Google odstranil aplikace QuickPic, CM File manager a Kika keyboard aktualizováno

Google odstranil aplikace QuickPic, CM File manager a Kika keyboard [aktualizováno]
2018-12-21T17:30:30+02:00
• 21. 12. 2018
6

Aktualizováno 21. 12.

Jak se zdá, další odstraněnou aplikací je QuickPic. Původně se jednalo o velmi populární foto galerii, ale po odkoupení společností Cheetah Mobile se začaly objevovat komplikace a uživatelé byli nespokojení. Zřejmě s nedávnou kauzou došlo na odstranění i této aplikace, byť zatím není jasné, jestli odstranění z Obchodu Play provedla sama společnost nebo Google.

Pakliže máte nainstalovanou aplikaci na svém zařízení, stále ji uvidíte v Obchodě Play. Pro nové uživatele již není dostupná. Ovšem web AndroidPolice varuje a upozorňuje, že byste měli aplikaci odstranit, vzhledem ke kauze zneužívání zařízení s cílem obohacení společnosti.

Aktualizováno 4. 12.

Google konečně zareagoval a odstranil z Obchodu Play aplikace CM File manager a Kika keyboard, jelikož se u nich objevilo podvodné chování v souvislosti s prokliky na reklamu. Google poskytl vyjádření, že došlo k porušení podmínek pro vývojáře. Zatímco se společnost Cheetah Mobile odvolává na chybu třetí strany (použité SDK), tak se nic nemění na tom, že právě jejich aplikace porušovala podmínky Obchodu Play, aspoň z pohledu Googlu. Firma  Kika Tech stojící za odstraněnou klávesnici si stále stojí za svým, že k žádnému podvodu nedošlo.

Zatím není jasné, jestli Google zareaguje podobně u dalších aplikací, které se měly na podvodném chování účastnit. Samotným uživatelům nehrozí nebezpečí, ale na druhou stranu jsou zneužívána jejich zařízení a soukromá data.

Původní článek 27. 11.

Na svém mobilním zařízení máte pravděpodobně kolem stovky nainstalovaných aplikací. Možná ani netušíte, kdo je vyvíjí nebo vlastní. Jedním takovým známějším vývojářským studiem je společnost Cheetah Mobile. Ta je bohužel známá převážně tím, že skupuje aplikace a implementuje do nich mnoho reklam. To ale nestačí, Cheetah Mobile přímo sbírá data uživatelů, čímž se ani netají. Ostatně si je můžete zakoupit prostřednictvím webu data.cmcm.com. Nyní se ale ukazuje, že společnost jde za hranice slušného chování a doslova podvádí.

Cheetah Mobile parazituje na vývojářích

Dle analýzy společnosti Kochava zabývající se analýzou aplikací dochází k podvodu u aplikací vývojářského studia Cheetah Mobile. V tomto případě nejsou přímo v ohrožení samotní uživatelé, ale jsou zapojeni do celého procesu.

Pakliže máte na svém zařízení aplikaci od Cheetah Mobile, pravděpodobně jste udělili povolení k přístupu k některým informacím, které se týkají instalovaných aplikací na zařízení a podobně. Právě tato data jsou klíčová pro Cheetah Mobile.

Celý systém je postaven na marketingu, s kterým jste se asi již setkali. V některých aplikacích můžete vidět reklamu na jinou aplikaci. Pakliže na ni kliknete a nainstalujete si novinku, vývojář původní aplikace dostane odměnu za to, že jste si prostřednictvím umístěné reklamy nainstalovali něco nového. Právě tento proces narušuje Cheetah Mobile.

Zneužití uživatele

V podstatě aplikace tohoto vývojářského studia sledují, co nového jste si nainstalovali. Pakliže u aplikace je detekováno, že je zapojena pro promování skrze výše uvedený marketingový systém, aplikace od Cheetah Mobile odešle potřebné údaje vývojářům, aby si firma nárokovala odměnu za něco, co ani nezprostředkovala. Jinými slovy, hlásí se o odměnu za instalaci aplikace, byť jste aplikaci jako takovou nenašli skrze produkty od Cheetah Mobile.

Ve výsledku vývojář, který chtěl zviditelnit svůj výtvor, musí zaplatit Cheetah Mobile za něco, co vůbec nebylo oprávněné. Kromě toho, některé aplikace od Cheetah Mobile automaticky spustí instalovaný titul, aby si firma nárokovala vyšší odměnu.

Nejenže Cheetah Mobile parazituje na vývojářích, ale také ochuzuje o odměnu třeba webovou stránku nebo jiného vývojáře, který by měl po právu získat finanční odměnu za promování aplikace. Zde prostě vše sebere Cheetah Mobile.

Jak analýza společnost Kochava ukázala, Cheetah Mobile není jedinou firmou, která provádí tento podvod. Do jejich hledáčku se dostala i společnost Kika Tech stojící za klávesnici pro Android.

Do celého procesu podvodu se zapojily následující aplikace:

  • Clean Master
  • Security Master
  • CM Launcher 3D
  • Kika Keyboard
  • Battery Doctor
  • Cheetah Keyboard
  • CM Locker
  • CM File Manager

Společnosti Cheetah Mobile a Kika Tech se již stihly vyjádřit k celé situaci. Dle jejich tvrzení může za tento typ podvodu SDK (případně některé knihovny), které byly zakomponovány do jejich aplikací. V podstatě nepřiznávají vinu a odvolávají se na cizí zavinění. Na druhou stranu, takto velké vývojářské týmy nevědí, co mají v aplikacích. Navíc se knihovnám náramně hodí oprávnění, ke kterým přistupují aplikace od Cheetah Mobile?

Zdroje: xda-developers.com, thenextweb.com, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Ján Valkovič

27. 11. 2018, 12:47

Po tomto už dotknuté aplikácie CM nemali byť v play store, ale aj Google zarába na reklame …

Martin Mohelnický

27. 11. 2018, 10:14

A co galerie QuickPic od stejného vývojáře?

Přemysl Vaculík

VIP 27. 11. 2018, 11:37

Ta není v seznamu, takže se předpokládá, že není postižená, zatím.

Martin Mohelnický

27. 11. 2018, 13:00

Aneb jak si zatáhnout do mobilu další „nebezpečný“ balast

Marek Mieč

27. 11. 2018, 8:46

Je to hnus. Díky za informace. Budu se vyhýbat těmhle aplikacím.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat