Nový malware v Obchodě Play neohrozí mobily, ale počítače

Nový malware v Obchodě Play neohrozí mobily, ale počítače
2018-08-06T13:16:34+02:00
• 6. 8. 2018

Antiviry a všechna bezpečnostní řešení nestačí, abychom nemohli ohrozit své zařízení a následně své soukromí. Vždy je nutné používat rozum a důkladně prověřit, jestli konkrétní aplikace potřebuje veškerá oprávnění, která žádá. Taktéž bychom neměli instalovat aplikace z neznámých zdrojů. Jak se ukazuje, je zde nové ohrožení soukromí, jak uvádí výzkumníci z Palo Alto Networks.

Malware nenapadne mobil

Výzkumníkům se podařilo objevit celkem zajímavý druh škodlivého softwaru, který byl ukryt ve více jak 142 aplikacích. Ty byly po dlouhou dobu umístěny v Obchodě Play bez povšimnutí a uživatelé si je stahovali. Dokonce ani systému Googlu neobjevily škodlivý kód. Není se ani čemu divit, jelikož obsažený malware nebyl určen pro smartphony a tablety s operačním systémem Android. Hlavní cíl byl totiž systém Windows.

Malware měl za úkol infikovat zařízení s Windows, jakmile uživatel připojil mobilní telefon k běžnému počítači a spustil PE soubor (Portable Executable). Z toho jasně plyne, že se nejednalo o velký útok, ani nic cíleného. Ostatně jaká je pravděpodobnost, že by něco takového uživatel učinil. V podstatě se jedná o nový způsob, jak by mohlo docházet k napadení počítačů skrze zařízení s Androidem.

Dobrou zprávou je, že všechny infikované aplikace byly již odstraněny z Obchodu Play. Navíc bezpečnostní systémy Googlu již ví, co konkrétně hledat, díky čemuž se podobná infekce již nerozšíří. Nebo minimálně bude reakční čas kratší.

Problém je u vývojářů

Všechny infikované aplikace nebyly od jednoho vývojáře a dokonce neobsahovaly stejný malware. Výzkumníci zjistili, že se problém nachází v infikovaných počítačích vývojářů. Následně se škodlivý kód dostal do jejich aplikací, aniž by si toho všimli. Vývojáři by tedy měli myslet na svou bezpečnost ještě více než třeba běžný uživatel. Díky jejich aplikacím by mohlo dojít k infikování většího počtu uživatelů.

Zdroj: hackread.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat