Windows Phone 8.1 čeká aktualizace GDR1 – přináší několik novinek

Windows Phone 8.1 čeká aktualizace GDR1 – přináší několik novinek
2014-08-02T09:35:59+02:00
• 2. 8. 2014

Ano, je to tak, samotná aktualizace na Windows Phone 8.1 není zdaleka na všech modelech s Windows Phone a Redmonští si pro nás připravili novou aktualizaci GDR 1, která má přinést několik novinek, vylepšení, ale hlavně podporu nového HW a některých funkcí.

Složky aplikací na domovské obrazovce

Jednou z nejvýznamnějších novinek v této aktualizaci, která se týká přímo uživatelů, je možnost si na domovské obrazovce vytvořit složky, kterým MS říká jak jinak než „live folders“ čili živé složky. Jejich vytvoření je snadné, stačí na domovské aplikaci přesunout jednu z dlaždic přes druhou. Možná si řeknete, že na nokiích byla tato funkce dostupná přes separátní aplikaci, toto řešení však bylo velmi pomalé a vyžadovalo při každém otevření složky spouštět tuto aplikaci a v ní pak následně vybrat Vámi žádanou aplikaci/hru. Řešení od MS nabídne spouštění rovnou z domovské obrazovky a navíc zanechává funkci živých dlaždic, o kterou jste v případě výše zmíněného řešení od Nokie přišli.

Windows-Phone-8_1-Update

 

Detekce pouzder

Microsoft si v nové aktualizaci připravil i podporu detekce pouzder, a to i chytrých, jako známe z platformy Android, mezi ona chytrá pouzdra patří například Quick circle od LG a Dot view od HTC. Aplikace obsluhující pouzdra má běžet přes zamykací obrazovku, uživatel si bude moci vybrat, zda se zařízení otevřením pouze rozsvítí (aktivuje), nebo i odemkne.

htc lg

Cortana míří do Číny, Spojeného království, Austrálie a Kanady

Hlasová asistentka Cortana dorazí s aktualizací také do Spojeného království a Číny. Ve Velké Británii nedojde k velkým změnám, pouze podpoře místních zpráv, sportu a míst, totéž platí i pro alfa verzi asistentky v Kanadě a Austrálii. To v Číně se asistentka lehce promění, ze zpráv MS plyne, že je v Číně nutné, aby asistentka měla oči a měla osobní kontakt s majitelem, proto se dočká jakéhosi animovaného obličeje, zároveň dojde k úpravě předpovědí počasí, které budou upozorňovat mimo jiné i na kvalitu vzduchu, asistentka se dočká i plné podpory čínštiny a kódového označení „Xiao Na“.

cortana-china

App Corner – Koutek aplikací

App Corner je obdoba Dětského koutku ve Windows Phone a umožnuje uživateli daného telefonu vytvořit jakýsi oddělený sandbox (píseček) s aplikacemi, které budou přístupné např. člověku, kterému daný telefon majitel zapůjčí. App Corner nemá přístup k aplikacím ani datům majitele, vytváří oddělený účet, jako známe účet Guest na stolních Windows. Velká výhoda tohoto systému je ale především ve firemním sektoru, kdy lze jednoduše na telefonu/handheld PC vytvořit různé scénáře pro různé pracovní pozice (manažer, prodavač, doplňovač zboží)

apps_2D00_corner_5F00_thumb_5F00_79895DBA

Aktualizace aplikace Xbox Music (nyní Hudba)

V nové aktualizaci dojde k opravě chyb a vylepšení aplikace pro Hudbu. Aplikace by měla být nově plynulejší a přinést podporu živé dlaždice a dětského koutku. Zároveň se také můžeme těšit na obnovení cyklu pravidelných pátečních aktualizací této aplikace, které připravuje tým stojící přímo za aplikacemi Music a Video.

Nové kodeky pro bluetooth a vylepšená podpora streamování

Aktualizace GDR 1 mimo jiné přináší podporu Bluetooth PAN (Personal Area Network), nový a daleko kvalitnější kodek aptX pro A2DP a podporu pro AVRCP. Všechny tyto novinky vylepší streamování a kompatibilitu v případě streamování hudby.

HW novinky a rychlejší nabíjení

Aktualizace přinese podporu standardu Qualcomm Quick Charge 2.0 pro Snapdragon 800, který má podle tiskových zpráv Qualcommu přinést až o 75 % rychlejší nabíjení, než tomu je u standardního nabíjecího procesu, jak ukazuje i tabulka níže.

nabijeni

Mezi HW novinky lze zmínit hlavně podporu nových rozlišení, jako je 1280 x 800 WXGA, 540 x 960 qHD a velikosti obrazovek od 6.01″ do 7″ s rozlišením 1280 x 768 WXGA. V budoucnu se  zřejmě dočkáme nových zařízení s těmito parametry.

Dostupnost

Plánovaná dostupnost této aktualizace je pro zařízení v programu Developer Preview již příští týden. Ostatní uživatelé by se těchto změn měli dočkat počátkem září.

 

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Informatik a strojař srdcem i duší. Fanda mobilních technologií a bojovník za platformu Windows Phone. Student univerzity v Ústí nad Labem a vášnivý motorkář.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat