5G jako náhrada za WiFi, aspoň v některých případech

5G jako náhrada za WiFi, aspoň v některých případech
2018-12-10T07:44:39+02:00
• 10. 12. 2018
1

Konec tohoto roku patří jednoznačně technologii 5G. Nedávno jsme se dočkali představení mobilního procesoru s podporou páté generace mobilních sítí, přičemž bude dostupný pro Android i Windows 10. Mnozí výrobci navíc hlásají, že jako první na světě nebo na nějakém konkrétním trhu začnou prodávat mobilní telefon vybavený 5G. Sice se může z marketingových materiálů ukazovat, že 5G potřebujeme co nejrychleji, ale ve skutečnosti si běžný člověk vystačí pohodlně se současnou LTE (4G) technologií. Nyní se ale ukazuje, že výhody 5G možná zatopí WiFi, aspoň v některých případech.

5G jako náhrada za WiFi

S největší pravděpodobností máte doma WiFi síť, k čemuž vám stačí malá krabička a minimálně jedna anténa – WiFi Hotspot. Rychlost domácí sítě může být klidně i 1 Gbps a vše následně stojí jen na poskytovateli připojení. Zde není potřeba cokoliv řešit skrze 5G, ale v případě velkých společností se může jevit 5G jako skvělá náhrada za WiFi síť.

Dle zprávy MIT Technology Review velké společnosti zvažují kompletní přechod z WiFi sítí na privátní 5G řešení. Jednak se zde nabízí větší propustnost dat, větší dosah, nižší zpoždění (z 30 na 1 ms) a další možnosti správy. Například se může aplikovat upřednostňování některých datových toků atd. Navíc je zde možnost jednodušeji napojit IoT zařízení, roboty, mobily a podobně.

Díky celé technologii bude méně starostí s šířením signálu (menší počet antén), přičemž nebude nutné řešit spoustu komplikací spojených s infrastrukturou WiFi. Ačkoliv se 5G zdá být daleko lepším řešením než WiFi, tak jsou zde stinné stránky.

Jednou z nich je pořizovací cena. Dále můžeme připočítat náklady na správu a údržbu, byť v tomto ohledu se nabízí lepší možnosti než u WiFi. V neposlední řadě je zde ale komplikace s dostupností vysílacího spektra. Zde bude dotyčný subjekt potřebovat licenci na provoz takové sítě od lokálního regulátora nebo úřadu.

MIT Technology Review ve své zprávě zmiňuje, že v tuto chvíli probíhá testování u společnosti Audi a další mají zájem o toto řešení – BMW, Daimler a Volkswagen. Pátá generace zřejmě nahradí WiFi u některých firem, ale kvůli vysokým nákladům bude toto řešení dostupné jen pro bohaté společnosti.

Zdroje: pocketnow.com, cic.org.sa, pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Richard Hájek

11. 12. 2018, 20:22

Takže privátní 5G je totální nereálná nákladná věc.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat