iPhone 5s – po půl roce používání komentář

iPhone 5s – po půl roce používání [komentář]
2014-05-04T10:30:46+02:00
• 4. 5. 2014
2

Již skoro půl roku vlastním iPhone 5s a chci se s vámi v tomto článku podělit o své poznatky z používání. Tedy především, jak jsou novinky tohoto telefonu užitečné v praxi po delší době. Před „5skem“ jsem dlouho používal dnes již  postarší iPhone 4, a tak jsem si řekl, že už je čas na upgrade. Přinesl mi ale nový model vůbec něco, bez čeho bych nemohl být?

WP_20140501_014

Začnu asi tou největší inovací, kterou iPhone 5s přinesl. Tím mám na mysli integrovaný snímač otisků prstu do home buttonu pojmenovaný TouchID. Zde na jednu stranu opravdu smekám nad inženýry v Applu, protože funguje naprosto bezchybně a hlavně rychle. Senzor je ale bohužel nevyužitý. Nikdy jsem telefon neměl nijak zaheslovaný a odemykání prstem je potom spíše frajeřinka. Druhou věcí, kde se dá ještě použít, je jako heslo k AppStore. To je sice také moc hezké, ale v praxi stahuji něco z AppStore tak jednou do měsíce a to  to heslo klidně zadám.

IMG_0180

Další kapitolou je dle Applu úžasný TrueTone blesk. Dvě LED diody, přičemž jedna je žlutá. To nebyl nejlepší nápad. Úmysl, aby vypadal lidský obličej na snímcích s bleskem přirozeněji, byl dobrý. Praxe je jiná. Všechno má nažloutlý nádech. Je to vidět především, pokud fotíte dokumenty. Nakonec bych byl radši za standardní jednobarevný dual LED blesk.

Při prezentaci nás také Apple (a dnes už i koneckonců další výrobci) přesvědčují, že 64-bitové procesory v telefonech jsou super. Výkon to zajisté přidá, ale praxe je zase jiná. Dle mého názoru totiž Apple na tuto technologii svůj systém dostatečně nepřipravil. Spoustu pádů aplikací včetně těch výchozích a i restarty totiž nebyly nic neobvyklého. To, co jsem na stařičkém iPhone 4 první roky nikdy neviděl, bylo najednou u Applu na denním pořádku. Tak jsem čekal na nový iOS 7.1, který měl vše opravit. Stalo se, ale i přesto mi párkrát do měsíce něco spadne nebo se telefon restartuje. Abych to shrnul, 64bitů mě vskutku neoslnilo a radši bych bývával perfektně optimalizovaný 32bitový procesor.

apple_a7_chipset_hero

Procesor Apple A7 ale obsahuje ještě kolegu v podobě pohybového čipu M7. Další zbytečnost. K čemu  potřebuju vědět, kolik jsem za den ušel kroků? Praktický užitek opět pro mě nulový. Ale je to super a kvůli tomu si to přeci musíte koupit, říká Apple.

Inovovaný fotoaparát oceňuji. iPhone 5s fotí vskutku dobře. Velkou novinkou je zpomalený záběr. To jsem využil párkrát, když jsem měl telefon nový, abych si to vyzkoušel. V praxi je mi to ale opět naprosto k ničemu. Co jsem nakonec na novém modelu nejvíce ocenil, je rychlost. iPhone 4 totiž díky zázračným aktualizacím za 4 roky neskutečně zpomalil a všechno mu dnes na iOS 7 hrozně trvá. Bohužel možnost downgradu systému neexistuje.

IMG_0179

Tímto článkem rozhodně nějak nechci výrazně poškozovat iPhone 5s, sám tento model vlastním a jsem vcelku spokojený. Jde mi spíše celkově o můj názor na nové revoluční fičury, které se nyní objevují nejen v novém iPhonu, ale celkově v telefonech poslední doby. Kdyby se ti výrobci nakonec místo s prominutím takových blbostí snažili zlepšit výdrž baterie.

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Miroslav Růžička

Redaktor a moderátor na našem YouTube kanálu a nadšenec do moderních technologií, který na našem webu působí již od roku 2013. Mobilní telefony ho ale zajímají již od dětství.

Komentáře

Také jsem z iPhone 4 upgradoval na iPhone 5s a s článkem do posledního slova souhlasím.

Touch ID mohlo být mnohem lépe využité (včetně otevření vývojářům) a slo-mo, m7, atd. jsou jen blbosti, které jsem – jak píšete – použil jednou když jsem je testoval. Jinak velmi pozitivně hodnotím foťák. Fotky z něj vychází fakt super v porovnání s konkurenčními high end telefony (snad s vyjimkou nokia pure view).

Na nějaký iPhone 6 bych snad přešel jedině v momentě kdy by mi Apple poskytnul výdrž alespoň 1 celý den! No vážně – připádá mi fakt tragický, že u telefonu za 20 klacků s sebou musím nosit kabel pokud nechci aby mi v půlce dne umřel…

hm to se dalo čekat, Ajfoun, takovej šunt pro bohatou lůzu

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat