Aukce o kmitočty – dva nováčci na trhu aktualizováno

Aukce o kmitočty – dva nováčci na trhu [aktualizováno]
2017-07-11T17:20:07+02:00
• 11. 7. 2017
2

Aktualizováno 11. 7.

Po dvou měsících se dozvídáme výsledky aukce o kmitočty v pásmu 3,7 GHz. Původně chtělo soutěžit sedm subjektů, ale nakonec jsme se dočkali snížení na šest. ČTÚ dnes vydalo tiskovou zprávu, která zmiňuje pouze čtyři subjekty, které vydražily potřebné kmitočtové příděly v pásmu 3600 – 3800 MHz.

„Výsledek úspěšné aukce ukazuje, že se telekomunikační trh orientuje na poskytování datových služeb, které jsou páteří fungující digitální ekonomiky,“ říká předseda Rady ČTÚ Jaromír Novák s poukazem na to, že kmitočty v pásmu 3,7 GHz jsou zejména vhodné pro budování vysokokapacitních mobilních datových sítí a budoucí rozvoj sítí 5. generace. „Aukce je pro dva zájemce využitou vstupenkou na tento segment telekomunikačního trhu. Dlouhodobě říkáme, že větší konkurence v tomto sektoru je jedním z předpokladů pro zvyšování kvality poskytovaných služeb,“ dodává Jaromír Novák.

Dva z nich již působí na českém trhu – O2 Czech Republic a.s. a Vodafone Czech Republic a.s. K nim se přidají i nováčci v podobě Nordic Telecom 5G a.s. a PODA a.s., přičemž Nordic využil šance a vydražil jeden blok navíc jako nováček na trhu. Celkově stát utržil za prodej frekvencí 1,015 miliard Kč. Společnosti Suntel Net s.r.o. a T-Mobile Czech Republic a.s. nepodaly vítěznou nabídku u žádného aukčního bloku.

Aktualizováno 23. 5.

Původně projevilo zájem o aukci sedm subjektů, ale nakonec se přímo zúčastní šest. Konkrétně jde o společnosti:

  • Nordic Telecom 5G a.s.
  • O2 Czech Republic a.s.
  • PODA a.s.
  • Suntel Net s.r.o.
  • T-Mobile Czech Republic a.s.
  • Vodafone Czech Republic a.s.

Z aukce vypadla společnost Radio Spectrum CZ s.r.o., která nesplnila jednu z podmínek účasti v aukci. Firma totiž nesložila zálohu ve výši 29 miliónů Kč.

Nový zájemce může získat kmitočtový příděl až 80 MHz, zatímco pro stávající operátory platí spektrální limit 40 MHz. Souhrnná vyvolávací cena byla na základě analýzy dosažených cen obdobných kmitočtových bloků v jiných evropských zemích stanovena na 145 milionů korun.

Původní článek 18. 5.

Před čtyřmi lety jsme psali, že čtvrtého operátora se možná jen tak nedočkáme, a to proto, že ČTÚ zrušil aukci kmitočtů. Navíc se tímto omezením konkurenčního prostředí zpomalil růst a rozvoj LTE sítě v naší zemi. Tehdy, před čtyřmi lety, byla LTE teprve v začátcích a nová rychlejší síť teprve vznikala. Nový operátor měl právě zaručit rychlejší vybudování této sítě, ale nestalo se tak. Nyní ČTÚ vyhlásil aukci znovu.

čtú

Minulý týden se do konce podávání přihlášek zaregistrovalo celkem sedm zájemců o pozici čtvrtého operátora v české telekomunikační síti. Ne všichni jsou však zájemci noví. ČTÚ již nyní nově nehledá primárně nového operátora, který by zaručil rozproudění konkurenčního boje, ale hledá zájemce o 3,7 GHz pásmo. Do aukce se tedy přihlásili i všichni tři současní operátoři. Kromě nich zde figurují i čtyři nové subjekty:

  • PODA;
  • Suntel Net;
  • Nordic Telecom 5G;
  • Radio Spectrum CZ.

Pokud zájemci splní zadané podmínky, tak budou pozváni na aukční fázi. Samotná aukce kmitočtů se bude konat pravděpodobně v 13. června tohoto roku. Ovšem je též možné, že žádný operátor nesplní podmínky aukce a ta se konat nebude. Anebo podmínky splní jen stávající operátoři, a tak opět nebudeme mít čtvrtého operátora. A ještě je zde poslední možnost. ČTÚ aukci opět zruší.

„Předmětem výběrového řízení je celkem 5 kmitočtových bloků, každý o velikosti 40 MHz. Nový zájemce může získat kmitočtový příděl až 80 MHz, zatímco pro stávající operátory platí spektrální limit 40 MHz. Souhrnná vyvolávací cena byla na základě analýzy dosažených cen obdobných kmitočtových bloků v jiných evropských zemích stanovena na 145 milionů korun.“ uvedlo ČTÚ na svém webu.

Zdroj: ctu.cz

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Karel Čapka

Absolvent mediálních studií a žurnalistiky. Zajímám se o moderní technologie, sociální sítě a mám rád focení. Vždy si najdu chvilku na čtení a baví mě učit se novým věcem. Zajímají mě moderní dějiny, politika, geografie, Formule 1 a vlastně ode všeho něco.

Komentáře

Jan Potůček

25. 7. 2017, 11:58

Romane, asi jste zaspal dobu. U:fon se kamarádil s předchůdcem Nordic Telecomu, s Air Telecomem, ještě za předchozího majitele. S námi nemá vůbec nic společného.

Nordic Telecom nováček?
Vždyť je to převlečený podvodník U:fon.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat