Vainglory – nový věk mobilního hraní

Vainglory – nový věk mobilního hraní
2016-02-29T09:00:54+02:00
• 29. 2. 2016
5

Když se řekne MOBA, každého jako první napadnou počítačoví zástupci League of Legends a Dota 2. Vainglory se jim však vyrovná nejen zpracováním, ale i herními prvky.

Google Play obsahuje neuvěřitelné množství her. Většinou se však jedná o nekvalitní kopie těch úspěšných. Avšak ani úspěšné hry nenabídnou kvalitní next-gen grafiku či hutný herní příběh. Navíc není jich mnoho a daly by se spočítat na prstech jedné ruky.

Jako hráč League of Legends jsem čekal, kdy se objeví něco podobného pro mobilní zařízení.
Zkoušel jsem tedy všemožné variace, které se jí alespoň vzdáleně podobaly, avšak žádná nedokázala přinést kvalitní herní zážitek. Vše se změnilo s příchodem Vainglory od studia Super Evil Megacorp.

Seznamte se, Vainglory

Herní žánr MOBA není pro každého, ale své příznivce má po celém světě. Vainglory vstupuje na scénu, kde zástupců stejného žánru je dostatek. Čím se však dokázalo Vainglory vyzdvihnout nad ostatní?
První spuštění hry je provázeno, jak už moc dobře známe, tutoriálem. Ten pro nezasvěcené do žánru MOBA udělá vše potřebné. Základní principy hraní přehledně vysvětlí přímo ve hře. Pokud však nechcete tutoriál absolvovat, máte možnost přejít k okamžitému hraní.

První úrovně budete hrát pouze s protivníkem, kterého ovládá umělá inteligence, a ne opravdoví hráči. Nebojte se, vašimi spoluhráči budou reální. Díky tutoriálu se naučíte, jak ovládat svou herní postavu, což vám v dalších úrovních velice pomůže.

U žánru MOBA je důležité, jaké doplňky nakupujete během hry. Pro každého hrdinu jsou totiž rozdílné typy doplňků a jsou rozděleny v přehledném menu obchodu, který je dostupný během hraní. Ten se dělí na části Recommended, Weapon, Ability, Defence, Utility, Consumable. V každé je následně strom, ve kterém se během hraní rychle zorientujete a přehledně vidíte, co k čemu patří. Neztrácíte tak drahocenný čas a po několika zápasech se budete v obchodě orientovat se zavřenýma očima.

Obchod ve hře

Herní postavy, nebo chcete-li hrdinové, se pak řadí do tříd Assassin, Mage, Protector, Sniper a Warrior. Každý týden je volně dostupných 6 různých herních postav a zastoupena je většina tříd. Nemusíte však čekat, jestli se vaše oblíbená postava objeví v rotaci, a můžete si ji zakoupit. Ve hře jsou dva druhy měn. První získáte pouze hraním a nazývá se ICE. GLORY je druhá a je možné ji zakoupit za reálné peníze.

Pomocí ICE si můžete koupit jakoukoliv herní postavu. Skin k postavě pak zakoupíte pomocí GLORY a speciálních karet. Ty jsou k dostání za obě měny, nebo je získáte pomocí hraní.

Před začátkem hry je taky dobré, když hráči volí své postavy tak, aby mohly kooperovat s ostatními spoluhráči. U každé postavy je popis. Ten určuje, jakou roli ve hře postava zastupuje a pro kterou část mapy je vhodná. Pokud si nejste jistí, vývojáři nezapomněli na akademii, která vám doplní znalosti v ovládání postav a jejich útoků.

V dnešní době má Vainglory své zastoupení i v eSports. Vainglory League (zkratka VLG). Pro začínající amatérské týmy je zde VGL Amateur series. Profesionálové mají potom ligu VLG North America, VLG South America a VLG Europe. Takže pokud máte tým, směle do toho.

Aréna zvládnutá na jedničku

zde se dostáváme k hernímu prostředí, které je jednoduše úžasné. Dabing, hudba, grafika, živoucí prostředí. To vše vám vezme dech. Od hry, která je pouze na mobilní platformě, jsem nečekal mnoho. Ono popravdě si řekněme, že i hry jako Dead Trigger 2 nebo Dead Effect 2 pořád nedosahují na next-gen grafiku. Ale Vainglory? League of Legends může závidět.

Zničený Vain crystal

Samozřejmě se jedná o můj názor, který nemusí sdílet každý. Pokud se ale nezávisle a zcela objektivně podíváte na Vainglory, musíte uznat, že nic podobného pro systém Android není.

Vraťme se zpět k hernímu prostředí. Pohybovat se budete na mapě The Halcyon Fold.
Oproti klasické mapě se liší razantně. Nejsou zde tři linie, ale pouze jedna a hraje se 3v3. Jedna hra zabere kolem 20 minut a během hry máte k dispozici hned několik oblastí.

Na mapě se v první řadě nachází již zmiňovaný obchod. Každý tým má jeden na své základně. Další je umístěn v džungli uprostřed mapy. V džungli samozřejmě nechybí monstra. Ta vám během prvních minut hraní pomohou k jednoduchému získání zkušeností.
V průběhu hry se pak zpřístupní Minion Mines. Pokud se vám a vašim spoluhráčům podaří obsadit oba menší doly, vaši minioni budou silnější. Prorazit tak nepřátelskou obranu nebude takový problém.

Minion mine

Poslední částí džungle je The Gold Mine. Tým, který obsadí zlatý důl jako první, bude pravidelně dostávat 300 zlatých. Nákup doplňků vám tedy, po finanční stránce, nebude dělat problém.
V pozdější fázi hry se na místě zlatého dolu objeví Kraken. Dalo by se říct, že získat Krakena je nejdůležitější okamžik celé hry. Celkem lehce ničí věže a dostat se přes obranu mu moc práce nezabere. Získání Krakena je opravdu zlomový bod hry. I s absolutně zdevastovanou obranou je totiž možné porazit protější tým. Nesmrtelný však není, a pokud se tým semkne, je možné ho porazit.

Kraken

Hra končí v okamžiku, kdy jeden z týmů zničí Vain Crystal protějšímu týmu. Následuje ohodnocení hráčů. To je zde zastoupeno palcem nahoru nebo dolů.

V případě, že některý hráč kazil hru, můžete ho ohodnotit záporně. Ve výběru je hned několik důvodů.
Pokud se prokáže, že hráč schválně hru ostatním znepříjemňoval, ovlivní to jeho Karmu.
Férovost je důležitá. Při špatné karmě může totiž dojít k dočasnému nebo úplnému zablokování účtu. A to nikdo nechce.

Vyhodnocení hry

I přes to, že mapa má pouze jednu linii, se při hraní nudit nebudete. Prostředí vám deficit linií vynahradí a nakonec budete rádi, že linie je jen jedna.

Krůček k dokonalosti

Na pohled dokonalá hra, ale i zde se najdou drobnosti, které by hraní víc zpříjemnily. Například další mapy nebo hra 5v5. Nastavení zas nenabízí velkou volnost a třeba v případě grafiky jsou možnosti nastavení jen dvě. To zamrzí.

Mně osobně vadil způsob komunikace během hry, který se omezil na emotikony. Já vím, psaná forma zdržuje hru. Na druhou stranu pomocí současných emotikon těžko vyjádříte své rozhořčení nad stylem hraní svého spoluhráče.

Nakonec mi scházela možnost upravit si rozložení ovládacích prvků, které pokud nemáte tablet položený, se během hraní hůř ovládají.

Super Evil Megacorp – studio s jasnou vizí

Vainglory dokazuje, že není je výbornou hrou, ale i perfektní ukázkou, jakým směrem se ubírat. Systémy Android a iOS jsou připraveny na novou éru hraní.

“Máme dojem, že dotykové obrazovky nejsou jen ke sklízení plodin a krájení ovoce. Mezi námi, tablety jsou smrtící zbraně, které čekají na využití.”

Vývojáři ze studia Super Evil Megacorp si pro vytvoření Vainglory nevybrali žádný ze současných herních enginů, které se hojně využívají pro tvorbu mobilních i nemobilních her. Vytvořili si vlastní. E.V.I.L. ™ engine vám po prvním hraní Vainglory vám doslova vyrazí dech.

“Vainglory je poháněn jedinečným E.V.I.L. ™ enginem. Super Evil hry přináší grafiku konzolové kvality, přesné ovládání a zážitek z online hraní. To by však nebylo možné bez úplně nového řešení enginu pro tablety.”

Super Evil Megacorp vycítilo příležitost a správně s ní naložilo.
Myslím si, že zanedlouho se dočkáme dalších her stejné kvality. Ať už přímo od Super Evil Megacorp či někoho jiného s využitím E.V.I.L. ™ engine.

“Může zde být mnohem více dotykových her. Jsme tu, abychom pomohli vytvořit budoucnost, kde každý tablet bude hráči vnímán jako next-gen konzole.”

Se slovy vývojářů musím souhlasit. Pro mobilní platformu opravdu schází next-gen hry. A jak jsem zmínil na začátku, není jich mnoho a daly by se spočítat na prstech jedné ruky.

Závěrečné slovo

Rozhodně u Vailglory odvedlo studio Super Evil Megacorp obrovský kus práce. Svým počinem navíc dokazují, že mobilní platforma je připravená pro tituly, které dokáží konkurovat titulům jiných platforem.
Hře tak bez zaváhání dávám 5 z 5 bodů.

logo-app Vainglory Super Evil Megacorp Zdarma ANDROID logo-app Vainglory Developer Zdarma iOS

Zdroj: superevilmegacorp.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Martin Wetter

Androiďák se zájmem o mobilní technologie všeho druhu. Jsem nadšenec převážně mobilních her, ale nebráním se i jiným herním platformám.

Komentáře

Díky za stručný popis, hru jsem stáhla dneska a hodlám se na to hlouběji podívat, myslím že mě bude bavit.
Hledám někoho, kdo by se se mnou spojil třeba na FB (Mí Ša) a pomohl mi s začátky. nick ve hře Zellie

Standa Krotil

12. 3. 2016, 8:12

Krásný článek, jen uprav že Ice jsou za reálné peníze a Glory ze hry???? máš to prohozené. Jinak kdo je aktivní hráč a kvalitní, přijímám do guildy. Nick Stanlord

Aleš Daněk

1. 3. 2016, 0:38

naprosto jsem se do hry položil..hraju ji už nějakou dobu..článek jsem vám nasdilel. ..dobrá volba pro recenzi..diky

Natsu Wolfox

29. 2. 2016, 16:04

Když sem to hrál poprvé tak ta hra hned spadla po načtení tu tutoriálu…

Martin Wetter

1. 3. 2016, 8:52

Hodně záleží na výkonu zařízení a paměti RAM.

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat