Smooth Q – pořádná stabilizace pro smartphone recenze

Smooth Q – pořádná stabilizace pro smartphone [recenze]
2017-10-23T10:52:37+02:00
• 11. 10. 2017
15

Na trhu najdete mnoho smartphonů, které hravě nahradí kdejakou domácí kameru nebo foťák. Někteří tvůrci dokonce používají ty nejlepší mobily pro natáčení svých snímků. Samozřejmě je zapotřebí, aby taková zařízení měla ve specifikacích nejen dobré objektivy, ale třeba o optickou či elektronickou stabilizaci obrazu. U některých najdete i kombinaci obou typů.

Bohužel to mnohdy nestačí a ani přes dodatečná vylepšení se nedaří docílit stabilního obrazu. V tuto chvíli přichází na řadu stabilizátory. Někteří volí nejsnadnější řešení – zvýšit zátěž mobilu, čímž lze docílit plynulejšího záznamu. Samozřejmě jsou zde nejrůznější typy stabilizátorů, ale najdou se i takové, které dopomáhají i elektroniky.

Jedním z hlavních zástupců je například DJI Osmo Mobile (odkaz na heureka.cz), bohužel cena je značně vysoká. Pohybuje se kolem 10 000 Kč, což už může odradit amatérské tvůrce nebo ty, kteří chtějí vyzkoušet takové příslušenství. Naštěstí najdeme na trhu i levnější stabilizátory a dnes se na jeden takový podíváme.

Do redakce se nám dostal model Smooth Q od čínské společnosti Zhiyun Tech. Hlavní výhodou oproti výše uvedenému modelu od DJI je zejména cena, která je takřka třetinová. Zajímalo nás, jestli takto výrazně nižší cena se projeví na kvalitách stabilizátoru.

Smooth Q

Nižší cena u stabilizátoru se například projevila zejména na konstrukci, kde bylo použito méně kovových částí. Konkrétně je rukojeť řešena tvrdším plastem. Na něj si lze zvyknout a postupem času si přestanete všímat, jaký materiál držíte v rukou.

Co se týče hlavního mechanismu skládajícího se ze tří ramen obsluhovaných elektromotorky, tak byl použit kov. Nemusíte se bát, že by uchycení mobilu mohlo poškodit konstrukci, jelikož je zde měkká guma.

Po vložení smartphonu stačí jen vycentrovat ve dvou osách. U větších zařízení budete muset uvolnit aretační kolečko a posunout hlavní držák do středu tak, aby se mobilní telefon nenakláněl ani na jednu stranu a držel svou pozici. Nastavování netrvá příliš dlouho, a pokud si postavíte Smooth Q na stůl, vyladíte držení poměrně rychle.

Následně stačí podržet červené tlačítko na rukojeti a Smooth Q začne fungovat. Stabilizátor váží 440 gramů a je schopen nést mobilní telefon o hmotnosti až 220 gramů. Hravě si poradil s menším mobilem jako Nexus 5, ale nedělal mu problém ani větší Nexus 6P.

Mobilní telefon lze umístit vodorovně a po otočení držáku i svisle. V obou nastaveních dochází k plné stabilizaci.

Všechny tři motorky nabízejí poměrně rozsáhlé úhly otočení, ale určitá omezené zde jsou, zejména s ohledem na velikost zařízení. První motorek na rukojeti nabízí kompletní 360°, takže můžete zvednout Smooth Q klidně nad hlavu a otáčet se kolem své osy a mobil může být fixován na jeden směr.

Druhý motorek nabízí možnost stabilizace ve vodorovné poloze, zde je úhel 30° na obě strany. Zde již hodně záleží na upevnění mobilu a jeho velikosti. Poslední motorek nabízí možnost náklonu ve svislé ose s rozsahem +185° až -135°.

Nemusíte se bát, že by se jakákoliv aktivita motorků projevovala zvukově třeba na nahrávaném videu. Jsou naprosto tiché a za normálních okolností si jich nevšimnete. Problém může nastat jen při silném větru, kde se stabilizátor již zapotí. I tak neuslyšíte práci motorků, jen bude vidět silnější snaha stabilizace mobilu ve větru.

Ovládání

Na rukojeti se nachází hned několik prvků. Již jsem zmínil červené tlačítko, které slouží pro zapínání a vypínání zařízení. Funguje také jako aktivace focení nebo natáčení, ale jen s využitím dodávaných dvou aplikací (viz níže).

Dále je k dispozici Mode tlačítko pro přepínání mezi režimy stabilizace. K dispozici jsou celkem tři. Dokonce je zde i skrytá volba – stačí 3x rychle zmáčknout Mode tlačítko a Smooth Q obrátí mobilní telefon o 180° okolo vodorovné osy.

Taktéž je zde k dispozici možnost ovládání zoomu, ale i zde platí, že je potřeba používat oficiální aplikace. Dále se zde nachází joystick pro manuální natočení kamery. Jeho funkce se liší pro každý z režimů.

Dlouhý provoz

V rukojeti je zabudovaná baterie o kapacitě 26 650 mAh, což vystačuje až na 12 hodin používání. Výrobce uvádí, že záleží na míře stabilizace a minimální doba provozu by měla být 8 hodin. Pokud vezmu v potaz, že ani jeden mobilní telefon nedokáže tak dlouho natáčet video, je to hodnota více než dostatečná.

Smooth Q navíc umožňuje využít takto velkou kapacitu baterie i jako power banku pro nabíjení mobilu. Je zde ale jedna nevýhoda, kterou je délka nabíjení. Pro úplné dodání energie je potřeba 6 hodin.

Funkce Smooth Q

Stabilizátor nabízí celkem tři režimy, mezi kterými se přepíná pomocí tlačítka Mode na rukojeti, nebo skrze dodávané aplikace.

Pan mód

Základním módem je Pan, který bude zařízení stabilizovat ve vodorovné poloze. Natočením rukojeti doleva či doprava dojde natočení mobilu požadovaným směrem. V tomto režimu lze pomocí joysticku natočit mobil nahoru nebo dolů. Pan mód bych doporučil pro natáčení při chůzi, například městem nebo krajinou.

Lock mód

Lock mód zajišťuje absolutní stabilizaci v jednom směru. Můžete se klidně otočit na místě kolem osy Smooth Q a mobil bude stále mířit jedním směrem. Tento mód se nejvíce hodí, pokud budete natáčet vzdálenější objekt nebo krajinu.

Full mód

Poslední mód zaručuje plné následování podle toho, kam míříte stabilizátorem. Zde se mobil natočí i směrem dolů či nahoru. Joystick má v tomto režimu poměrně omezené možnosti – řeší jen natočení mobilu do stran.

Videa

Jako ukázku jsme si nachystali několik běžných scénářů, při kterých lze ocenit stabilizaci. U prvního videa je vidět například běžná chůze s natočením mobilu do stran. Všimněte si, že i samotné kroky nejdou tak moc pociťovat na mobilu.

Běžná chůze

Smooth Q + OnePlus 5 (EIS)

Pro další scénář jsem zvolil chůzi ze schodů a do schodů, kde se očekává hodně otřesů způsobených kroky.

Chůze ze schodů a do schodů

Smooth Q + OnePlus 5 (EIS)

U posledního videa jsme vzali několik scénářů najednou. Nejenže je zde běžná chůze, ale je vidět i práce s joystickem pro natočení kamery dolů a následné vyrovnání.

Smíšené video

Smooth Q + OnePlus 5 (EIS)

Aplikace

Zhiyun Tech dodává celkem dvě aplikace, přičemž s oběma lze pořizovat záznamy, ale liší se funkcemi a možnostmi. Jsou k dispozici pro Android a iOS a vyžadují přímé spojení se stabilizátorem skrze Bluetooth.

Po každém zapnutí aplikací musíte pokaždé provést párování se Smooth Q, což je trochu nevýhoda. Ocenil bych automatické propojení Bluetooth s mobilem, aby se uživatel nezdržoval nastavováním aplikací.

ZY Play

První zde máme běžnou aplikaci ZY Play, která nabízí běžné focení a natáčení videí. Kromě toho si umí poradit s ovládáním Smooth Q – má k dispozici prvky pro nastavení natočení mobilu.

Nejvíce ale u ZY Play oceníte dodatečné funkce. Nabízí se zde například režim pro pořizování panoramatických fotografií. Můžete tak upevnit stabilizátor na stativ (skrze běžný závit) a spustit pořizování. Bohužel výsledný snímek nepřijala služba Google Fotky příliš dobře – nedošlo k vytvoření snímku pro virtuální realitu.

Naštěstí je tu ještě zajímavější funkce – časosběrné video. Nejenže lze pořizovat staticky, ale Smooth Q můžete naprogramovat pohyb a následně spustit záznam. Stabilizátor bude následovat předvolenou cestu a zachytávat snímky.

Zhiyun Assistant

Druhá aplikace sice umí například sledovat objekt a zároveň natáčet mobilem, ale její přednosti jsou spíše servisní. Přímo v aplikaci Zhiyun Assistant vidíte stav nabití baterie nebo aktuální úhly natočení. Taktéž lze provést kalibraci, kde vás jednoduchý průvodce provede všemi nutnými kroky.

Mimo to si můžete nastavit chování Smooth Q – jak rychle se má pohybovat mobilem a podobně. Zde je již potřeba si s jednotlivými hodnotami pohrát. Samozřejmostí je zde restartování do výchozího nastavení.

Další zajímavou funkcí je i zde možnost ovládání Smooth Q. Pokud máte dva mobily, jeden můžete použít jako dálkové ovládání.

Smooth Q jako první krok k profesionálnější tvorbě

Smooth Q je velmi zajímavé zařízení za dostupnou cenu. Nejedná se o profesionální vybavení, ale jako první krok k lepší tvorbě může více než napomoci. Může se hodit Youtuberům, začátečníkům nebo těm, co chtějí kompaktní levné příslušenství pro vytváření kvalitnějších videí.

Nevýhodou může být absence odolnosti vůči vodě, ale to se dá očekávat, když je cena tak nízká. Smooth Q bude tak dobré zařízení, jak dobrý je uživatel. Hodně bude záležet i na stabilitě ruky a mobilním telefonu. Jestliže smartphone disponuje optickou nebo elektronickou stabilizaci, bude výsledek ještě lepší.

Dodávané aplikace jsou sice zajímavé, ale poměrně těžkopádné pro rychlé a efektivní používání. Nabízí dobré funkce, ale pro běžné použití bude stačit běžná aplikace pro točení. Bohužel pro ni nebudete moci využít zabudovaná tlačítka na Smooth Q (spoušť, přiblížení). Ostatní (joystick a mód) pracují normálně a nezávisle na spuštěné aplikaci.

Smooth Q mohu hodnotit velmi kladně a naplnil veškerá má očekávání. Samozřejmě takové příslušenství neudělá z každého profesionálního kameramana, ale může nabídnout zajímavé možnosti a zejména plynulejší videa. Uživatel s talentem bude moci docílit velmi povedených záběrů.

Cena

Pořizovací cena gimbalu je 139 amerických dolarů, v přepočtu 3060 Kč, avšak s naším speciálním kódem HTY15GR získáte slevu 15 dolarů (330 Kč). Výsledná cena pro naše čtenáře je v obchodě TomTop pouhých 2730 Kč. Platí i při nákupu z Německa, kde je cena stejná!

TomTop

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Intel Value

15. 2. 2018, 20:27

Uvažuji si ho taky koupit. Ale abych nevyhodil peníze, protože podle info unese 220g. Můj telefon má 230g – Blackview P2. Zkoušel ho někdo na tak težký telefon zda to má vyznam kupovat ? Díky za radu. Nyní je ze skladu z Německa za 81 Eur.

Koupil jsem ho loni +- září v TomTop a hned u třetího použítí se zatřepaly motory a gimbal umřel.Cca měsíc jsem si psal s tomtopem natočil video jak je mrtvý a oni nakonec ať jim ho pošlu . Mě vyšel na 97$ tak jsem ho odeslal cena pošty 500kč doručen byl za 7 dní a pak dalších 14 dní ticho nakonec mi vrátili peníze ale poštovné je v prdeli.To jen tak pro info. jaké jsou pak problémy s reklamací. Nicméně je to dobrý gimbal teda byl ????

Vlastislav Urban

27. 12. 2017, 18:37

13% OFF for any TOMTOP order!
Pay your order with PayPal and you will get instat 13% OFF when you will use this TomTop promotional code!

CLICK BELOW TO GET YOUR COUPON CODE
PAYPAL2017

David Pospíšil

18. 10. 2017, 10:28

Mám dotaz, sehnal to někdo z evropského skladu? Nechce se mi platit clo a DPH…..

Karel Čapka

VIP 24. 10. 2017, 16:30

Jde to koupit z německého skladu a cena je stejná 139 USD a kupon stále platí. :) Clo a nic jiného platit nebudete

Milan Strnadel

11. 10. 2017, 13:48

Jdete do toho někdo? Přemýšlím o podobné stabilizaci delší dobu a tahle je za rozumnou cenu. Co recenzovaný kus? Není k mání?

Přemysl Vaculík

VIP 11. 10. 2017, 14:33

Bohužel není k mání. Už jen z pohledu investice se jedná o lepší volbu než třeba DJI.

Milan Strnadel

11. 10. 2017, 19:13

Mám moto x style, která je podobně velká jako vaše oneplus5.

https://m.gsmarena.com/compare.php3?idPhone1=7229&sSearch1=&sSearch2=One+plus+5&idPhone2=8647

Nebyl žádný problém s funkčností?
Četl jsem, že ideální je velikostně iPhone SE.

Vím že kamera není odolná, ale celkově jak působí? Zvládne mrholení, nebo zimní vánici? Pokud bych na stabilizaci navlekl návlek, abych ji ochránil proti těmto vlivům, mělo by to vliv na funkci?.

Moc děkuji za případné zodpovězení dotazů.

Přemysl Vaculík

VIP 11. 10. 2017, 19:20

Nezaznamenal jsem nějaké problémy, a to ani s Nexusem 6P. Na mrholení a sníh bych si dal pozor. Smooth Q nemusí vydržet následnou oxidaci elektroniky.

Milan Strnadel

11. 10. 2017, 20:19

OK,
Z tomtop jsem ještě neobjednaval,
Objednavali jste z Číny nebo Německa?
Nerad bych, aby mi to stopli celníci, nebo aby se po cestě ztratila :D

Karel Čapka

VIP 11. 10. 2017, 22:58

Přišlo z Číny přes UPS, ale kdybyste zvolil poštovné zdarma, můžete čekat, že vám to zadrží.

Pro jistotu bych objednal z německého skladu, nebo se vám mohu zeptat, jaký typ přepravy zvolit. :)

Milan Strnadel

12. 10. 2017, 7:57

Ok tak se zeptejte :) co ten přímo kód? Zkoušel jsem německý sklad a proto kód mi nejde uplatnit..

Objednal som z TomTop Čína, prišlo my to na Slovensko za 25 dní, šlo to cez Španielsko, Nemecko – použil som kód zo Švajčiarska, nič som neplatil navyše.

Radomír Grygar

11. 10. 2017, 13:29

Pokud jsem se na aplikace díval na Google Play, mají obě mizerné hodnocení a především je zmiňována absence některých funkcí o nichž vy píšete. Jak to tedy je?

Přemysl Vaculík

VIP 11. 10. 2017, 13:37

Otázka je, kdy ta hodnocení vznikla. Taktéž záleží na mobilu, jestli dovolí aplikaci některé funkce. Společnost vydává aktualizace a poměrně se stará. Například jsem ihned aktualizoval firmware Smooth Q na verzi 1.6.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat