Pracuje se na displejích zahnutých po všech stranách

Pracuje se na displejích zahnutých po všech stranách
2017-04-25T07:44:06+02:00
• 25. 4. 2017

V současnosti jsou v oblasti smartphonů dva hlavní trendy, přičemž oba se zaměřují na displeje. V první případě jde o minimalizaci rámečků. V tomto ohledu se dají zmínit mobily jako Xiaomi Mi Mix a LG G6. Druhá větev jde cestou zakřivených zobrazovacích panelů. Zde dominují současné novinky Galaxy S8.

V tomto roce máme očekávat evoluci i u Applu, který by měl jít cestou minimálních rámečků s maximálním využitím plochy přední strany. Ani bychom neočekávali brzkou evoluci těchto technologií, ale ukazuje se, že společnosti LG a Samsung začínají pracovat na další technologii, která by měla umožnit využití 100 % přední plochy smartphonu.

Konkrétně jde o technologii umožňující zakřivení displeje po všech stranách. To by ve výsledku mohlo vést ke smartphonu, který by neměl na přední straně absolutně žádný rámeček. Co se týče praktické aplikace, tak v tuto chvíli je možné nahradit sluchátko, senzory přiblížení, čtečku otisků prstů, ale již nelze jen tak zabudovat kamerku, aby nedošlo narušení přední strany. Buď bude potřeba náhradního řešení jako v případě ukázky společnosti Elephone, nebo zcela nové technologie.

Bohužel se nejedná o jediný problém, s kterým se budou muset společnosti vypořádat. Co se týče zobrazovacích panelů, bude možné vytvořit zakřivení na všech stranách. To se ale netýká dotykové vrstvy. Firmám chybí technologie, která by umožnila zaznamenávat dotyky v rozích displejů.

Je tak celkem jasné, že mobil s displejem zakřiveným na všech stranách nebude jen tak brzy. Na druhou stranu lze očekávat první ukázky konceptů nebo prototypů během jednoho nebo dvou let. Praktické nasazení, případně první komerčně prodávané zařízení lze očekávat až za 4 roky, aspoň podle našeho odhadu.

Zdroj: phonearena.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat