Power Monkey eXtreme a Classic V2: energie sbalená na cesty

Power Monkey eXtreme a Classic V2: energie sbalená na cesty
2016-08-19T07:46:45+02:00
• 20. 7. 2013
1

Dnešní chytrá zařízení potřebují pro svůj chod spoustu energie. Málokteré vydrží více než dva dny. Pokud máte v mobilu aktivní datové přenosy, tak se výdrž ještě snižuje. Řešením jsou externí nabíječky. Já jsem hned dvě otestoval.

fghfh

Power monkey eXtreme

Jedna z nejdražších a také nejsamostatnějších nabíječek nabídne dobíjení přes solární panely. Třešničkou na dortu je odolnost vůči vodě (pokud ji tedy zrovna nevyužíváte). Samotné solární panely lze využít jen pro nabíjení vnitřní baterie Power monkey eXtreme, nikoliv mobilního telefonu nebo jiného zařízení. Čistě teoreticky by to šlo, ovšem účinnost by byla nulová. Příkon je velmi nízký. Zařízení sice může signalizovat, že se nabíjí, ale ve skutečnosti nebude docházet k příbytku energie.

Výrobce se ani v manuálu nezmiňuje, že by se panely mohly na tuto činnost použít. Doporučuji tedy všem je využívat  jen pro nabíjení záložního zdroje. Dle přísunu solární energie se mění intenzita svitu led diody. Takto můžete lehce poznat, jak nasměrovat panely.

V rámci svého testování jsem tento kousek vzal i do Izraele, abych zjistil, jestli bude dobíjení rychlejší. Nebylo tomu tak. Důležitý je samotný sluneční svit, nikoliv zeměpisná lokalita. Pokud najdete slunné místo na jižním pólu, tak se powerbanka bude nabíjet stejně rychle, jako na Sahaře. :)

Nutno říct, že i v tomto případě je nabíjení za pomocí slunce velmi nepraktické. Pokud máte po ruce nějakou zásuvku, tak se k ní hned vrhněte. Externí baterie bude nabita mnohem dříve a budete mít také méně starostí.

K čemu jsou tedy solární panely dobré? Ideální jsou například pro vášnivé turisty, kteří tráví několik dnů v přírodě nebo na místě, kde prostě není elektřina. Ráno stačí připevnit panely na zadní část vašeho batohu a následně je propojit se zdrojem. Během dne se část baterie dobije a večer můžete profitovat.

P1050461P1050462P1050464

Jak je to s výdrží? Udávaná kapacita je 9 000 mAh, což odpovídá zhruba 4-5 nabitím v případě dnešních smartphonů. Samozřejmě, že po zakoupení je kapacita přibližně poloviční. Je třeba projít několika nabíjecími cykly.

Na horní části Powerbanku je displej, který zobrazuje stav baterie. Napravo od něj se nachází malá dotyková plocha, která slouží k zapnutí nebo vypnutí nabíjení. Abych řekl pravdu, tak bych ocenil spíše nějaké mechanické tlačítko než dotykový panel. Po dvou týdnech jsem pořádně nepřišel na to, proč dotyková plocha funguje jen někdy.

Pokud se přesuneme k dobíjení, tak dodávat energii lze najednou do vícero zařízení. K dispozici máte hned dva výstupy. USB výstupem lze nabíjet téměř cokoliv. Druhý AC je určen pouze pro tablety. Samozřejmě, pokud budete nabíjet dva smartphony, tak se nic nestane. Ovšem výrobce nedoporučuje používání AC výstupu pro nabíjení telefonů.

P1050465P1050466P1050467

Rychlost dodávání energie je u obou výstupů stejný. Ovlivňuje ji také typ kabelu, který použijete. Dle oficiálního návodu můžete použít jakýkoliv kabel, který do výstupu pasuje. Já vám doporučuji, abyste používali oficiální příslušenství, tedy USB <-> AC kabel + příslušnou redukci pro vaše zařízení.

Pokud použijete jiný kabel, tak může být nabíjení až dvakrát pomalejší. Samotný důvod se mi nepodařilo najít, každopádně telefon identifikuje v případě originálního příslušenství AC nabíjení, v opačném případě se jedná o USB připojení. Podrobnější informace jsou v tabulce. Vlevo je uvedeno zařízení, které dodává energii, vpravo její příbytek nebo úbytek.

Panely-80 mA
Powerbank (orign. příslušenství)650 mA
Powerbank (jiné kabely)290 mA
USB (počítač)280 mA
Zásuvka670 mA

Powermonkey Classic V2

O něco úspornější a lépe přenosnou nabíječkou je Powermonkey Classic V2. Její kapacita je 2 200 mAh, což je pouhá pětina oproti produktu eXtreme. Výstup je jen jeden a opět musíte použít příslušnou redukci, abyste mohli svému zařízení dodat energii.

P1040282 P1040283 P1040284

Hlavní nevýhodou je délka kabelu, která i s redukcí činí 20 centimetrů. Nemůžete tak nabíječku strčit do kapsy či batohu a zároveň používat zařízení. Je tu jednoduše nutnost držet v jedné ruce obě věci, což není příjemné.

Sám tuto nabíječku doporučuji občasným cestovatelům vlakem nebo autobusem, kde není přístup k elektřině. Hodí se také do letadla, kde si můžete položit věci na klín a v pohodě fungovat. Hodí se také na částečné nabíjení telefonů přes noc. Hlavní výhodou je kompaktnost.

V samotném balení nejsou solární panely, a proto musíte dodávat energii jen pomocí zásuvek. Podporováno je opět hned několik typů a v balení naleznete redukci pro zásuvky všech zemí světa. Pokud budete mít po ruce panely, tak je můžete využít. Nabíječka je s nimi zpětně kompatibilní.

Příslušenství

Obě zařízení mají stejný napájecí konektor a prakticky stejné příslušenství. Využívá se AC adaptér, se kterým jsou dodávány 4 redukce – evropská, britská, australská a americká. Použití je tedy vhodné i pro cestovatele.

Pro samotné propojení powerbanky s vaším zařízením je k dispozici 8 konektorů. Zde se výbava mírně liší. Pro oba produkty je jich 6 společných – konektory pro starší mobily Sony Ericsson, Nokia a LG, dále microUSB, miniUSB a PSP. Power monkey eXtreme (horní řada) obsahuje ještě USB samici a UC-E6. Powermonkey Classic v2 (spodní řada) zase konektor pro iPody a starší Samsusng zařízení.

S Power monkey eXtreme je samozřejmě dodáván kabel na propojení solárních panelů a powerbanky + powerbanky a koncového zařízení.

P1040285 P1040287

Za zapůjčení Power monkey eXtreme pro účel této recenze děkujeme e-shopu Alza.cz, kde jej můžete zakoupit za prodejní cenu ve výši 2 733 Kč. Power monkey Classic v2 lze v tomto e-shopu zakoupit také.
logo_ctverec

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Martin Koutny

14. 10. 2013, 22:14

Tip na trošku lépe zpracovanou power bank http://ivylepseni.cz/home/15-externi-baterie-evk-5000s.html

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat