WikiLeaks – Apple poskytuje vládám data o zákaznících

WikiLeaks – Apple poskytuje vládám data o zákaznících
2016-10-31T07:20:15+02:00
• 31. 10. 2016

foto: Apple

Server WikiLeaks zveřejnil email od viceprezidentky Applu Lisy Jackson určený Johnu Podestovi, předsedovi kampaně kandidátky Hillary Clintonové. V tomto emailu se Jacksonová vyjádřila, že společnost poskytuje vládám tisíce informací o zákaznících každý měsíc. Tento email prakticky potvrzuje zprávu Applu zveřejněnou v druhé polovině roku 2015. V něm se společnost zmínila, že obdržela 4009 právních žádostí týkajících se zařízení Applu. V 80 % případů pak společnost svolila informace o zákaznících poskytnout.

foto: Apple

foto: Apple

Komunikace mezi oběma osobami byla odchycena v době, kdy se Apple negativně vyjadřoval k požadavku Velké Británie, která chtěla, aby Apple uchovával klíč k šifrované komunikaci u služeb, jako jsou například iMessage nebo FaceTime. To by znamenalo prakticky konec šifrování komunikace u těchto služeb. Applu se samozřejmě tento požadavek nelíbil, protože by to zasáhlo i naprosto bezúhonné majitele těchto zařízení. Společnost zároveň oznámila, že britská vláda neví předem, kdo by měl být terčem vyšetřování. Celá tato kauza se odehrála již zhruba před rokem.

Emailová komunikace mezi vysokými představiteli nezahrnuje informace o tom, která data ve skutečnosti může poskytnout úřadům pro vyšetřování. Právě informace, že se poskytují metadata, nechávají nad celým únikem velký otazník.

Zdroje: itechpost.com, 9to5mac.com, 9to5mac.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat