Snapdragon 855 představen, do mobilů zamíří co nevidět aktualizováno

Snapdragon 855 představen, do mobilů zamíří co nevidět [aktualizováno]
2018-12-06T07:20:30+02:00
• 6. 12. 2018
2

Aktualizováno 6. 12.

Společnost Qualcomm představila Snapdragon 855 veřejnosti již v úterý, ale až později zveřejnila kompletní detaily této nové platformy pro top modely. Srdcem tohoto mobilního procesoru bude 8 jader rozdělených do tří clusterů. Základní čtyři jádra Kryo 485 (Cortex A55)  nabídnou frekvenci 1,8 GHz. O středně náročnou práci se postarají tři jádra Kryo 485 (Cortex A76) s frekvencí až 2,45 GHz a o nejnáročnější práci se postará jedno jádro Kryo 485 (Cortex A76) s frekvencí 2,84 GHz.

Grafickou stránku bude mít na starost Adreno 640, které přichází s podporou Vulkan API 1.1 a HDR her. Tento grafický čip je také připraven na renderování s využitím fyzikálního modelu.

Jak již bylo napsáno níže, jedná se o první procesor, který si poradí s 5G konektivitou, ale kromě toho byla integrována podpora nejnovějšího standardu WiFi 6 (802.11 ax, WPA3) a 60GHz standardu 802.11 ay (až 10 Gbps). V rámci LTE konektivity bude možné dosáhnout na rychlost stahování 2 Gbps.

Snapdragon 855 nabídne celkově o 45 % více výkonu a u grafiky došlo k nárůstu o 20 %. Qualcomm se mimo jiné chlubí tím, že novinka si poradí se záznamem 4K videa v režimu portrét. Kromě toho je zde ale i podpora přehrávání 8K videa (360°) v rámci virtuální reality.

Nová platforma pro mobily obsahuje další technologie pro lepší zpracování videa, zvuku a her, ale v tomto ohledu záleží spíše na výrobcích, co všechno využijí a jak moc vyladí svá zařízení. Se Snapdragonem 855 se zřejmě poprvé setkáme u smartphonu od společnosti OnePlus, jelikož samotný CEO tohoto výrobce uvedl, že jejich mobil bude první v Evropě a rovnou s podporou 5G.

Původní článek 4. 12.

Nějakou dobu jsme slýchávali o nadcházejícím procesoru od Qualcommu pro budoucí top modely. Chvíli se zdálo, že by se novinka mohla jmenovat Snapdragon 8155 (kódové označení), ale nakonec je oficiální název Snapdragon 855. Jak šlo předpokládat, i tato novinka se zařadí mezi procesory, kde byla použita 7nm výrobní technologie. Díky tomu lze očekávat vyšší výkon, nižší spotřebu a celkově efektivnější práci. Snapdragon 855 bude tedy soutěžit s procesory Apple A12 Bionic a Kirin 980 od Huawei.

Snapdragon 855

Jak již bylo řečeno, byla použita 7nm technologie, ale nejedná se o jedinou novinku. Qualcomm integroval NPU (Neural Processing Unit) pro aplikace využívající „umělou inteligenci“. Qualcomm se ale pochlubil, že tentokrát vůbec poprvé došlo na integraci přímo do SoC, což zajistí lepší a rychlejší spolupráci s ostatními součástmi nového procesoru.

Referenční zařízení se Snapdragonem 855

Základem Snapdragonu 855 bude celkem osm jader rozdělených do tří clusterů. Ačkoliv po internetu kolují některé specifikace, tak přesné parametry se dozvíme o něco později z oficiálních zdrojů.

V oblasti konektivity zde zastává svou práci modem Snapdragon X24 LTE, kterému bude napomáhat Snapdragon X50 5G. Právě ten zajistí konektivitu mobilních telefonů u sítí páté generace. Právě příští rok se očekává představení první mobilů s takovou podporou.

Samozřejmostí jsou zde optimalizace a vylepšení v oblasti rozšířené a virtuální reality. Nezapomnělo se na pokročilé technologie v oblasti zpracování fotografií a videí – tzv. „computational photography“ (vytváření fotografií za použití pokročilých algoritmů).

Novinka nabídne Elite Gaming, což má napomoci smartphonům v lepším zpracování a doručení zvuku, videa a herního prožitku. Dalo by se říci, že se jedná o takový turbo mód.

Poslední třešničkou na dortu je podpora pro 3D Sonic Sensor – čtečku otisků prstů, která využívá novou generaci ultrasonické technologie, kterou Qualcomm představil již před nějakou dobou. Nyní si musíme počkat na reálné nasazení, testy, benchmarky a nové mobilní telefony.

Zdroj: Tisková konference a fonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Martin Jeřábek

VIP 4. 12. 2018, 22:23

Mate tam chybu ten nejvýkonnější nemá 2 jádra ale jen 1 je to nyní 7 jádro.

7nm procesor Snapdragon 855 bude disponovat 4 jádry s taktem 1,8 GHz, která se postarají o nenáročné úkoly. Ve chvílích, kdy si náročné operace vyžádají maximální výkon, začnou pracovat 2 jádra s taktem 2,4 GHz doplněné o jedno jádro s taktem 2,8 GHz.

Martin Jeřábek

VIP 4. 12. 2018, 22:22

S10 a jeho podoba https://www.phonearena.com/news/Samsung-Galaxy-S10-Plus-renders-leak_id111584

Má mít menší rámeček než se spekulovalo u předchozího renderu a má dostat 4 snímače.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat