Samsung Galaxy S8 a DeX – nahradí váš počítač? recenze

Samsung Galaxy S8 a DeX – nahradí váš počítač? [recenze]
2017-05-07T15:00:24+02:00
• 7. 5. 2017
6

Samsung letos spolu s top modelem Galaxy S8, na který jsme vám recenzi již přinesli, představil také jeden velmi zajímavý kus příslušenství. Jmenuje se Samsung DeX a slibuje vám po připojení všech periferií náhradu vašeho počítače. Je to vcelku odvážný krok, zvlášť po ne úplně úspěšném režimu Continuum na telefonech s Windows 10 Mobile. Jenže zde si Samsung vybudoval vlastní prostředí, jaké to tedy celé je?

Hardware

Než se dostaneme k samotnému prostředí a jak to celé funguje v praxi, podíváme se na samotné zařízení. Jedná se o vcelku malou plastovou krabičku, která po vyklopení tvoří pěkný stojánek pro Galaxy S8. Není to ale jen tak obyčejný stojánek, ukrývá totiž dokonce aktivní chlazení, tedy větráček. Ten je zde umístěn především z důvodu, že „es-osmička“ běží v DeXu na plný výkon a mohla by se tak zbytečně moc zahřívat.

DeX ukrývá jeden HDMI konektor pro připojení monitoru a dále klasický ethernet konektor RJ-45 pro připojení k internetu (lze ale využívat WiFi v telefonu). Samozřejmostí jsou dvě klasická USB-A, bohužel se jedná pouze o USB 2.0. Dvě USB jsou pak vcelku málo, jelikož po připojení drátové myši a klávesnice již nic nepřipojíte. Řešením může být ale pořízení bezdrátové klávesnice či myši.

 

Pokud připojíte klasický flash disk, tak vše funguje, jak má, ale externí harddisk (2,5″) podporován není. Myš a klávesnice jsou rozeznány bez problémů. Ke klávesnici ale výtky mám. Při každém zapnutí DeXu musíte na klávesnici manuálně zapnout numlock, což je časem vcelku otravné. Druhým problémem je prohozené Y a Z, což je nutné řešit externí aplikací.

Konektivitu doplňuje konektor USB-C pro napájení celého zařízení. Zde je důležité podotknout, že musíte používat originální adaptér do zásuvky a kabel od Samsungu s korektním napětím. Zkoušeli jsme několik adaptérů jiných výrobců a ani s jedním se DeX nezapnul. V samotném balení žádný adaptér ani kabel nenaleznete, vše si musíte obstarat sami. Jako mínus považuji absenci 3,5mm jacku pro připojení reproduktorů nebo sluchátek. Konektor na telefonu je totiž samotnou stanicí blokován, a tak jste odkázáni na zvuk z reproduktoru.

 

Prostředí

Po zapojení všech periferií dostanete na výběr spustit DeX, nebo jen zrcadlit obrazovku. My se budeme věnovat první možnosti. Po jejím vybrání následuje start dlouhý asi 5 sekund. Poté na vás již vykoukne prostředí velmi podobné dnešním Windows. V levém dolním rohu je umístěna pomyslná nabídka start se seznamem všech aplikací. Na dolním panelu pak vidíte aktuálně spuštěné aplikace a lze si zde i některé připnout. V pravém rohu se pak seskupují notifikace a zobrazuje se v podstatě horní lišta z telefonu.

 

Hned po připojení se vám zobrazí vámi otevřené aplikace na telefonu a jejich obsah. Zde je ale nutné zmínit, že přizpůsobených aplikací na DeX je zatím málo. V současné chvíli jsou to vestavěné aplikace – Office a některé aplikace od Googlu. V obchodě Galaxy Apps je jich ještě asi deset, další snad budou přibývat.

Pokud aplikace přizpůsobena není, můžou nastat dvě situace. Buď se aplikace spustí v okně s poměrem stran displeje telefonu, kde většina funkcí funguje. Lze ji také otočit na režim na šířku. Druhý případ pak je, že aplikace vůbec nepůjde spustit. To se mi stalo například u Spotify nebo Mapy.cz.

Zmínil jsem tady kancelářský balík Office od Microsoftu, jak tedy funguje? V první řadě je nutné zmínit, že na editaci dokumentů je potřeba vlastnit předplatné Office 365, protože spouštíte Office na úhlopříčce větší než 10 palců. V telefonu bez DeX tak editovat normálně můžete. Další věcí je fakt, že se jedná o mobilní verze Office, která nedisponuje všemi funkcemi a třeba v Excelu si ani nevyberete ručně data do grafu. Na základní vytvoření prezentace to však plně dostačuje.

Co se samotného prostředí týče, při používání jsem chtěl používat okna stejně, jako jsem si zvykl na Windows. Jenže problém je, že to nefunguje zcela stejně. Nelze vzít maximalizované okno kurzorem (čímž se zmenší a můžete s ním pohybovat). Nelze okno dát na půlku obrazovky přetažením k pravému/levému oknu. Všechnu tuto práci si musíte udělat nastavením velikosti okna manuálně.

Na druhou stranu oproti třeba právě Continuum lze bez problémů mít několik oken přes sebe a lze třeba maximalizované okno dočasně překrýt jiným menším oknem. Integrovaný je také souborový správce, který funguje bez problému. V celém DeXu pak Samsung počítá s pravým tlačítkem myši a dělá to, co má. Menší výtku bych pak měl k faktu, že nelze mít spuštěné dvě videa najednou. Takže pokud si přehráváte hudbu na YouTube a pustíte si třeba video z telefonu, tak to původní se pozastaví.

K dispozici jsou také klávesové zkratky. Funguje klasické alt+tab pro přepínání aplikací nebo třeba win+L pro uzamčení. Tlačítko win samozřejmě otevře nabídku aplikací. Zkratek je ale více a kompletní seznam můžete vidět na obrázku níže.

Prohlížeče

Nyní bych se zaměřil na dle mého názoru nejdůležitější část a tou je samotný prohlížeč internetu. Protože v prohlížeči vlastně můžete udělat vše a nepotřebujete skoro aplikace. Ve výchozím stavu máte k dispozici výchozí prohlížeč (s názvem Samsung Internet) a Google Chrome. Oba jsou již přizpůsobené na prostředí DeX. Trochu mě zklamalo, že rozhraní obou prohlížečů zabírá až moc místa. Chrome má třeba oproti desktopové verzi nahoře ještě šedou lištu.

Nejprve se budeme věnovat prohlížeči Chrome, protože ho používám i na počítači, a tak v něm mám synchronizována všechna svoje data. První kámen úrazu vidím v absenci lišty záložek, na kterou jsem zvyklý. Pro ně tak musím chodit přes tři tečky. Pak se mi otevřou v novém panelu mé záložky, jenomže pokud nyní kliknu na nějakou, otevře se z nepochopitelného důvodu v novém okně.

To by nebyl takový problém, nebýt dalšího. Tím je nemožnost vzít kartu (tab) a přesunout ji zpět do původního okna. Nebo naopak vzít kartu kurzorem s cílem oddělit ji do nového okna. To takto nefunguje. Musíte přes pravý stisk a v nabídce vybrat oddělit z okna. Jenže tím pohodlnost výrazně klesá.

Další problém Chromu je, že se vnucuje mobilní verze webů a u každého webu si musíte vynutit verzi pro PC. Nakonec neumožňuje přehrávat video (hudbu) na pozadí, musíte mít danou stránku vždy otevřenou na popředí.

 

Takže Chrome na DeX se v uživatelském komfortu rozhodně nerovná verzi na Windows. O trochu lépe je na tom ale výchozí prohlížeč Samsung Internet. Ten jsem sice nechtěl používat, protože v něm nemám svoje data, ale je v mnoha ohledech lepší. Umožňuje přehrávat videa na pozadí a vynucuje si počítačovou verzi webu. Bohužel i jeho rozhraní zabírá nesmyslně moc místa a práce s kartami je stejná jako u Chromu.

Jako mínus považuji také to, že pokud vám třeba někdo pošle odkaz, tak se otvírá většinou v dané aplikaci. Neotevře se tedy v prohlížeči, jak jsme zvyklí z počítačů.

Co se výkonu týče, pracoval jsem s několika panely a problém s přednačítáním nenastal. Pokud ale budete chtít a otevřete si hodně aplikací a hodně panelů, rozhodně půjde pocítit nedostatek výkonu.

Shrnutí

Alespoň od prohlížeče jsem očekával stejný komfort, jako mám na klasickém počítači, nestalo se tak. Na nějaké to nenáročné prohlížení to ale rozhodně stačí. To samé se dá říci i o kancelářském balíku Office, ten na Windows nenahradí, ale základní práci bez problému splní. A to samé by se asi dalo říci o většině funkcí. Váš počítač tedy rozhodně nenahradí a poslouží spíš jako jeho doplněk.

Pokud se zamyslíme, kde se nám může DeX hodit, tak doma to asi nebude. Tam máme přeci notebook nebo stolní počítač, který je lepší. V práci pravděpodobně také, ačkoli zde by mohl posloužit třeba k prezentacím po připojení všech periferií. Na cestách pak rozhodně svůj účel také splní, pokud s sebou tedy taháte monitor, klávesnici a myš. Nebo pokud toto příslušenství naleznete třeba na hotelovém pokoji. Za cenu 3500 Kč, což není zrovna málo, tak doporučuji promyslet, zda DeX opravdu využijete.

Samsung DeX je poměrně zajímavý pomocník, ale vše záleží na optimalizaci systému a hlavně aplikací. Jelikož je to absolutní novinka, je těžké odhadovat, jestli se vývojáři pustí do úprav kvůli jedné společnosti.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Zapomínáte ,že děláte na androidu ne na windowsu a tam je hlavní nevýhoda,.Desktop pracuje na winech.Continuum se časem vylepší,pokud už nebudou desktopové winy rovnou na mobilech nebo na PC velikosti mobilu a které budou mít v sobě GSM modul na volání a nebudou potřebovat continuum jako takové.Na kterém poběží veškeré aplikace a programy vytvořené pro windows 10.Tohle je jenom přerostlý druhý displey.

Roman Bláha

9. 5. 2017, 8:50

škoda že jste nevyzkoušeli terminálovou službu např. Citrix. v práci to používáme a tam vidím hlavní smysl – spouštět plnohodnotné firemní aplikace přes terminál, mít tedy k dispozici informační systém, velký outlook, velké prohlížeče a office.

Naprostá zbytečnost, kterou v celku nikdo nepoužije, leč, zaplatí ji každej kdo si ten telefon koupí.

František Bednárik

7. 5. 2017, 20:18

Zvuk lze přepojit v telefonu buď na zvuk z reproduktoru který je v mobilu a nebo na zvuk v televizi tak že to co je psáno v článku je blbost

Miroslav Růžička

VIP 8. 5. 2017, 9:03

Ano to je pravda, vždyť nepíši, že to nehraje z reproduktoru telefonu, hraje, ale tento zvuk není moc kvalitní a není stereo. Druhá věc je, že většina monitorů nemá reproduktory, takže jste odkázáni jen na telefon.

Ján Valkovič

7. 5. 2017, 18:51

HDMI vie prenášať aj zvuk, že je zakrytý 3.5 mm jack nemusí byť problém. To ostatné je, ale predpokladám, že Samsung nevyrobili Dex aby nebol úspešný :-)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat