Pozastaveno: Google chystá změnu – problém může nastat u Tasker, Greenify, LastPass a dalších aktualizováno

Pozastaveno: Google chystá změnu – problém může nastat u Tasker, Greenify, LastPass a dalších [aktualizováno]
2017-12-08T16:00:57+02:00
• 8. 12. 2017
2

Aktualizováno 8. 12.

Původně Google rozeslal tvůrcům aplikací využívajících API k přístupnosti ultimátum, které jednoduše konstatovalo, že pokud jejich aplikace nejsou přímo určeny pro postižené, budou pozastaveny nebo odstraněny. To by se ale dotklo i těch, které nabízejí zjednodušení některých funkcí nebo mají za úkol něco automatizovat.

Na to se zvedla vlna odporu nejen od vývojářů. V Googlu si zřejmě uvědomili, že nemohou takto plošně aplikovat podmínky a došli k rozhodnutí, které pozastavuje původní nařízení na 30 dnů. Nyní se v Googlu budou zabývat konkrétními aplikacemi a individuálně zhodnotí, jestli dochází k porušení podmínek.

Vývojáři následně budou kontaktováni s vyjádřením. Je docela možné, že aplikace jako Tasker nebudou nakonec postihnuty. V jistém směru totiž mohou nabídnout zjednodušené ovládání mobilních telefonů. Co se týče například LastPass, tak musí přejít na nové API poskytující možnost automatického vyplňování.

Původní článek 12. 11.

Google ani netušil, jakým směrem se mohou vydat některé funkce Androidu. Jednou z nich je například API k Přístupnosti. Původním záměrem bylo nabídnutí možnosti vytvoření aplikací, které napomohou uživatelům s postižením. Právě toto API nabízí rozsáhlé možnosti, jak ovládat zařízení a měnit základní funkce.

V dnešní době ale API k této části Androidu používají i aplikace, které ani tak nejsou designované pro lidi s nějakým typem postižení nebo zhoršenou možností používání smartphonu nebo tabletu. Mezi takové aplikace například patří AutoInputButton MapperGreenifyLastPass, Tasker a další, jak uvádí článek na XDA Developers.

V Googlu přehodnotili API k Přístupnosti a nyní jsou rozesílány emaily vývojářům, aby své aplikace upravili, pokud nejsou výhradně určeny pro uživatele s nějakým znevýhodněním.

Vývojáři, kteří byli takto osloveni, mají 30 dnů na nápravu. V opačném případě bude jejich aplikace odstraněna z Obchodu Play. Zároveň jsou upozorněni, že pokud neučiní nápravu, může být jejich účet zrušen a případně může být zahájeno správní řízení.

U některých aplikací bude postačovat odstranění požadavku na toto API, ale u jiných se může jednat o ohrožení existence, jelikož své funkce staví právě na API k přístupnosti. Například LastPass může projít úpravou a využívat API Autofill, ale je zde jeden háček, aplikace by se stala dostupná jen pro zařízení s minimálním Androidem 8.0.

Google činí tyto kroky ve jménu lepšího zabezpečení s rostoucí hrozbou, která se v poslední době objevuje. Aplikace využívající API pro přístupnost totiž mohou ovládnout podstatnou část zařízení a minimálně sledovat aktivitu uživatele. Google chce v tomto ohledu učinit patřičné kroky pro zvýšení ochrany uživatelů.

Zatím nevíme, kterých aplikací se tato změna týká, ale lze očekávat, že některé změní své funkce, nebo zmizí z Obchodu Play. Zřejmě by si pak musely najít jinou, neoficiální cestu k uživatelům.

Zdroje: xda-developers.com, makeuseof.com, outware.com.au, androidpolice.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Libor Foltýnek

13. 11. 2017, 6:48

Google je pěkný ****. Něco povolí, nechá lidi na tom postavit úžasné věci a pak to zakáže. Vsadím boty, že chce sám přijít s podobnou funkcionalitou a takhle se jen zbavuje konkurence.
Tasker je to nejlepší, co mám na telefonu a AutoInput mně chrání nervy, protože za mě odklikává otravný dialog o vysoké hlasitosti :(
Doufám, že buď poskytne náhradu nebo dá těm pár opravdu známým aplikacím výjimku.

Přemysl Vaculík

VIP 13. 11. 2017, 6:51

Tak ono není řečeno, že konkrétně Tasker má problém. Výše jsou jen aplikace, které používají konkrétní API. Musíme počkat na informace, které aplikace budou nejvíce zasaženy.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat