Panasonic představil ohebnou baterii, uplatnění nalezne v IoT a nositelné elektronice

Panasonic představil ohebnou baterii, uplatnění nalezne v IoT a nositelné elektronice
2016-10-01T09:41:10+02:00
• 1. 10. 2016

Mobilní svět se poslední dobou točí především okolo baterií Samsungu, pozornosti by ale neměla uniknout ani nejnovější inovace od Panasonicu. Japonská společnost vyvinula baterie, které je možné ohnout až v poloměru 25 mm, nebo překlopit o 25°, přičemž článek si i po 1000 ohnutí/překlopení stále udrží 99 % své původní kapacity.

Na rozdíl od standardních baterií, třeba těch u Samsungu Galaxy Note 7, by však ani při takovémto zacházení nemělo dojít k úniku vnitřních chemikálií či dokonce vznícení nebo explozi. Napomáhá tomu i speciální laminovaný obal, který dokonale udržuje strukturu baterie.

panasonic-flexible-battery-test-results

Nicméně jako většina nových vynálezů má i baterie od Panasonicu podstatný háček. Vyvinutá technologie zatím dovoluje uchování kapacity jen v hodnotách od 17,5 do 60 mAh. Oproti 3000mAh bateriím v dnešních smartphonech je to tedy značný rozdíl.

Pro méně náročnou elektroniku by ale baterie takovéto kapacity mohly bez problému postačovat. Například hodinky Pebble Time se svou 150mAh baterií vydrží i více než týden používání. Ohebné články od Panasonicu by tedy mohly své uplatnění najít například v nositelné elektronice, nebo příslušenství k ní. Jako příklad můžeme uvést náramky pro chytré hodinky, které v sobě obsahují několik podobných baterií a prodlužují výdrž zařízení.

panasonic-flexible-battery

Potenciální využití by baterie mohly mít i ve stále se rozšiřujícím průmyslu internetu věcí. Například v bezdrátových senzorech malých rozměrů, které jsou energeticky jen minimálně náročné a s takovýmto akumulátorem mohou vydržet relativně dlouhou dobu.

Panasonic zvažuje i využití v chytrém oblečení, což ale většina lidí v běžném životě neocení. Jelikož je ale tato technologie teprve na samotném počátku, je zde spousta prostoru pro další vývoj a v budoucnu se jistě dočkáme akumulátorů s mnohem větší kapacitou. Takové baterie pak již bude možné využít i v telefonech, například těch kompletně ohebných. Ohebný displej již máme a ohebná baterie je další věc, která by vývoj takového telefonu mohla značně usnadnit.

Panasonic o svých bateriích ještě sdělí více podrobností na technologickém veletrhu CEATEC JAPAN 2016, který se koná od 4. do 7. října. Následně začne s rozesíláním vzorků, které padnou do rukou výrobců a ti už jistě vymyslí nějaké rozumné a efektivní využití.

Zdroj: androidauthority.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

David Pilař

Student IT, softwarový tester a nadšenec do technologií všeho druhu. Ve volném čase poslouchá hudbu, fotí telefonem a rád se projede na kole.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat