Nevidomí nyní mohou „vidět“ fotky v aplikaci Facebook

Nevidomí nyní mohou „vidět“ fotky v aplikaci Facebook
2016-04-06T07:45:41+02:00
• 6. 4. 2016

Facebook, ve snaze vylepšit požitek při používání, uvolnil světu novou funkci, jejíž účelem je pomoci osobám se zrakovým postižením lépe si představit („vidět“), co je na fotografii vyobrazeno. Nová funkcionalita byla ve vývoji 10 měsíců a nyní je její využití velmi jednoduché.

Facebook-AAT

Prakticky stačí čtečce, kterou mohou uživatelé aktivovat, přečíst atribut ALT, který je standardní součástí HTML dokumentu. Následně je pak uživateli přečteno to, co umělá inteligence pochopí z obrázků. Příklad může být následovný: „2 lidé, smějící se, hory, pláž“, „obloha, les, slunečno“ nebo „pizza, salám“. To vše a mnohem více.

Vzhledem k nespočtu obrázků, a ještě většímu počtu kopií, co má Facebook k dispozici, bylo velmi jednoduché umělou inteligenci otestovat na milionech snímků od uživatelů. Bohužel aktualizace je nyní dostupná pouze pro systém iOS. Kdy tato funkce bude vydána i pro Android, není známo, ale můžeme jen doufat, že to bude brzy.

Jedná se o velmi zajímavou funkci, která prozatím ostatním uniká a vzhledem k poměrně jednoduchému čtení, skrze alternativní texty k obrázku, se vše ještě trochu usnadňuje. Níže můžete vidět video, na němž je vše velmi dobře ukázáno.

Zdroj: thenextweb.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Student zabývající se tvorbou grafiky, a to jak webových stránek, webových či mobilních aplikací, tak i marketingových produktů. Ve volném čase píše články, testuje nebo recenzuje různá zařízení, která se mu připletou pod ruku. Kontaktní email - pavel.mares@dotekomanie.cz.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat