Vodafone rozšiřuje v Praze pokrytí HSPA+ 42

Vodafone rozšiřuje v Praze pokrytí HSPA+ 42
2013-03-19T07:30:48+02:00
• 19. 3. 2013

Vodafone po několika měsících zimního spánku konečně začíná opět s upgradem stávající techniky. Nasazení nové technologie přináší dvojnásobnou rychlost stahování a také dvojnásobnou kapacitu sítě.

vodafone1

Jedna z nejmodernějších technologií 3G  – HSPA+ 42 (chcete-li HSPA+ DC) dovoluje zákazníkům stahovat data až rychlostí 42 Mbit/s. Ve světě není zatím nijak masivně rozšířená a většinou narazíte na technologii HSPA+ (až 21,6 Mbit/s) nebo HSDPA (až 14,4 Mbit/s).

Tuto inovaci začal v České republice poprvé komerčně nabízet T-Mobile a o pár měsíců později i Vodafone. Každá společnost má ovšem jinou taktiku výstavby. T-Mobile pokrývá lokality kompletně, tedy omlazeny jsou vždy všechny vysílače v dané obci. Vodafone upgraduje pouze ty vytížené, a proto pokrytí nejnovější technologií není nikdy ze začátku stoprocentní.

Doposud měl Vodafone v Praze okolo 10 aktivních HSPA+ 42 vysílačů, během posledních dnů se toto číslo téměř zdesetinásobilo. Pokrytí města není stále souvislé, a pokud se bude Vodafone snažit, tak časem by určitě být mohlo. Oficiální mapa pokrytí ještě není aktualizována, ovšem na GSMwebu naleznete přehlednou mapu. Po přiblížení se vám zobrazí modré a fialové puntíky. No a právě ty fialové jsou vysílače s technologií HSPA+ 42.

Samotná společnost se nechala slyšet, že pokrývání nových lokalit 3G sítí není již na pořadu dne, že se prý chystají na LTE. Podle posledních informací je momentálně posilována páteřní síť, aby s příchodem LTE mohl operátor nabídnout maximální možné rychlost stahování.

Určitý posun v tomto odvětí lze určitě pozorovat. Můžeme porovnávat nezávislá měření, ovšem sám za sebe můžu říci, že v posledních měsících se rychlost stahování na 3G síti společnosti Vodafone v lokalitě, kde se pohybuji téměř ztrojnásobila na hodnoty okolo 8-11 Mbit/s. A to je už pořádná rychlost!

Stiknutím klávesy J se přesunete na starší článek, klávesa K vás přesune na novější.

💡 Získejte Dotekománie Premium a využijte web naplno.

reklama
reklama

Android programátor, co se zajímá o nejrůznější mobilní technologie a sítě.

Komentáře

Reklama

Dotekománie.cz

Přidat komentář

Pro komentování se musíte přihlásit

Tmavý režim

Vyzkoušejte

Dotekománie Premium

Vychutnejte si web bez bannerové reklamy a získejte předběžný přístup k článkům. Podpoříte i Dotekománii.

Vyzkoušet

Odběr novinek

To podstatné ze světa mobilů a technologií jednou týdně do vašeho e-mailu. 📱
A nepropásnete soutěže!

Odebírat