Co používá redaktor – Lukáš Vaculík

Co používá redaktor – Lukáš Vaculík
2017-06-07T07:15:11+02:00
• 7. 6. 2017

Milí čtenáři, připravili jsme si pro vás sérii článků, ve které vám postupně představíme, jaké technické vybavení jednotliví redaktoři využívají při své práci psaní článků i při běžném životě. Každý z redaktorů vám jako stěžejní techniku představí svůj mobilní telefon, základní aplikaci, popřípadě aplikace, bez kterých se neobejde. Dále se dozvíte, jaké další technologické vymoženosti využívá a u jakého operátora má telefonní číslo a jaký má datový tarif. Každý článek nebude nijak sponzorován výrobci produktů, které se v každém představení objeví.

MOBILNÍ TELEFON

Samozřejmě nejzákladnější Android strojovna bez zbytečných nadstaveb. Dlouho jsem byl upoutaný na Nexus až do chvíle, kdy baterka nezvládala ani den a pád byl rozsudkem smrti. Na náhradníka jsem dlouho nečekal a stal se jím vylepšený model OnePlus 3T, který plní mé denní požadavky bez zaváhání. Mojí uživatelskou recenzi si můžete přečíst také na Dotekománii. Drtím ho opravdu na maximum, takže oceňuji vysoký výkon. Klidně používám 5 aplikací naráz a velká operační paměť jistí vždy dostatek místa pro všechny s rezervou.

Plusko používám na vyřízení 80 % denních požadavků a přes velkou baterii je na konci dne vyčerpán, takže rychlonabíjení je super věc. Nicméně se mi podařilo jej upustit na beton zrovna bez pouzdra a přežil snad jen díky ochrannému sklu, které stejně prasklo, ale jinak nic vážného kromě škrábanců. Pokud budu vybírat další, což v dohledné době stejně neplánuji, tak buď půjdu v těchto vyšlapaných kolejích nebo musí Google sakra zaujmout novým Pixelem.

POWERBANKA

V předchozím odstavci jsem naťuknul, že baterie 3 400 mAh na konci dne drží telefon při životě do posledního dechu. Přesto nosím náhradní energii v externí baterii Xiaomi 16 000 mAh, bez které se prostě při cestování neobejdu. Kolikrát mi zachránila krk a také možnost připojení více zařízení je neocenitelná věc, což společně cestující kamarádi vstřícně přikývnou. Jedinou vadou na kráse je dlouhá doba dobíjení a nekvalitní kabel v balení. Rozměry nejsou vzhledem ke kapacitě velkou překážkou, ale na hmotnosti je poznat jako menší závaží.

V autě často používám telefon jako palubní počítač, takže mám zapnuté Google Music a do toho třeba navigace. Abych měl dostatek baterie na konci cesty, mám v autě TomTom USB do zapalování s rychlonabíjením, což je lepší než zabudované USB s velmi slabým proudem.

OCHRANA TELEFONU

Telefon je chráněn Gorilla Glass sklem již v základu, což je nic neříkající, protože mi poslední oba telefony s touto ochranou při pádu praskly a pomůže maximálně proti oděrkám. Proto jsem rovnou přiobjednal 3D ochranné sklo a originální pouzdro. Konstrukce telefonu je z jednoho kusu hliníku, takže tuhost je dostačující. Bez pouzdra zatraceně klouže a žádnou další ochranu nemá.

VYCHYTÁVKY K TELEFONU

OnePlus 3T disponuje několika gesty jako dvojité poklepání na displej pro probuzení obrazovky, rychlou čtečku otisku prstů na přední straně. Vychytávkou je jistě boční tlačítko pro regulaci zvukových režimů, kterou proklínám. Opravdu marně postrádám smysl a nejde ani oficiálně přeprogramovat. Další vychytávky jsou spíše z pohledu systému. Možnost si přizpůsobit částečně obraz systému ke svým požadavkům.

HODINKY

Android Wear hodinkám jsem nepřišel na chuť a největší mínus je pro mě slabá výdrž, což mě přivedlo ke specializovaným hodinkám určeným na sport. Měl jsem možnost pořídit Suunto Spartan Sport, které nyní testuji a nabízejí částečně chytré funkce a propojení s telefonem. Zobrazují zprávy, notifikace a hovory. Hlavně vydrží více než týden, což je pro mě stěžejní parametr. Dají se spárovat s jiným příslušenstvím, jako hrudní pás, měřič kadence apod. Občas aktualizace přinese nové funkce, které s očekáváním vyhlížím.

OPERÁTOR A TARIF?

Převážně používám firemní tarif u společnosti O2 s objemem dat 3 GB a voláním 400 volných minut. Jsem celkem na internetu závislý (pracovně) a potřebuji být dostupný, takže tenhle balík je dostačující. Za své osobní číslo platím 99 Kč, kde mám 30 minut a 50 MB dat u stejného operátora.

APLIKACE PRVNÍ ZÁCHRANY

Jsem zastánce čím méně, tím lépe. Moc to nefunguje, když se nyní podívám, tak napočítám 92 aplikací a odhadem polovina zbytečně. Několik skutečně používám na denní bázi, takže si je pojďme ukázat.

Google Fotky a Photoshop Fix

Základní výbava telefonu, ale kdo mě sleduje, tak ví, že fotím a natáčím velmi pravidelně a navíc snímky dolepšuji. K tomu stačí klasické Google Fotky, ale některé náročnější úpravy jako horizontální otočení a jiné musím provádět v Adobe Photoshop, který má celkem dost nástrojů na doladění.

logo-app Fotky Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Adobe Photoshop Fix Adobe Zdarma ANDROID

Sports Tracker, Movescount a HealthManager

Hodně sportuji a primárně používám Sports Tracker. Dlouhodobě si zaznamenávám většinu aktivit, pro porovnání nebo připomenutí tratí. Movescount mám jen kvůli synchronizaci hodinek a aktivity se sypou do Sports Trackeru, takže tohle je pouze prostředník. Také přeposílá dění z telefonu do hodinek, takže vím, kdo mi volá, aniž bych kouknul na telefon.

logo-app Sports Tracker Sports Tracking Technologies Ltd. Zdarma ANDROID logo-app Suunto Movescount Suunto Oy Zdarma ANDROID

HealthManager od společnosti Beurer slouží pro synchronizaci s chytrou váhou. Sleduje vývoj hmotnosti a jiných parametrů v těle. Kolik člověk má vody, tuků, svalů, váhu kostí. Odhad tělesné spotřeby, kdo tohle všechno potřebuje? Už ani já z toho nejsem chytrý.

logo-app Beurer HealthManager Beurer GmbH Zdarma ANDROID

Google Mapy, Mapy.cz a Sygic

Hned trojice map, na které při svých cestách spoléhám. Google Mapy používám nejvíce, protože si je přizpůsobuji. Nabízí široké funkce, přispívám do programu Místních Průvodců a jeden čas jsem také mapy upravoval. Momentálně jsem až ztracen ve všech těch funkcích, které nabízejí. Seznamácké mapy mám rád kvůli turistickým podkladům a tady jsou jasně bezkonkurenční. Díky tomu se již na horách neztratím. Jako záloha zbývá Sygic, kdyby všechny mapové podklady selhaly a já se ocitl někde ztracen v Maďarsku bez internetu, což se v mém případě může klidně stát.

logo-app Mapy Google Inc. Zdarma ANDROID logo-app Mapy.cz Seznam.cz, a.s. Zdarma ANDROID logo-app Sygic Car Navigation Sygic. Zdarma ANDROID

Spotreba.sk, Tank Navigator a BlaBlaCar

Jezdím dost automobilem, takže si vedu záznamy o tankování a údržbě v aplikaci Spotřeba, kterou jsem také recenzoval, tudíž se nebudu opakovat. Pro hledání nejbližší pumpy jsem vždy ocenil Tank Navigator, který zobrazuje také ceny a nabídne celou řadu filtrů. Na delší trasy se rád podělím o místo s dalšími cestujícími, proto svou cestu nabídnu přes BlaBlaCar dalším poutníkům. Naopak zase já občas ocením svezení přes Uber.

logo-app Spotreba.sk Michal Obeda Zdarma ANDROID logo-app Tank Navigator - Ceny Benzínu CCS Česká společnost pro platební karty, s.r.o. Zdarma ANDROID logo-app BlaBlaCar - spolujízda autem BlaBlaCar Zdarma ANDROID

Keepass2Android

Pamatovák na všechna hesla, který je dobré mít vždy po ruce. Dnes je tolik přístupů, že není jednoduché si informace o adresách, uživatelských jménech a heslech zapamatovat pro všechny. Proto tahle super apka nahrazující lidskou paměť

logo-app Keepass2Android Philipp Crocoll (Croco Apps) Zdarma ANDROID

Twilight

Noční čtení na modře zářícím displeji se rovná trápení pro oči. Změna zabarvení do teplejších barev je mnohem příjemnější a Twilight si skutečně přizpůsobíte svým pocitům, včetně doby spuštění nebo zatemnění displeje. Můj telefon již má tento režim jako součást systému, ovšem v nepříjemné žluté barvě. Preferuji tedy tuto aplikaci, která skutečně pomáhá nenamáhat zrak.

logo-app Twilight Urbandroid Team Zdarma ANDROID

SmogAlarm

Řada z dalších aplikací, o které jsem psal a pomáhají lidskému zdraví, aspoň pasivně. Umožňuje snadný přehled nad situací v atmosféře. Sám se pohybuji v oblasti Ostravska, kde vzduch odpovídá spíše doutnajícímu komínu než dýchatelnému plynu kyslíku.

logo-app SmogAlarm Stanislav Ubík Zdarma ANDROID

Sound Off Reborn

Naučit telefon vypínat zvuk v určitý čas není pro Android snadná věc, u OnePlus jde o více specifickou věc kvůli speciálnímu posuvníku režimu zvuku. Aplikace od českého vývojáře disponuje vlastním plánovačem. V práci mám klid, stejně jako v noci od zbytečných zvonění.

logo-app Sound Off Reborn 2017 Tomas Hubalek Zdarma ANDROID

Airbnb a Booking

Kdo nikdy neřešil ubytování? Booking se občas hodí a Airbnb taktéž. Zatím jsem byl s ubytováním přes obě aplikace spokojen a proběhla hladce, čímž je mohu doporučit pro nadšené cestovatele hledající nocleh za rozumnou cenu. Někdy to může být vážně dobrodružství, třeba vyzvednutí klíčů v rychlém občerstvení, když je majitelka v divadle.

logo-app Airbnb Airbnb, Inc. Zdarma ANDROID logo-app Booking.com - rezervace hotelů Booking.com Hotels & Vacation Rentals Zdarma ANDROID

Aplikací, které denně používám, je samozřejmě více a jsou to běžné aplikace systému od emailových klientů po komunikátory, bankovní aplikace, sociální sítě, pojišťovny a média. Marně byste hledali hru, nemám na to čas. Podle mě jsou mobilní hry čím dál blbuvzdornější snažící se o maximální zásah publika. Občas vyzkouším nějakou logickou hříčku, ale dlouho mi nevydrží a jde z kola ven.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat