Hodinky Suunto Spartan už nesundáte preview

Hodinky Suunto Spartan už nesundáte [preview]
2017-04-09T11:59:18+02:00
• 9. 4. 2017
2

Hodinky jsou stovky let součástí naší identity a během let se jejich vývoj posunul mílovými kroky. Již to nejsou mechanické strojky, ale chytré počítače. Nosit tento praktický kus zařízení, který nám dává tu nejzákladnější informaci o čase, je nejen otázkou prestiže, ale společenského zařazení. Někdo je raději konzervativní, jiní lpí na luxusu nebo preferují funkčnost.

Poslední roky se hodinky nesou na vlně chytrých telefonů a výrobci se snaží vyrobit univerzální chytré hodinky. Někteří producenti sází na Android Wear, ale v drtivé většině mají vlastní systém, který dokáže s telefonem komunikovat. Android těží z výhod ekosystému a aplikací v Google Play. Nevýhodou je náročnost na spotřebu a výkon, což se snaží společnosti jako Qualcomm a Intel řešit úspornějším hardwarem.

Stejně se výdrž pohybuje maximálně v rámci dnů. Proto třeba finská společnost Suunto sází na vlastní řešení. Dnes máme k dispozici na testování sportovní hodinky nejvyšší řady Spartan, což je přímá odpověď na Garmin Fenix, taktéž používající svůj systém.

Nejsou to chytré hodinky v úplném slova smyslu, protože jejich zaměření je především pro sportovce, ale nabízejí rozšíření, které lze považovat za chytré. Nejvybavenějším modelem jsou Spartan Ultra, které jsou oproti námi testovaným Spartan Sport rozdílné ve kvalitnějších materiálech. Kupříkladu titanové versus ocelové tělo, minerální a safírové sklíčko.

Naopak edice Sport je díky tomu menší a lehčí. Tělo je z polyamidu vyztuženého skelnými vlákny. Jinak sdílejí stejný hardware a software. vzhled je malinko odlišný pouze rámečkem. Jako jedni z mála si společnost Suunto drží výrobu hodinek ve vlastních výrobních kapacitách a mnohdy jde stále o ruční výrobu ve Finsku. Proto je cena v porovnání s konkurencí posunutá výše, ale na druhou stranu jsou produkty proslulé kvalitou provedení.

Společnost má bohatou historii výroby kompasů a sportovních doplňků. Patří pod asociaci Amer Sports, kde mimo jiné najdeme další světové sportovní značky jako Mavic, Salomon, Sports Tracker a další.

Naše hodinky nemají zabudovaný biometrický tepový senzor. Momentálně se tyto sportovní hodinky prodávají v několika variantách. Především lišící se barvou – dostupné jsou v elegantní černé, hravé modré, neutrální bílé a dámské růžové. Základ konstrukce je stejný, silikonový řemínek a kovový rámeček kolem displeje.

Všechny barvy se prodávají buď zvláště, nebo v kombinaci s hrudním pásem taktéž od stejného výrobce, který máme k dispozici. Nedávno byly uvedeny vylepšené hodinky Spartan Sport Wrist HR se zabudovaným senzorem tepu. Rozdíl v měření pomocí biometrického senzoru na zápěstí a hrudního pásu je celkem zanedbatelný, ale nikdy nedosáhne přesnosti pásu. Hodinky samy o sobě disponují širokou škálou dalších senzorů – GPS, GLONASS, Kompas, Barometr.

Hodinky Suunto Spartan Sport mají dotykový kulatý barevný displej a rozlišení 320 × 300 pixelů s LED podsvícením. Při pohledu se zdají robustní, nicméně ve skutečnosti jsou lehké, protože váží pouze 70 gramů a na ruce se příjemně nosí. Rozměry jsou 50 x 50 x 13,8 mm.

Během dne bez váhání zapomenete, že je nosíte. Jak známo, Suunto testuje produkty ve spolupráci s vrcholovými sportovci a na ergonomii lze tuto zkušenost opravdu cítit. Především sportovci, kteří mají kostnaté ruce, budou doslova nadšení. Na boku je trojice ovládacích tlačítek pro případ, kdy dotyky nestačí, jako třeba při plavání.

Konstrukce je připravena odolat hloubce až 100 m dle certifikace ISO 6425. Krabička skrývá pouze nabíjecí USB kabel, jehož součástí jsou také piny pro data komunikující s počítačem pomocí programu Suuntolink. Nabíjet můžete z počítače, z externí baterie nebo zásuvky, pokud zrovna máte po ruce koncovku.

Tím se dostáváme k výdrži, která by měla být nadprůměrná. Deset dní v režimu zobrazení času, kdy není zapnuté sledování polohy. Se zapnutým sledováním záleží na intervalu měření, což má zase vliv na přesnost trasy. Výdrž je v takovém případě 10 h/1 s při nejlepší přesnosti, 16 h/1 s při dobré přesnosti a 40 h/60 s při obstojné přesnosti.

Teprve praktické zkušenosti ukážou, jak povedené toto zařízení je. Nosím je zatím pár dní a zaznamenal jsem pár rychlých postřehů. Nejsilnější stránkou je software, jak v hodinkách, tak samotná webová a mobilní aplikace Movescount je vskutku propracovaná.

Během pár dní jsem obdržel dvě aktualizace, které možnosti hodinek neustále vylepšují. Potká vás jedna nemilá věc, že se smažou všechny dosavadní záznamy v paměti zařízení. Displej na slunci se velmi dobře čte a platí pravidlo – čím víc světla, tím právě lépe. Naopak v noci nevidíte nic, dokud nezapnete podsvícení.

Úplně opačně, než jsme zvyklí u mobilních telefonů. Při sportovních aktivitách si můžete vybrat světlé nebo tmavé schéma. Od poslední aktualizace jsem hodinky nenabíjel. Synchronizace s telefonem je pomalá, komunikaci obstarává rozhraní Bluetooth Smart, jehož předností rozhodně není rychlost.

Notifikace a volání chodí prakticky ihned. Při sportovních aktivitách je používám každodenně. Běh, cyklistika, turistika, plavání, badminton a další. Čeká mě v nejbližších dnech několik závodů, takže jsem zvědavý nejen na svůj výkon. Po delším testování se vrátíme s podrobnějším pohledem na softwarovou stránku, která vydá na samostatný článek.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Lukáš Vaculík

Zajímá se o dopad technologií na společnost. Zabývá se především smartphony, tablety, počítači. Kromě toho jezdí ve volném čase na kole, občas hraje hry, fotí a píše články. Pracuje jako technický inženýr pro finskou IT společnost.

Komentáře

Martin Tuharský

9. 4. 2017, 14:43

Hodinky jsou vzhledově krásné, ale zabíjí to jejich software, který je zatím otřesný a v zahraničních recenzích renomovaných testerů hodinky propadly. Navíc ovládat hodinky dotykem je při sportu dost nepohodlné. Suunto chtělo rychle představit konkurenci pro Fenixy 3 a moc se mu to nepovedlo. Teď, když jsou na světě Fenix 5 bude to mít Suunto ještě těžší. Nejsem placený Garminem, mám Suunto Ambit 3 Peak.

Lukáš Vaculík

9. 4. 2017, 14:54

Zdravím, zahraniční recenze jsou většinou testovány se starším firmwarem (několik měsíců zpátky). Tento týden vyšla velká aktualizace a s každou další se zlepšují. Nemohu porovnat, ale já jsem po SW stránce spokojen. Žádný bug nebo záseky. Je pravda, že tovární verze byla hodně nedodělaná. Při sportování nejsou žádné dotykové hodinky pohodlné, od toho jsou k dispozici tři tlačítka. Na přechod obrazovek swypem do stran je dostačující, stejně tak na kole apod. jsou dotyky užitečné.

Možná bych ocenil širší nabídku ciferníků.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat