Intel se podílí na výrobě Cortex A53

Intel se podílí na výrobě Cortex A53
2013-11-01T10:30:05+02:00
• 1. 11. 2013

Společnost Intel zajisté nemusíme představovat. Podle posledních zpráv se právě Intel bude angažovat při výrobě 4jádrového procesoru Cortex A53, který vyrábí společnost Altera.

Mohlo by se zdát, že samotný Intel tímto krokem podporuje konkurenci. Situace je ale poněkud odlišná.  Samotný Intel plánuje vydat 14nm procesory nejdříve v půlce roku 2014. Podle reálnějších odhadů však až někdy ke konci tohoto roku. Pravděpodobné tedy je, že samotný Cortex A53 se na trh nedostane dříve. Navíc primární užití Cortexu A53 bude poněkud odlišné od toho, co vyrábí sám Intel. Cortex A53 bude jako součást FPGA čipu pro síťová zařízení. Intel se tedy snaží pouze upevnit svou pozici na trhu.

V příštím roce bychom se měli dočkat 20nm ARM čipů v mobilních telefonech a tabletech. Samotné 14nm a 16nm čipy jsou plánovány až na začátek roku 2015.

Zatím to vypadá, že se v nejbližší době nedočkáme ani připravovaného 22nm procesoru Merrifield, který se zřejmě nejdříve dostane na svět až někdy na jaře příštího roku. Podle toho bychom se prvních 14nm Atom procesorů v mobilních telefonech mohli dočkat nejdříve až v roce 2015. To by pak mohlo oddálit vydání i Bay Trail. Výrobci ARM čipů mají tedy velikou příležitost Intel dohnat.

Procesor Bay Trail má podle zatím zveřejněných výsledků sám problémy s tím, aby dokázal konkurovat starším čipům. Například Exynos 5250 je podle těchto výsledků výkonnější.

intel-bay-trail-vs-cortex-a15-2012

Zdroj: androidheadlines.com

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Jiří Smrž

Fanoušek operačního systému Android, ale se zkušenostmi i s iOS a Windows Phone. Ve volném čase se rád věnuje sportům a sledování filmů nebo seriálů.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat