Android Q nabídne lepší multitasking

Android Q nabídne lepší multitasking
2018-11-12T10:56:17+02:00
• 12. 11. 2018

Minulý týden jsme se dočkali představení ohebného displeje pro nadcházející zařízení, přičemž Google oznámil oficiální podporu v rámci Androidu. V tomto případě nejde jen o rozšíření možností v rámci využívání plochy zobrazovacího panelu. Google zapracoval na některých funkcích, díky kterým se dočkáme lepší podpory multitaskingu.

Multitasking a běh aplikací

Android již nyní nabízí možnost spuštění více aplikací najednou. Příkladem může být například picture-in-picture, kde na obrazovce je plovoucí okno například se spuštěným videem, přičemž třeba pracujete v jiné aplikaci. Kromě toho se nabízí i možnost split-screen, kde je displej rozdělen na dvě části a na každí z nich funguje jedna aplikace. Právě v tomto případě Google zapracoval na implementaci a změně fungování.

Ačkoliv spustíte dvě aplikace na jedné obrazovce, jen jedna zůstává v aktivním stavu. Vývojáři mohou ale implementovat postupy a metody, aby nedošlo k pozastavení přehrávání videa nebo hudby, když pracujete na druhé aplikaci. Bohužel se tato doporučení nedodržují tak, jak by si Google představoval. Proto někdy může docházet k pozastavení druhé nepoužívané aplikaci.

Došlo tedy na změnu implementace, která přinese možnost běhu obou aplikací najednou bez nutnosti úprav ze strany vývojářů. Novinka se jmenuje „multi-resume“. Oficiálně bude k dispozici v Androidu Q, kterého se dočkáme příští rok.

Již nyní je možné multi-resume využít v Androidu 9 Pie, ale je zde zapotřebí, aby výrobce aktualizoval Android s úpravou přinášející podporu a vývojáři musí do své aplikace zahrnout drobnou úpravu. Například Samsung si s touto možností pohrává díky modulu MultiStar, ale úzce spolupracuje s Googlem na používání více aplikací najednou.

Sice výrobci mohou implementovat vlastní řešení, ale výhodnější bude, jakmile Android bude mít tuto funkcionalitu již v základu bez nutnosti dalších úprav. Díky tomu bude podpora na všech zařízeních.

Zdroje: xda-developers.com, androidpit.fr

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat