Google jde vpřed s projektem Abacus

Google jde vpřed s projektem Abacus
2016-05-26T08:15:56+02:00
• 26. 5. 2016
2

Google na na svém letošním I/O uvedl mnoho novinek a snažil se zapůsobit na masy lidí, což se do značné míry i povedlo. Ovšem skrze některé tzv. trháky se opomněly některé části a projekty, o nichž by se mělo mluvit též. Dnes si tak připomeneme projekt Abacus, co vše umí, k čemu ho lze využít a proč je vlastně stále vyvíjen i přes kontroverzi, která se okolo něj točí

Google-Project-Abacus

Projekt Abacus je již delší dobu znám jako systém, který má ověřit, zda je v danou chvíli zařízení drženo vlastníkem, či nikoliv. Google se tak snaží najít nový způsob, jak nahradit zbytečné pamatování si hesel, kódů a gest, které je nutné pro ověření a autorizaci uživatele. To vše by měl Abacus hlídat. Od odemknutí telefonu až po zjištění, zda danou platbu v Obchodu Play, nebo i jinde v jiné aplikaci, právě zřizuje vlastník zařízení.

Vše se v podstatě odvíjí od neustálého sledování. Program by měl být neustále aktivní a sbírat data. Ta si pak ukládá a zjišťuje, zda povolit, či nepovolit odemknutí telefonu například. Zde přichází ta fascinující a zároveň kontroverzní část. Musíte dobrovolně odevzdávat veškerá data ke zpracování, což nemusí být mnohým příjemné. Na druhou stranu, pokud vše bude správně fungovat, může se jednat o velmi revoluční způsob autorizace a autentizace.

Jak to tedy funguje? Program hodnotí autentizaci a autorizaci na základě tzv. „Trust Score“. To se vypočítává ze všech možných aspektů. Ať už mám na mysli polohu, manipulaci se zařízením, denní dobu, jak píšete či mluvíte, reagujete. Využití je pak téměř nekonečné. Ovšem zabezpečení je druhá stránka věci.

Data jsou někde uložena a příliš zatím není známo, jak přesně se vyhodnocují a zda je bezpečnost dostatečná. Proto Google spolupracuje s vysokými školami a bankami v USA, aby si vše ověřil a dosavadní zprávy zní kladně. Znamená to snad, že je na obzoru nový systém pro zabezpečení našich dat?

Zdroj: pocketnow.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Karel Zybal

26. 5. 2016, 10:26

Děkuji, nepotřebuji, aby o mně někdo věděl všechno a v okamžiku, byť nepravděpodobném, jsem přišel veškeré informace, soukromí, intimnosti, dokumenty, bankovnictví atd. Raději budu o všem rozhodovat sám a psát každý den stokrát svůj dvanactimístný kód. Souhlasil bych, aby snímal otisky prstů majitele na displeji i používal při každém přihlášení čelní kameru, ale veškeré data .???!!! Ani omylem a ani ve snu, to se raději z řeknu být klientem Google.

Pavel Mareš

30. 5. 2016, 8:06

Na jednu stranu je nutno dodat, že ty data už stejně sbírají, jen potřebují povolení (oficiální) k tomu, aby s nimi mohli nakládat veřejně, respektive smysluplně účelně.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat