5 věcí, co nemám rád na iOS

5 věcí, co nemám rád na iOS
2016-05-30T07:40:11+02:00
• 30. 5. 2016
7

Můj pokus v používání iOS zařízení se chýlí ke konci. Již jsem napsal souhrnný článek o přechodu z Androidu na jablečný systém a před týdnem jste si mohli přečíst mé shrnutí pěti věcí, které mám rád na iOS.

Přechod z Androidu na iOS – čekal jsem něco jiného

Bylo celkem jasné, že vznikne i tento článek, který obsahuje 5 věcí, které nemám rád na iOS. Opět se jedná o drobnosti, které jiným mohou vyhovovat, ale osobně je považuji za celkem podstatné a je nutné si na ně zvyknout.

logo_vertikalni_CZC.cz

iPhone 6s Plus 128GB zapůjčil obchod CZC.cz, za účelem testování iOS.

UX

Grafické prostředí se velmi podobá Androidu, ale jsou zde hlavně rozdíly v uživatelské zkušenosti. Mnozí se mě ptali, jestli jsem si zvykl na absenci tlačítka zpět. Ve své podstatě jsem si nemusel zvykat, jelikož iOS obsahuje takové tlačítko, ale je umístěné jinde.

Konkrétněji řečeno, nachází se v levém rohu nahoře. Že není umístěno hned na dosah palce by ani tak nevadilo, byť z hlediska používání je to dosti otravné. Problém spíše vidím ve faktu, že ne vždy se nachází na svém místě, ne-li vůbec. V některých částí aplikací či nastavení budete marně hledat „zpět“ v horním levém rohu. Jednoduše zde není a chvíli mi trvalo se zorientovat, jak se vlastně mohu dostat z aktuálního umístění. Zpravidla se nachází jiné tlačítko (zrušit) na opačné straně, tudíž na pravé.

2016-05-29 11.56.27 2016-05-29 12.18.29

Další věcí v rámci UX je samotný posuvník, který najdete v mnoha aplikacích – například při nastavování jasu nebo hlasitosti. Jestliže chcete rychle snížit jas, tak byste klikli na nejnižší hodnotu, kam by se přesunul ukazatel. Aspoň takto jsem zvyklý z Androidu. Bohužel u iOS musíte prstem jít první na konkrétní hodnotu (kolečko znázorňující aktuální stav) a pak přesunout na nové umístění.

Toto by nemusel být takový problém, ale při přeskakování částí videí v aplikaci Youtube už pocítíte takovouto drobnost.

2016-05-29 11.57.40

Chybí správce souborů

iOS nemá v základu standardního správce souborů a v podstatě jsem jej nepotřeboval. Filmy ani hudbu si nestahuji do mobilu už dlouhou dobu, ale jakmile jsem chtěl pracovat s přílohami v emailových aplikacích, nastal problém. Nebylo kam stáhnout do iPhonu, aspoň na první pohled.

2016-05-29 12.04.24

Naštěstí si můžete stáhnout aplikaci, která bude suplovat tuto funkcionalitu. Případně musíte využít iCloud nebo Google Drive – ano, služby určené na ukládání dat do cloudu (na internet). Druhý případ mě ani nenapadl a nebýt našeho redaktora, nevěděl bych o něm.

Plocha

Pokud jste milovníky přizpůsobení vzhledu systému, iOS není pravým ořechovým pro vás. Naštěstí nepatřím mezi silné modifikátory a postačuje mi styl, který je vlastní u iOS. Maximálně jsem si mohl upravit tapetu, přesunout aplikace na jednotlivé plochy, případně je umístit do složek.

2016-05-29 12.13.55

Bohužel je v tomto Apple až příliš striktní. Lze přeuspořádat ikony aplikací, ale vždy se řadí nahoru. Je znemožněno, abyste je mohli mít seřazené v dolní části displeje pro lepší dostupnost.

Klávesnice

Velmi mě potěšilo, když Apple představil možnost alternativních klávesnic. Bohužel jsem si nemohl vybrat tu, na kterou jsem zvyklý dlouhou dobu, ale naštěstí je k dispozici Swiftkey. Jsem s ní spokojen, ale evidentně Apple nedůvěřuje takovýmto aplikacím.

2016-05-29 12.24.25 2016-05-29 12.20.49

Jakmile jsem byl vyzván k zadání hesla, například do AppStore nebo iCloud, Swiftkey jsem neměl k dispozici. Musel jsem použít iOS klávesnici. Ačkoliv se nejedná o velký rozdíl, tak v orientaci a v plynulém používání to nepomáhá.

Notifikace

Dostávám se k největší bolístce iOS. Notifikační lišta potěšila při představení nejednoho uživatele. Navíc se jedná o společný prvek mezi iOS a Androidem, ale jen na první pohled. V případě jablečného systému jde jen o napodobeninu, která nefunguje zcela stejně a ani dokonale.

Opět se zde klade důraz na implementaci ze strany vývojářů. Pokud není kompletní, budete muset odklikávat jednu notifikaci za druhou. Příklad jsem již popsal v hlavním článku. Pokud chcete lepší správu v iOS, tak na ni můžete zapomenout.

Nejednou se mi stalo, že jsem měl v liště více upozornění, i za několik dnů. Bohužel hromadné smazání nebylo možné, jedině po dnech. Je tu naštěstí druhá možnost v podobě seskupení notifikací po aplikacích, ale ani zde jsem si nezjednodušil možnost smazání. Sice mohu odstranit i několik dnů stará upozornění, ale musím to dělat aplikaci po aplikaci.

2016-05-29 12.31.28 2016-05-29 12.31.04 2016-05-29 12.30.59

Bohužel mazání jednotlivých upozornění není na jedno gesto. Každou akci musíte navíc potvrdit.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Přemysl Vaculík

Šéfredaktor, tvůrce dotekomanie.cz, androiďák, podcaster v PZL. Také milovník adrenalinových sportů, na které nemá čas.

Komentáře

Díky moc za precizní a myslím že velmi dobré srovnání obou systémů.
Za mě – každý systém má své pro a proti – to je samozřejmě logické. Ale Android za minimálně 2-3 roky udělal velký kus práce a jabko jaksi 2 roky trošku preslapuje na místě. Steve prostě chybí. Důkazem je doslova reinkarnace 5S v podání SE.

Matej Rajniak

30. 5. 2016, 10:20

iOS bol koncipovany na 3,5-4 palcove displeje… tam funguje ako ma, nechyba tlacitko spat hlavne… aj ten system tam vyzera ze tam patri…

bohuzial Apple zvysil uhlopriecku bez toho aby urobili razantne zmeny v tom ako iOS pouzivat… je to viditelne vsade, vsetko je roztahane a vyzera ako keby to tam proste nepatrilo… je to jasna ukazka toho ze Steve je prec… Velmi pochybujem ze by pouzival 6S plus a vravel ake to je super… podla mna by ho hodil o stenu asi po minute, vyhodil par ludi a zacalo by sa odznova :)

Ondra Podolinský

30. 5. 2016, 9:50

Nedá se než souhlasit. I tak to jsou ale banality. Mně osobně nejvíc mrzí to, že iPhone nelze připojit k ničemu jinému než windows a mac os x. Druhou věcí, na kterou jsem poslední dobrou narazil, že iphone se opakovaně připojuje/odpojuje k neznačkovému kabelu, což je pěkný ojeb a pěkně si tím ničí hw telefonu.

StavebnyStroj

30. 5. 2016, 9:32

Suhlasím zo všetkým aj keď by sa ešte dalo písať o nedostatkoch alebo oni ani nie su nedostatky pre niekoho, pre mňa určite sú, ale mňa štve že ten systém je skôr mojím pánom a u androida ten pocit nemám.

Mňa tiež potešilo, keď dovolili alternatívne klávesnice, a hneď som si nainštaloval swiftkey, no bol som sklamaný. Swiftkey na iOS je úplne iný ako swiftkey na Androide (aspoň cca pred pol rokom, čo som to skúšal). Nedá sa to s androiďáckou swiftkey ani porovnať.
Trochu som hejtoval na iOS pod prvou časťou tohto článku a tak som chcel trochu vyrovnať misky váh a trochu pochváliť iOS pod týmto článkom, ale nedá sa mi. Tieto veci, čo autor napísal trápili aj mňa a nedá sa s nimi nič len súhlasiť.

Petr Hošek

30. 5. 2016, 9:00

No prostě systém na dvě věci…

Vojtěch Hořánek

31. 5. 2016, 14:11

Na iPhone a na iPad :)

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat