrdili, že s velikostí přichází odpovědnost. Zdravý a prosperující Android ekosystém je v zájmu nás všech a ukázali jsme, že jsme ochotni zavádět změny. Obáváme se však, že dnešní rozhodnutí naruší křehkou rovnováhu, kterou se nám u Androidu podařilo najít, a že vysílá znepokojující signál upřednostňující uzavřené systémy před otevřenými platformami.

Rychlé tempo inovací, široký výběr a klesající ceny jsou charakteristickými znaky ostré konkurence a Android je všechny umožnil. Dnešní rozhodnutí tleská Androidu a zároveň odmítá obchodní model, který umožňuje jeho existenci. Jsme přesvědčeni, že Android možnost volby rozšířil, a ne omezil. A proto se plánujeme odvolat.  

#AndroidWorks

Sundar Pichai, CEO, Google

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Tomáš Malý

18. 7. 2018, 21:38

Pochopili jste vůbec, o co v tom sporu jde? Četli jste verdikt komise? V článku je totiž jen jednostranný pohled Googlu, kterému evidentně příliš fandíte. Protože tady vůbec nejde o nějaké předinstalované Duo.

Komise udělila pokutu kvůli třem zjištěním. 1. Google platil výrobcům, aby na mobilech nepoužívali jiné vyhledávače. 2. Pokud výrobci měli smlouvu na Obchod Play, nemohli uvést žádný jiný mobil s forknutým Androidem. Spolu s Obchodem Play výrobci museli do systému integrovat Search a Chrome (o jiné aplikace komisi nešlo), čímž si Google posiloval další monopoly.

Třetí bod je dost sporný, ale ty první dva evidentně porušují antimonopolní pravidla a z podobných důvodů už dostali pokuty i jiní. Pak mi i pokuta pro Google přijde dost opodstatněná. Jen mám obavy, aby se Google nenaštval a z EU se nestáhl. :-D

Přemysl Vaculík

VIP 18. 7. 2018, 22:06

Já to beru z absolutně pragmatického pohledu. Můj systém, mé požadavky. Když výrobce souhlasí, ok, když ne, ať si použije své vlastní řešení, viz Amazon.

Kdyby Android nebyl Googlu a on si tak vymáhal postavení, zcela chápu pokutu. Takto ani náhodou.

Jako tato pokuta povede ještě k větší roztříštěnosti v rámci digitálního obsahu. Kdyby to bylo podle představ EU, tak by se trh rozdělil třeba na 5 větví podle toho, odkud se budou stahovat aplikace.

Jestli uživatel chce alternativu, má na výběr – iOS, SailfishOS (umře), KaiOS (podpořil Google), AOSP (stojí za tím Google), Ubuntu Touch (mrtvé), Maemo (mrtvé), MeeGo (mrtvé), Windows Phone (mrtvé), Windows 10 Mobile (mrtvé)….

Tomáš Malý

18. 7. 2018, 22:19

„Kdyby Android nebyl Googlu a on si tak vymáhal postavení, zcela chápu pokutu. Takto ani náhodou.“ Nerozumím. Kdyby Android nebyl Googlu, tak co by se změnilo?

Tady jde o to, že Android ovládá 90 % trhu a Google toto postavení zneužívá k šikaně výrobců, operátorů i uživatelů.

Představa EU je taková, že Google může nabízet Android zdarma a open source a k tomu mít zvláštní licenci na Obchod Play. Při licencování by si ale Google neměl vynucovat Chrome, Search, a ani to, aby výrobce nemohl vytvářet a v Evropě prodávat mobily s vlastními forky Androidu (klidně i bez toho Obchodu, ale něčím jiným). Plus nesmí výrobcům platit za to, aby Chrome a Search byl na mobilech exkluzivní.

Ján Valkovič

18. 7. 2018, 22:56

Ono sa asi zabuda na fakt, ze Android sa nenapisal sam, ze na plnohodnetne fungovanie potrebuje backend na strane Googlu a ze to kde je Android dnes je len kvoli politike, ktoru si Google zvolil a ktora vadi EU.
Google si pokryva naklady na vyvoj z reklamy, cize vyrobca telefonu ma OS s milionmi aplikacii zadarmo a zaroven nemusi naklady na OS pemietat do ceny telefonu.
Ak by sa Googlu nepodarilo uspesne odvolat, tak by Android mohol mat vazny problem a situacii nepomaha ani spor s Oraclom.

Emil Krolop

18. 7. 2018, 17:34

To jako mi chcete říct, že budete mít Android bez Google Play ? Jak si má uživatel stahovat aplikace ? To se má všechno přes prohlížeč, který tam mít nebudete ? (dobře, třeba v některých telefonech máte prohlížeče od vydavatelů, ale né u všech) To je jako, kdyby jste dostali PC s Windows bez Edge. Fakt by mě zajímalo, kam na tyhle nápady Evropská unie chodí, tak geniální nápady by nenapadli ani Steva Jobse.

Josef Jílek

18. 7. 2018, 17:58

Spíše to znamená, že si výrobce bude moci předinstalovat co bude chtít a ty jsi budeš moci stáhnout taky co budeš chtít (i Google Play). Osobně si ale myslím, že
výrobce stejně předinstaluje Google Play, vzhledem k tomu, že by alespoň ze začátku v jeho obchodě měl málo aplikací, snad kromě Samsungu a možná pár dalších. Každopádně to pro Android nemusí dopadnout dobře…

Ján Valkovič

18. 7. 2018, 19:22

EU chce vlastne presný opak, chce aby obchod Play mohol byť na čomkoľvek, dokonca to nemusí byť ani Android.
A fragmentácia nebola nikdy taká zanedbateľná ako je dnes :-)

Josef Jílek

18. 7. 2018, 15:56

Zajímavé, že má problémy s EU Google a ne třeba Apple nebo Microsoft, kteří prosazují svoje aplikace mnohem drsnějším způsobem.

Přemysl Vaculík

VIP 18. 7. 2018, 16:54

Zde zřejmě platí, že se úspěch nevyplácí.

ale mají, stačí se podívat o pár let zpět

Holy sh..t!

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat