Sony Xperia XZ3 – klasik s novým displejem recenze

Sony Xperia XZ3 – klasik s novým displejem [recenze]
2018-09-30T21:29:23+02:00
• 29. 9. 2018

Japonská společnost přišla na začátku září s dalším novým top modelem, který přichází půl roku po předchůdci. Ačkoliv dříve internetem kolovaly spekulace o konci tohoto půlročního cyklu, stále se tak děje. Tentokrát jsou změny oproti XZ2 na čelní straně vcelku razantní. Zároveň má Sony Xperia XZ3 třeba stále jeden zadní foťák. Bude to tak stačit ve velmi silné konkurenci? Na to se podíváme v dnešní recenzi.

Konstrukce

Na první pohled nová Xperie XZ3 nabízí přepracovaný design a při přímém porovnání třeba s modelem XZ1 z loňského září, je designový posun velice znatelný. Ostré linie, hliníková unibody konstrukce a velmi široké rámečky jsou pryč. Určitý posun přinesl už model XZ2, ale teprve novinka dovedla design do ještě kulatějších tvarů.

Přitom záda jsou v podstatě stejná jako na Xperii XZ2. A to je velká škoda, jelikož čtečka otisků prstů je velmi špatně umístěna. Na místě, kde bych ji očekával, je totiž fotoaparát. Pro nahmatání čtečky musíte buď velmi ohnout prst nebo chytit telefon velmi nízko, čímž se zvyšuje riziko vyklouznutí z ruky. Ani za necelé dva týdny používání jsem si na její umístění úplně nezvykl.

Pochválit musím fakt, že se výrobce snažil oproti předchůdci telefon udělat tenčí a lehčí. Tyto parametry sice dokážu obětovat třeba za větší kapacitu baterie, ale u modelu XZ2 byla tloušťka v nejširším bodě přes 11 milimetrů, a to je už docela dost. Telefon je také o trochu lehčí. Navzdory tomuto zmenšení velmi potěší větší kapacita baterie.

Hlavní chloubou XZ3 je však nový OLED displej, který je navíc po bocích zaoblený stejně, jako to dělá třeba Samsung u svých modelů řady Galaxy S a Note. Právě u těchto telefonů mi přijde, že se japonský výrobce vcelku inspiroval. Jen je škoda, že ve srovnání s konkurencí tu máme stále vcelku velké rámečky nad a pod displejem.

Sony je sice s každým modelem zmenšuje a již to nevypadá tak špatně, přesto si je dokážu stále představit menší. Oceňuji také absenci výřezu v displeji, takových telefonů máme na trhu již dost. Xperia XZ3 kvůli zaobleným skleněným zádům také velmi klouže na většině nerovných povrchů a také se velmi viklá. Do ruky ale naopak padne dobře.

Na horní straně se nachází hybridní slot na paměťovou kartu microSD a SIM kartu. Chválím, že k jeho vytažení není třeba žádná sponka. Bohužel při každém jeho vytažení se telefon okamžitě restartuje. Toto absolutně nechápu a je to velmi otravné, ostatní výrobci to již ve většině případů nedělají.

Stereo reproduktory u nové Xperie jako u jednoho z mála výrobců oba směrují přímo na uživatele. Ten spodní tedy není umístěn vedle nabíjecího konektoru, ale je schovaný v hliníkovém rámu na čelní straně. Zvukový výstup je opravdu výborný a z obou čelních repráčků se line zvuk velmi podobné hlasitosti, ne-li stejné.

Testovaná barevná varianta se jmenuje Forest Green, v realitě mi ale připadá spíše jako tmavě modrozelená. V Česku pak bude v prodeji ještě stříbrná a černá.

Fantastický displej

Velkou pochvalu ode mě má Sony za nový zobrazovací panel, který je již konečně typu OLED. Konkrétního výrobce tohoto panelu nám Sony nechce sdělit, jedná se však o výborný displej. Nabízí rozlišení QHD+, což je na úhlopříčku šest palců naprosto dostačující. Ačkoliv jsou boky zaoblené, nedochází k tak velkému zkreslení barev jako třeba u Nokie 8 Sirocco. Přesto lze pozorovat mírný barevný posun při zobrazení bílé barvy.

Displej podporuje samozřejmě také HDR a v nastavení si pak můžete změnit zobrazení i do živějších barev nebo pozměnit vyvážení bílé. Výchozí nastavení je však dostačující a na displej je radost pohledět. Maximální jas a viditelnost na slunci je také velmi slušná, srovnatelná s displeji u Samsungu.

V souvislosti se zaobleným displejem Sony do systému přidalo vychytávku pod názvem Side Sense (v české mutaci Boční snímač). Tato funkce má po dvojím poklepáním na bok zařízení otevřít menší menu, ve kterém vám dle aktuálních návyků doporučí aplikace, které se vám můžou zrovna hodit. Můžete zde také ovládat třeba WiFi a další funkce. Zároveň krok zpět v systému můžete provést gestem tažením dolů po hraně displeje.

V praxi Side Sense není tak potřebná věc a nenaučil jsem se ji používat. Problém je především v její aktivaci, poklepat totiž musíte na zaoblenou část displeje. Detekce tak není spolehlivá. Co víc, kolikrát se mi stálo, že jsem menu této funkce vyvolal omylem. Několikrát jsem také omylem při držení aktivoval gesto pro krok zpět. Musel jsem tedy tyto funkce vypnout.

Vzhledem k použití OLED displeje se také otvírá možnost integroval always-on zobrazení. Sony tuto funkcionalitu pojmenovalo jako ambientní displej a ve výchozím nastavení se ukáže pouze pokud vám přijde notifikace nebo dojde k pohybu telefonu. Tím výrobce šetří baterii. Aktivovat lze ale i neustálé zobrazení.

Hardware

Xperia XZ3 dostala do vínku ten nejvýkonnější procesor, který je dnes na trhu. Tím je Snapdragon 845, jež se nacházel již v předchůdci. Jak jsem zmiňoval již u recenze na Note 9, telefony přicházející na podzim to mají vždy složitější, jelikož již za čtvrt roku Qualcomm uvede nový procesor Snapdragon 855. Výkonu je sice dostatek, jen za pár měsíců už to nebude to nejlepší.

Operační paměť nabízí 4 GB, což je při běžném používání dostačující hodnota. Nikdy jsem nezaznamenal problém s nedostatkem paměti i při přepínání mezi vícero aplikacemi. Vnitřní úložiště má kapacitu 64 GB a lze jej dále rozšířit paměťovou kartou microSD.

Určitou specialitou Xperie je tzv. Dynamic Vibration System, což je vylepšený systém vibrací. Ten vám do rytmu hudby, zvuku u videí nebo u vybraných her zprostředkovává lepší vibrace. Je to zajímavý doplněk, při koukání na videa nebo poslouchání hudby je ale po delší době vcelku nepříjemný. U her je to ale super, jedná se zde o obdobu Taptic Engine u iPhonů.

Sony Xperia XZ3 – Specifikace

  • displej: 6 palců, QHD+ (2880 x 1440 pixelů), 18:9 (2:1), Bravia P-OLED, HDR, X-Reality, 3D, Corning Gorilla Glass 5
  • procesor: Snapdragon 845
  • RAM: 4 GB
  • úložiště: 64 GB + microSD (až 512 GB)
  • Foťáky:
    • zadní – 19 MPx, 4K HDR, 1080@960, PDAF, laserové ostření, f/2.0
    • přední – 13 MPx, f/1.9
  • Android 9 Pie
  • čtečka otisků prstů
  • rozměry: 158 x 73 x 9,9 mm, 193 gramů
  • IP65/68
  • stereo
  • USB C, Wi-Fi 802.11 a/b/g/n/ac, A-GPS, GLONASS, Bluetooth 5.0, NFC
  • baterie: 3330 mAh + Qualcomm Quick Charge 3.0, bezdrátové nabíjení

Baterie

Baterie nabízí na dnešní dobu nepříliš velkou kapacitu, a to konkrétně 3300 mAh. Při mém běžném využití musím konstatovat, že Xperia XZ3 je klasický jednodenní smartphone. Pokud jsem vždy ke konci dne zabrousil do nastavení, aktivní displej byl zhruba 4 hodiny. Při aktivním always-on displeji byla výdrž výrazně horší a tak jsem musel tuto funkci vypnout.

Takovou klasikou je už u Sony známý režim STAMINA, který šetři baterii omezením výkonu a vypnutím určitých funkcí. Nastavit lze i jeho automatickou aktivaci při 15 procentech baterie. Po zapnutí STAMINA režimu je výkon telefon omezen natolik, že se všechny animace v systému začnou strašně sekat a z top modelu máte rázem pomalou plečku.

V balení jsme spolu s Xperií dostali také velmi pomalý adaptér do zásuvky, s kterým trvá plné nabití necelé 3 hodiny. Pokud chcete nabíjet rychleji, musíte si dokoupit adaptér s podporou USB Power Delivery.

Software

Sony jako první výrobce přichází na trh s novým telefonem s nejnovějším Androidem verze 9.0 Pie. Za to si tento výrobce u nás získává velké plus. Konečně se také japonský výrobce zbavil hromady bloatware, které v systému předinstalovával. Respektive, abych to uvedl na správnou míru, při prvním spuštění se vás telefon zeptá, jaké aplikace chcete nainstalovat.

V nabídce jsou různé aplikace Sony, Googlu (dokonce i kalkulačka) a pak třeba AVG Protection. Všechny se pak následně stahují z obchodu Google Play a jdou zcela odinstalovat (ne jen vypnout).

 

Není ale Android 9 jako Android 9. Ovládání gesty Sony vynechalo a tak se musíme spolehnout na klasické tři softwarová tlačítka zpět, domů a spuštěné aplikace. Pokud se těšíte na přehledné grafy používání telefonu, tak vás také zklamu. Tato funkce systému (Digital Wellbeing) je nyní v betě a je nutné ji stáhnout z obchodu Google Play. Bohužel Xperia XZ3 s ní není zatím kompatibilní.

 

Fotoaparát

Pojďme si nejdřív říct parametry fotoaparátu nové Xperie XZ3. Ty bohužel nejsou na top model za 20 tisíc vůbec pěkné. Fotoaparát nabízí především na dnešní dobu velmi špatnou světelnost f/2.0 a zároveň ani nemá optickou stabilizaci. Rozlišení činí 19 MPx a jedná se o stejný obrazový senzor, který byl již v Xperii XZ Premium před rokem a půl.

Zároveň je fotoaparát na zádech pouze jeden, a tak můžete zapomenout na jakékoliv přiblížení nebo širokoúhlou čočku.

Výsledné snímky jsou ale rozhodně lepší než ze zmíněné Xperie XZ Premium, kterou jsem tehdy také testoval. Sony ale používá kvůli absenci optické stabilizace trochu jinou techniku snímání. V noci ostatní výrobci právě díky OIS mohou prodloužit dobu expozice a tím zajistit, aby dopadlo na senzor více světla. Sony to udělat nemůže a místo toho nastavuje vysoké hodnoty ISO.

Není to úplně špatně, fotky ale nejen kvůli tomu obsahují více šumu. Občas je ho bohužel více a zmínil bych také vcelku agresivní post-processing, který fotky při bližším zkoumání dost doostřuje.

Sony na fotoaparátu dost zapracovalo a pokrok je znát. Jen se stále nemůžu zbavit dojmu, že konkurenční top modely zkrátka fotí lépe a spolehlivěji. Řekl bych, že velký podíl na tom má také lepší zpracování snímků. Xperia XZ3 totiž v automatickém režimu nepoužívá HDR tak často a pokud ho použije, tak není tak výrazné, jako to umí ostatní. Ve dne jsou ale fotky moc pěkné a pochválit musím především velmi věrné barevné podání.

 

 

 

 

 

Více testovacích snímků včetně videí naleznete zde v galerii

Pochválit musím prostředí fotoaparátu, které výrobce zcela přepracoval a zjednodušil. Do foťáku se lze z uzamčeného telefonu dostat gestem, kdy telefon vytáhnete z kapsy a nabídne se vám spuštění fotoaparátu. Toto gesto je ale nespolehlivé a pomalé. Mnohem rychlejší je při vyndávání z kapsy držet tlačítko fotoaparátu, které Sony stále má a jeho přítomnost mě potěšila.

Přední snímač oproti předchozí XZ2 dostal rovnou 13 MPx se světelností f/1.9. Výsledné selfie snímky jsou velmi slušné.

Nepříjemný je také artefakt, který vzniká v souvislosti s lomem světla na čočku fotoaparátu. Stejný byl již u XZ Premium a Sony s tím evidentně nic neudělalo:

 

Při natáčení videa optická stabilizace ani tolik nechybí, jelikož softwarová stabilizace funguje opravdu velmi dobře. Nahrávat lze maximálně ve 4K při 30 snímcích za sekundu. Sony se také chlubí možností nahrávat videa ve 4K v HDR. Jen už nikde není uvedeno, že při aktivním HDR mají videa pouze 24 snímků za sekundu, což již není tolik a hodí se to spíše na statické záběry.

Stále přítomná je také možnost nahrávat super zpomalené záběry ve FullHD při 960 snímcích za sekundu. Zpomalí se ale opravdu jen okamžik, který má ve výsledku 3 sekundy. Trochu škoda, že klasické zpomalené záběry s neomezenou délkou nahrávání zvládá XZ3 pouze v HD při 120 snímcích za sekundu. Konkurence totiž umí už 240 snímků ve FullHD.

Sony Xperia XZ3 – zhodnocení

Xperia XZ3 je spíše takovou postupnou evolucí modelu XZ2. Hlavním lákadlem a vylepšením oproti předchůdci je nový OLED displej, na který je radost pohledět. V souvislosti s jeho zaoblením Sony integrovalo různá gesta, které se ale moc nepovedla. Potěší také fakt, že telefon již není tak tlustý a přesto má větší baterii. Naopak zklame stále velmi špatně umístěná čtečka otisků prstů.

Zpracování samotného telefonu je perfektní a stejně tak stereo reproduktory, které hrají oba dva přímo na vás. Vzorem pro ostatní výrobce by mělo být Sony pro rychlou integraci nejnovější verze Androidu. XZ3 je první nový telefon na trhu s Androidem 9 již z výroby.

Sony sice fotoaparát vylepšilo, jako celek ale na konkurenci nestačí. Je to škoda, protože právě fotoaparát bývá v dnešní době hlavní parametr, čímž odlišíte drahý a levný mobil. Konkurence v podobě Huawei P20 Pro nebo Samsung Galaxy S9, které se prodávají za podobnou cenu, nabízí zkrátka lepší fotoaparát. Kritiku si výrobce zaslouží také za nevhodně umístěnou čtečku otisků prstů.

Pokud pro vás není fotoaparát důležitý, bude vám Xperia XZ3 pravděpodobně velmi dobře sloužit. Jedná se o zajímavý smartphone, pokud hledáte alternativu třeba Samsungů nebo Huawei. Do prodeje jde 5. října za cenu 19 990 Kč, což vůbec není špatná cena a pěkně tím zavaří především starším Xperiím. XZ2 se totiž prodává za cenu jen o dva tisíce méně. Pokud milujete značku Sony, budete XZ3 zbožňovat.

Klady

  • vynikající displej
  • skvělé stereo reproduktory
  • Android 9 již z výroby
  • perfektní zpracování

Zápory

  • nepovedená funkce Side Sense
  • fotoaparát nestačí na konkurenci
  • špatně umístěná čtečka otisků
  • pomalé nabíjení s dodávaným adaptérem
HEUREKASony Xperia XZ3 Dual SIM na Heureka.czSony Xperia XZ3 Dual SIMCena od 9 770 KčHlídat cenu (jen pro přihlášené)

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat