Xiaomi Mi MIX – budoucnost je bezrámečková recenze

Xiaomi Mi MIX – budoucnost je bezrámečková [recenze]
2017-02-13T07:40:10+02:00
• 13. 2. 2017
1

Trendy mezi špičkovými smartphony se mění poměrně často. V posledních měsících a letech to byly především zakřivené displeje, duální fotoaparáty či experimenty s modularitou. Není tomu dlouho, co odstartovala nová éra – éra bezrámečkových telefonů. Již na CESu 2015 Sharp ukázal svůj Aquos Crystal, větší boom však způsobil až loni na podzim Xiaomi Mi MIX. Přestože se od jeho představení a uvedení na trh dosud neobjevil další podobný model, dle spekulací a prvostních renderů je patrné, že několik dalších společností se k tomuto trendu připojí.

Držme se ale v současnosti, kde máme zatím k dispozici „jedináčka“ mezi bezrámečkovými smartphony. Xiaomi Mi MIX prošel naším důkladným redakčním testem a naše dojmy a poznatky vám sdělíme v této recenzi.

Balení

Telefon sám o sobě je poměrně velký a totéž lze tvrdit i o balení. O tomto konkrétním již nelze mluvit jako o krabičce, ale rovnou o krabici. Důmyslný systém poskládaných vyklápěcích částí skrývá telefon, nabíječku, kabel a dále vcelku praktické pouzdro. To po nasazení kryje celou zadní stranu i s rámečky a díky svému provedení z imitace kůže působí i poměrně elegantně. O jeho praktičnosti by se ale dalo polemizovat. Sice zabraňuje poškození drahého a křehkého zařízení, ale z hlediska vzhledu a celkové estetiky se mně osobně příliš nezamlouvalo. S jeho nasazením již tolik nevynikají úzké rámečky, navíc dělá pouzdro telefon mohutnější, hůře se drží a do kapsy již také neleze tak dobře.

Design a konstrukce

Velikost smartphonů se dnes většinou srovnává podle úhlopříčky displeje. Když se řekne 5 palců, 5,5 palce či 6 palců, každý si pod daným pojmem představíme zhruba stejné rozměry. Mi MIX má displej s úhlopříčkou 6,4 palce, což v mnoha lidech vyvolá představu gigantického telefonu, na který byste pomalu potřebovali batoh. Pravdou ale je, že se co do velikosti může rovnat i telefonům, jejichž displej má „jen“ 5,5palcový displej. Konkrétně jde o iPhone 7 Plus. Pokud bychom tyto dva telefony postavili na výšku vedle sebe, nepoznali byste téměř rozdíl, jelikož Mi MIX je vyšší jen o půl milimetru.

Pohled na přední stranu s rozsvíceným displejem je jednoduše úchvatný. A velice návykový. Je to vcelku nezvyk, držet v ruce takřka jen displej, jehož jediný větší rámeček je vespod. Inženýrům z Xiaomi se podařilo pod displej (dovnitř telefonu) vměstnat poměrně dost věcí. Stále však zbylo několik komponent, které bylo nutné pod displej (na spodní rámeček) chtě nechtě umístit. Konkrétně zde nalezneme čelní fotoaparát a senzor okolního osvětlení. Proximity senzor je řešen ultrazvukově. Zajímavé je také technické řešení sluchátek, která nad displejem překvapivě nenajdeme, a i když by se na spodním rámečku ještě trochu místa našlo, nebylo by zde jejich umístění moc praktické.

V telefonu se nachází piezoelektická součástka, která slouží místo reproduktoru a svým vlněním přenáší zvuk na celou konstrukci telefonu. Při hovoru je tedy jedno, zda přiložíte ucho, jako jste zvyklí, či zda dáte telefon vzhůru nohama nebo budete poslouchat přes keramická záda. Měl jsem trochu pochybnosti, zda nebudou mé hovory slyšet i lidmi z okolí. K tomu naštěstí nedochází a lidé ve stejné místnosti mohou slyšet jen nesrozumitelný hluk. I když vy sami máte ucho u telefonu, není zvuk zcela čistý a je slyšet, že prochází přes překážku. Je ale rozumět skoro všemu, takže toto technologické řešení lze považovat za spolehlivé.

Jak bylo zmíněno o pár řádků výše, velikostně je telefon srovnatelný s největším současným iPhonem, takže jeho držení není moc problémové. A kupodivu ani ovládání bezrámečkového displeje není nijak nepohodlné. Osobně musím říct, že se mi daleko lépe ovládalo bezrámečkové Xiaomi s plochým displejem, než třeba Galaxy S7 edge se zahnutým displejem. Na rozdíl od Samsungu nedochází u Xiaomi k nechtěným dotykům na okrajích, což je oproti zmíněnému Samsungu velké plus.

Co se konstrukce celkově týče, jde o poměrně kvalitně zpracovaný telefon, což potvrdila i řada testů. Keramika je odolnější než sklo, a tak by měla být na škrábance méně náchylná, než běžněji používané sklo. K našemu překvapení se však i zadní keramickou stranu podařilo pouhým pokládáním na stůl a posouváním lehce poškrábat. Na spodu zadní strany se po několika dnech používání začaly objevovat jemné, na první pohled neviditelné škrábance, které rozhodně nepůsobí dobře. Je to také jeden z důvodů, proč je vhodné použít dodávané pouzdro. Až na tuto drobnost nemáme ale co vytknout.

Hardware a výkon

Na rozdíl třeba od Vertu se Xiaomi nezaměřilo jen na vnější krásu a uvnitř nalezneme jedny z dnešních nejlepších komponent. Všemu vévodí čtyřjádrový procesor Snapdragon 821 s dvěma jádry taktovanými na 2,35 GHz a dvěma na 2,19 GHz. Grafiku zpracovává čip Adreno 530 a operační paměť měla u námi testované varianty 4 GB. K dispozici je ještě lepší verze se 6 GB RAM. Stejně se liší i úložiště, kde je na výběr buď 128 nebo 256 GB.

Telefon jsme podrobili testu v benchmarku AnTuTu, kde získal 108663 bodů. To není vůbec špatné skóre a výkonu telefonu odpovídá. Hraní nedělá telefonu nejmenší problém a potíže nebyly ani s přehříváním. Samozřejmě v průběhu testování v benchmarku či po delším hraní se ve vrchní části okolo procesoru teplota zvyšovala, ale nejednalo se o žádné vysoké a na dotek nesnesitelné hodnoty.

Z oblasti konektivity nabízí Mi MIX samozřejmě Wi-Fi se standardy a/b/g/n/ac a funkcí hotspotu. Bluetooth je zde ve verzi 4.2 a z lokalizačních služeb je zde A-GPS, GLONASS a BDS. Potěší i přítomnost NFC, v dnešní době zejména díky možnosti bezkontaktního placení.

Nezapomnělo se ani na LTE, bohužel pro většinu potencionálních uživatelů z ČR chybí podpora frekvence 800 MHz, která je u nás mimo větší města nejrozšířenější. Z těch u nás používaných zde nalezneme jen 2100, 1800 a 2600 MHz.

Software

Mi MIX je ze základu vybaven Androidem 6.0 Marshmallow, počítá se však s brzkou aktualizací na 7.0 Nougat, který je již dostupný v beta verzi. Nástavbou je MIUI 8.0 a oproti předchozím verzím se v podstatě nijak výrazně neliší. Systém je stále barevný a graficky velice dobře zpracovaný. Bohužel stále částečně pokulhává po technické stránce a největším utrpením jsou notifikace, které ve výchozím nastavení takřka vůbec nechodí a sem tam se objeví jen nepodstatná notifikace v čínštině.

Když už jsme u té čínštiny, celý systém je vlastně protkaný čínskými frázemi, které se míchají s převažující angličtinou. To trochu komplikuje používání určitých částí systému, ale jde převážně jen o systémové aplikace, které valná část lidí stejně nevyužije.

Pro uživatele zvyklé na čistý Android a nástavby jemu podobné by mohli mít pár dnů problém zvyknout si na MIUI. Přeci jen je to něco jiného a rychleji by se v něm zorientoval uživatel iOS. I grafická úprava se totiž jablečnému systému mnohdy nápadně podobá.

Co do plynulosti a rychlosti jsem neměl se systémem sebemenší problém a stejně jako většina čínských výrobců si i Xiaomi dává na každé další verzi více záležet. To se pozitivně projevuje na spokojenosti z každodenního používání. Za sebe mohu říct, že bych si po vyladění drobných nedostatků na MIUI hravě zvykl.

Displej

Dostáváme se k nejzajímavější části nejen naší recenze, ale i samotného telefonu. Nestandardní poměr stran 17:9, rozlišení 1080 x 2040 pixelů a 83,6 % poměr k tělu telefonu. Tak lze ve stručnosti charakterizovat (skoro) bezrámečkový displej, který je navíc v rozích zaoblený, s čímž se zde také poprvé setkáváme.

Slovo skoro jsme dali do závorky z prostého důvodu. Xiaomi totiž při představení prezentovalo telefon s ještě užšími rámečky, než zde ve skutečnosti jsou. Za druhé je dole pořád klasický širší rámeček, takže se o zcela bezrámečkový displej nejedná. Má k tomuto označení ale nejblíže ze všech dosavadních telefonů.

Již v kapitole o konstrukci jsme se věnovali úhlopříčce 6,4 palce, což může vzbuzovat dojem obřích rozměrů. Není se však čeho bát a do kapsy telefon stále hravě strčíte. Displej se co do kvality řadí k dnešní špičce, má výborné podání barev, velice variabilní jas a skvělé pozorovací úhly.

Nicméně s atypickým poměrem stran přicházejí jistá úskalí, která se dotknou komfortu používání. Jelikož je většina dnešního obsahu přizpůsobena poměru 16:9, není displej plně využit například při focení či prohlížení videí. V takovýchto situacích vzniká ve vrchní části displeje černý proužek, jenž vyplňuje přebytečný prostor. Jde však jen o drobnost, se kterou by se nedalo naučit žít.

Další z výhod je možnost aktivace speciálního nočního režimu, který přizpůsobí zobrazení tak, aby se filtrovalo modré světlo. To taktéž mnozí ocení, jelikož všelijaké aplikace na úpravu pro noční zobrazení jsou teď celkem populární. Xiaomi tuto funkci integrovalo a použití aplikace není nutné.

Fotoaparát

Co se fotoaparátu týče, není na tom Mi MIX také nijak špatně. Xiaomi použilo 16MPx senzor Omnivision OV16880 se světelností f/2.0 a pixely o velikosti 1.0 µm. Snímky vynikají zejména reálným podáním barev a poměrně nízkou hladinou šumu při horším osvětlení záběru.

Nejlepších výsledků je pak samozřejmě dosaženo během dne při dobrých světelných podmínkách. I přes den občas snímky působí nedoostřeně, lépe řečeno v pozadí mírně rozmazaně se splývajícími detaily. Naštěstí tomu tak není pokaždé a většinou je kvalita na dobré úrovni.

Špatné nejsou ani makro snímky, detaily jsou v tomto případě dobře vykreslené a lze si navíc pohrát i s manuálním ostřením. Stejně tak lze v aplikaci fotoaparátu nastavit manuálně i ISO či vyvážení bílé. Fotoaparát patří k dnešnímu nadprůměru, ale je zde stále prostor pro zlepšení.

Baterie

Pokud lze Xiaomi za něco obzvlášť pochválit, pak je to baterie. Ta má kapacitu 4400 mAh, což je opravdu hodně a již samotné číslo svědčí o nadstandardní výdrži. Při běžném, ale i lehce náročnějším používání bez problému docílíte dvoudenní výdrže. I když jsem se nijak neomezoval a telefon využíval opravdu na maximum, vydržel od vypojení z nabíječky okolo 18 hodin, což je na dnešní poměry výborná hodnota.

V nastavení se nachází aplikace pro správu baterie, kde jsou údaje o době používání, teplotě baterie a její kapacitě. Lze získat podrobnější informace o používání, které aplikace jsou největšími žrouty a podobně. Je možné nastavit si šetřič baterie, a to jak celkový, tak i pro jednotlivé aplikace.

Shrnutí a závěr

Xiaomi Mi MIX je vskutku povedený a jedinečný smartphone, který si již jistě našel a v budoucnu najde mnoho příznivců. Ačkoliv se ale jedná o ve všech ohledech dobře zpracované zařízení, v českém prostředí se nemusí těšit takovému zájmu, jako v domovské Číně. U nás mu reputaci kazí zejména nekompletní podpora LTE a dále cena, která se pohybuje okolo 24 990 korun za námi testovanou variantu. K dispozici je ještě verze se 6 GB RAM a 256GB úložištěm. Ta stojí dokonce 28 490 korun, a tak jde o zboží, které si nemůže dovolit kdejaký fanoušek moderních technologií.

xiaomi mi mix

Nejvíce na telefonu překvapilo, že i přes netypické zpracování není běžné používání obtížné a nepohodlné. Technologie jako piezoelektrická náhrada telefonního reproduktoru či ultrazvukový senzor přiblížení sice nejsou dotažené k dokonalosti, ale jsou již v praxi použitelné a převažují naštěstí situace, kdy se projevily bezchybně. Pochvalu si zaslouží perfektní displej, baterie s výbornou výdrží, ale také software, který se od předchozí verze zase o něco zlepšil.

Za zapůjčení telefonu pro účely recenze děkujeme obchodu Beryko.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Pavel Novák

13. 2. 2017, 19:35

Miuios.Cz poslední weekly update, a je česky a ještě bez čínštiny ;)
Btw Xiaomi má i ve výbavě super integrovaný twrp recovery, root není problém, atd :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat